Skip to content
Header 56
Jasper Wouters 1 november 2019 25 min read

+19 lead generation-ideeën waarmee we meer dan 20.000 leads binnenhaalden.

“We moeten beginnen inzetten op lead generation.”

Hoe vaak is deze zin al door jouw meeting room gevlogen in de laatste maanden? 10x? 20x? 100x?

Van CEO tot CMO, iedereen wil ‘meer leads genereren’. Ze nemen 'x aantal leads voor het volgende jaar' steevast op in hun marketing plan. Zeker in tijden waarin cold calling en maillijsten bijeenschrapen verleden tijd zijn. Tijden ook waarin bedrijven denken dat marketing ‘onthoofd’ is door GDPR

Ocharme die niet-geëngageerde database vol hard bounces die niet meer converteert.

En dankjewel GDPR! Eindelijk een kans om aan échte marketing te kunnen doen. Tijd ook om deze kans met beide handen aan te pakken.

Helaas is het een utopie dat je budget en tijd te over hebt. Bovendien wil jij (en je CEO) resultaten. Liefst hier en nu.

Dit artikel is dus voor jou. Jij wilt starten met lead generation in 2020, maar weet niet waar je moet beginnen.

Ik deel hieronder onze meest effectieve, sector-overkoepelende, B2B en B2C lead generation-ideeën die voor onze klanten meer dan 20.000 leads hebben opgebracht.

Let’s dive in!

Lead generation: onze definitie

Een lead is een persoon die interesse heeft getoond in het product of de service van jouw bedrijf. Personen kunnen interesse tonen door informatie zoals een e-book te downloaden, zich te abonneren op je nieuwsbrief of door aanwezig te zijn op events.

Er zijn natuurlijk talloze andere manieren en strategieën van lead generation. Wij focussen hieronder op zaken waarvoor personen hun gegevens inruilen voor waardevolle informatie.

Lead generation is het proces waarbij we onbekenden converteren in bekenden
door gegevens te ruilen voor waardevolle content en/of tools.

Voorbeeld: Een websitebezoeker geeft zijn e-mailadres, bedrijfsnaam en grootste frustratie in ruil voor een uitgebreide brochure van je diensten. Ze hebben je waardevolle contactgegevens bezorgd en jij hebt ze geweldige educatieve informatie gegeven. Vanaf dit punt heb je informatie die je kunt gebruiken om deze ‘leads’ persoonlijk op te volgen. Vervolgens moet je ze nurturen door empathie te tonen, hun pijnpunten te begrijpen en ervoor te zorgen dat hun frustraties opgelost raken.


19+ inspirerende lead generation-ideeën en voorbeelden.

Hiervoor ben je naar hier gekomen, toch? :)

Jawel, nu is het tijd om enkele lead generation-voorbeelden en ideeën met je te delen. En nee, niet de klassiekers. Natuurlijk weet je dat je blogposts en e-books leads genereren. Dit artikel gaat dieper. Veel dieper. Noem het een Marianentrog-blog. Een blog die héél diep gaat. Dieper dan het diepste punt op aarde. 

Ik ben er 100% zeker van dat je hiervan enkele ideeën kunt implementeren.

Bij de meeste voorbeelden geef ik ook nog tools mee die je kunt gebruiken. Gratis en voor niets.

TIP: Voorzie voldoende 'lead generators' in iedere fase van het aankoopproces. Dus voor de awareness-, consideration- en decision-fase moet je andere lead generators inzetten. Probeer altijd bottom-up te werken, anders genereer je wel leads, maar kun je ze niet laten landen. 

 

1. Kwalificeer leads via een chatbot

Chatbots? Geeuw… Je hoorde al op ieder marketing event dat ‘chatbots eraan komen’. Maar naar jouw gevoel zijn ze nog ver weg voor jouw bedrijf, klopt?

Gelukkig is dat niet het geval. Je kunt al snel en zonder technische kennis een bot opzetten. Maar start eerst met het kiezen van de rol van de bot.

Chatbots hebben verschillende doeleinden zoals support verlenen. Maar wist je ze ook kunt inzetten om leads te genereren én te kwalificeren? En dat je tegenwoordig quasi géén technische kennis of code moet gebruiken bij het bouwproces?

