Wanneer organisaties marketingdoelstellingen vastleggen, komen ze vaak uit bij ‘meer trafiek genereren’. Veel bezoekers op je website krijgen is leuk. Maar wat ben je met trafiek als je niet weet wie er allemaal achter dat cijfertje in Google Analytics schuilt? Bitter weinig.
Het zou pas echt fijn zijn mocht je de gegevens van deze websitebezoekers kunnen verzamelen. Toch? Jammer genoeg geven ze niet lukraak hun gegevens prijs.
De sleutels zijn piekfijne landingspagina’s en waardevolle content. Door deze landingspagina’s te optimaliseren en waardevolle content zoals eBooks achter deze pagina’s te steken, krijg je wél de gegevens van je websitebezoekers te pakken.
Toch is het niet altijd evident om een goede landingspagina te maken. Deze zit toch net iets anders in elkaar dan een gewone websitepagina. In dit artikel vertellen je welke zaken essentieel zijn voor een landingspagina die minstens 20% van je bezoekers converteert naar leads.
Wat is een landingspagina nu weer?
Een landingspagina is een alleenstaande webpagina waarop je de gegevens van een bezoeker probeert te verkrijgen. Daarin verwacht je een actie van de bezoeker waarvoor hij iets in ruil krijgt. Dit kan heel breed gaan. Van een eBook naar een webinar tot een audit.
Het is de bedoeling dat de bezoeker op de landingspagina een actie uitvoert. Daarom mag hij niet doorsurfen naar een andere pagina. Verwijder daarom alle links en navigatie die de bezoeker van de landingspagina wegleiden.
Een landingspagina is ook toegankelijk vanuit een marketingcampagne. Zo kan er een landingspagina aan een e-mailcampagne, advertentie in Google of radiospot gehangen worden. Dit staat dus los van inbound marketing of outbound marketing. Bovendien gaat een landingspagina ook over één onderwerp, product of dienst en niet over meerdere zaken zoals een homepagina.
Zorg er daarom voor dat de landingspagina maar één doel heeft, namelijk het formulier invullen om het eBook het downloaden of een demo van 14 dagen aan te vragen. Zo duw je de lead een stap verder in de funnel.
Hieronder zie je één van onze landingspagina’s.
1. Schrijf een inspirerende titel
Bezoekers beoordelen je landingspagina binnen de vijf seconden. Een ijzersterke headline is dus het meest cruciale element. Als deze niet interessant, actief en duidelijk is, zul je dit merken aan het conversieratio. Goede headlines zijn meteen duidelijk en niet te lang. Je bezoeker moet binnen de vijf seconden dus weten welke waarde hij krijgt in ruil voor zijn gegevens. Vermijd droge kost zoals ‘Vraag een demo aan’ of ‘Download de whitepaper over e-commerce’. Een betere optie zou zijn: ‘Demo: software die de boekhouding van kmo's vereenvoudigt’ & ‘Boost je webshop met deze kant-en-klare tips”
Schrijf dus een headline die:
- in één oogopslag de aandacht van de lezer trekt.
- de bezoeker uitlegt welke waarde hij krijgt.
- zorg ervoor dat je titel maximum 15 woorden bevat.
2. Schrijf een ondersteunende subtitel
Een korte en duidelijke headline omvat uiteraard niet alle voordelen voor de bezoeker. Plaats daarom een subtiele subtitel onder de headline. Deze subtitel ondersteunt de headline en geeft de lezer een duwtje in de rug om zijn gegevens achter te laten. Met je subtitel versterk je dus je headline. Een goed voorbeeld zou zijn:
headline:
DOWNLOAD DE 'WAT IS INBOUND MARKETING?' PRESENTATIE
subtitel:
EEN PRESENTATIE DIE EINDELIJK UITLEGT WAT INBOUND MARKETING EFFECTIEF IS.
3. Schrijf een versterkende tussentitel (bij langere pagina’s)
Heb je een langere landingspagina? Prop dan niet alle informatie op elkaar, maar zorg voor een optimale leesbaarheid voor de bezoeker. Anders daalt de conversieratio zienderogen. Gebruik bullet points, zet zaken in het vet, maar vooral: gebruik versterkende tussentitels.
Op die manier kan de bezoeker de pagina beter scannen en weet hij sneller waarover het zal gaan.
4. Maak gebruik van een finale titel (bij langere pagina's)
Is je landingspagina redelijk uitgebreid? Probeer dan onderaan één finale, samenvattende titel te gebruiken. Vat nogmaals samen waarom ze het formulier moeten invullen.
5. Gebruik relevante afbeeldingen of video
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Vooral op het internet waar bezoekers hun aandacht enorm snel verliezen. Met een foto of video trek je meteen de aandacht. Zonder een woord te lezen, weet de bezoeker bijna meteen wat je aanbiedt.
Zorg ervoor dat je afbeelding of video relevant is. Plaats niet zomaar een afbeelding om een afbeelding te plaatsen. Stel het product, eBook, webinar,… mooi visueel voor of kies een afbeelding die het ondersteunt. Vermijd dus nietszeggende stockfoto’s, want dit is nefast voor de ervaring van de gebruiker.
Wist je dat een foto ‘lezen’ je brein slechts twee milliseconden kost?
Tip: zorg ervoor dat je gekozen afbeelding mooi weergeeft op mobiel, tablet én desktop.
Video
Wist je dat een video op een landingspagina het conversieratio met 86% kan doen stijgen? Toch is een video op een landingspagina eerder zeldzaam. Weinigen durven het aan om hun tekst grotendeels in te ruilen voor een video. Als je de mogelijkheid hebt, moet je het zeker overwegen.
Hieronder zie je een goed voorbeeld.
6. Som minstens drie voordelen voor de klant op
Door een goede headline, subtitel én foto op je landingspagina te gebruiken, weet de bezoeker wat je hem aanbiedt. Toch zal nog niet iedereen overtuigd zijn op dit moment. Som daarom minstens drie voordelen van je product of dienst op. Zorg ervoor dat deze voordelen inspelen op de frustraties van de bezoeker. Vertel ze hoe jouw oplossing hun leven zal veranderen.
Stel je voor dat je een landingspagina bouwt rond een demo-aavraag van boekhoudsoftware. Dan zou je volgende voordelen kunnen opsommen:
- Stuur kant-en-klare facturen in één klik.
- Meer dan 10 verschillende betalingsmogelijkheden waaronder PayPal.
- Stel een mooi factuur op via één van onze gratis templates.
- Integratie met alle bekende CRM’en.
7. Schrijf de voordelen gedetailleerd uit bij langere pagina’s
Heb je een langere pagina? Of een doelgroep die iedere letter leest? Dan kun je kiezen om de voordelen heel gedetailleerd uit te leggen in paragrafen.
8. Hanteer een bewijs van vertrouwen (labels, certificaten, …)
Bewijzen dat je eBook, demo of product waardevol is, boost de conversie enorm. Social proof is dus ontzettend belangrijk. Wie gaat een demo aanvragen van een product dat niemand wilt? Door testimonials, labels, certificaten of betrouwbare logo’s te gebruiken, stijgen de kansen op een conversie enorm. Je straalt autoriteit uit en ontwikkelt een gevoel van ‘missing out’. Vervolgens kan de bezoeker niet anders dan zijn gegevens achterlaten.
Je kunt social proof aantonen door:
- Logo’s van klanten te gebruiken.
- Testimonials van tevreden klanten te gebruiken.
- Betrouwbare labels zoals BeCommerce gebruiken.
- Certificaten zoals HubSpot Partner te gebruiken.
- Aan te geven hoeveel mensen het al hebben gekocht, gedownload & aangevraagd.
- …
In het geval van de boekhoudsoftware zou je dus enkele klanten aan het woord kunnen laten.
9. Plaats een actieve call-to-action
Het enige wat je nog scheidt van de gegevens van een lead is een goede call-to-action. Dit is dé knop waar het allemaal rond draait. Vanaf het moment dat ze daarop klikken, heb je hun gegevens te pakken. Besteed ook hier genoeg tijd aan. Een call-to-action moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook vertellen wat er gebeurt als ze op de knop klikken.
Een goede call-to-action onder het formulier van de boekhoudsoftware zou ‘Ja, ik wil een demo aanvragen’ kunnen zijn.
Wil je 10 tips voor een betere call-to-action op een landingspagina?
- Zorg voor contrast. Ga niet voor een rode call-to-action op een paarse achtergrond.
- Ontwerp voor klikbaarheid.
- Maak de CTA groot genoeg. Maar overdrijf niet.
- Wijs naar je CTA.
- Schrijf je CTA copy omschrijvend.
- Gebruik genoeg white space rond je CTA.
- Copy om aan te zetten tot invullen.
- Duidelijke en actionable CTA. ‘Ja, ik wil het eBook lezen’ in plaats van ‘Downloaden’
- Plaats je CTA boven de fold.
- Herhaal de CTA bij langere pagina’s.
10. Volg het goede voorbeeld
We strooiden met handige tips om jouw landingspagina’s te optimaliseren. Je kunt natuurlijk ook heel wat leren van goede voorbeelden. Om het je makkelijk te maken, hebben we enkele van onze favorieten voor je opgelijst.
INFUSIONSOFT
“125,000 users trust Infusionsoft's award-winning automation software.” Dan zal het wel goed zijn, niet? Deze landingspagina van Infusionsoft staat bol van de social proof, zowel de logo’s bovenaan als de quotes onderaan wekken vertrouwen. Een slimme truc die zijn vruchten afwerpt.
SMARTBUG
“What you see is what you get.” Deze landingspagina geeft je als bezoeker meteen mee wat je kunt verwachten van het content offer en welke voordelen je eruit zult halen. Al zou deze pagina nog nét dat tikkeltje beter zijn mocht de call-to-action boven de fold te zien zijn.
HUIFY
Een landingspagina zonder franjes of visuele blikvangers, maar dat betekent allesbehalve dat je op je honger blijft zitten. Integendeel, want je krijgt heel sterke copy voorgeschoteld. De focus ligt heel hard op conversie en de waarde van het content offer voor de bezoeker.
HUBSPOT SEO MYTHS
Een visueel erg aantrekkelijke landingspagina die de bezoeker heel wat te bieden heeft. Wie geen zin - of tijd - heeft om verder te scrollen, kan meteen het content offer downloaden. Wie nog wat overtuiging nodig heeft, kan er onder meer terecht voor een preview en enkele veelgestelde vragen.
SHOPIFY
Een landingspagina met een erg strak en eenvoudig design. De voordelen voor de gebruiker worden er duidelijk opgesomd en ook social proof is hen niet vreemd. Bovendien staat de call-to-action prominent in beeld, je kunt hem niet missen.
H.BLOOM
Een heel elegante, sierlijke landingspagina die perfect de sfeer van het product uitstraalt. De duidelijke, overzichtelijke opsomming zet de bezoeker meteen op weg. Je beschikt in één oogopslag over de belangrijkste informatie.
XEIKON
Op deze landingspagina werd slim gebruikgemaakt van de twee primaire kleuren van Xeikon. Dankzij de felrode kleur springen het invulformulier en de bijhorende call-to-action (voorbeeldig boven de fold) meteen in het oog. Geen overtollige copy, maar een korte en bondige opsomming van wat je van het content offer mag verwachten.