Wij zetten voor onze klanten geregeld een bot op. Waarom?

 • Chatbots krijgen eenvoudiger informatie los dan een formulier.
 • Chatbotconversaties zijn warmer dan formulieren en bouwen relaties op met personen.
 • Chatbots brengen 33% meer leads op dan traditionele webcontactformulieren.

Voorbeelden:

A) Dagmar Buysse: deze bot geeft een prijsindicatie voor een nieuwe badkamer in 10 vragen. Om de prijsindicatie te ontvangen, geef je in ruil je e-mailadres. Vervolgens krijg je je prijsindicatie aan in je mailbox en word je verder genurtured. Test zelf op https://www.dagmar-buysse.be/

DagmarBot

B) Villa Pila: een interactief bezoekersparcours van Bebat waar leerkrachten met hun klasje ondergedompeld worden in de wereld van de batterij. Deze bot geeft meer uitleg op praktische vragen zoals 'Hoelang duurt een rondleiding?' > https://www.villapila.be/nl

Schermafbeelding 2019-08-01 om 10.02.45

C) Fictief voorbeeld: gemaakt op 15 minuten.

lead genmov

Tools:

 • Landbot: een tool waarmee je conversatie-landingpagina’s kunt maken. In de gratis versie kun je 100 varianten met 30 bouwblokken maken. In de betalende versies zit een MailChimp én Whatsapp-integratie en unlimited chats. Prijs: gratis - € 100/maand.
 • HubSpot: ook dé grootste marketing automation software heeft een ingebouwde botbouwer. Met deze bot kwalificeer je leads, boek je rechtstreeks meetings, bied je support,... En dit zonder één letter code. De botbouwer zit zowel in de gratis versie als in de betalende versies.
 • Drift: een persoonlijke & virtuele assistent. Drift heeft heel hard gewerkt om bots zo organisch mogelijk in je website te fietsen. Daarom ziet het er heel clean uit en heb je ontelbare opties. Prijs: €50 - € 1500 per maand (afhankelijk van de opties).
 • Intercom: met Intercom chat je met bezoekers en hou je automatisch bij welke leads interessant zijn om op te volgen. Ook Intercom heeft verschillende bots en templates per situatie. Prijzen starten vanaf 38 dollar per maand.

2. Doe een survey en genereer leads

Dit format is een échte win-win. Jij krijgt meer informatie over een bepaald onderwerp én je ontvangt de gegevens van de ondervraagde.

Veel surveys hebben als doelstelling feedback te verzamelen over iets. Deze survey gaat naar een bekende doelgroep en heeft dus geen lead generation tot doel.

Hoe moet je het dan wel inzetten? Ondervraag je brede doelgroep via een survey om meer te weten over een bepaalde topic of het gedrag errond. Vraag hun mening over de huidige staat of de toekomst van een sector, situatie, onderwerp,...

Enkele survey-voorbeelden los uit de pols:

 • Welke trends zullen in 2020 de eventsector overheersen?
 • Hoe doen B2B-bedrijven nu aan lead generation?
 • Waarop bespaart de Belg?

survey

Als je een survey gaat maken, moet je ook nadenken hoe je die aan de onbekende man zal brengen. Dit kan een mix zijn van Facebook Ads, organic social posts, outreach, website-aanpassingen,... Gebruik deze distributietemplate als leidraad.

Het goede aan surveys inzetten is dat dit laagdrempelig is om je e-mailadres achter te laten. Speel hierop in. Zeg op het einde dat je het nodig hebt voor demografische gegevens. Of dat ze als eerste de resultaten krijgen. Of dat ze een incentive krijgen.

PRO TIP: Verwerk de informatie en giet dit in een trendrapport. Een rapport dat je rarara... opnieuw in een pdf giet en downloadbaar aanbiedt. ;-)

 

Tools:

 • Surveyanyplace: SurveyAnyplace wil saaie enquêtes zo snel mogelijk de wereld uithelpen. Daarvoor hebben ze verschillende leuke design-elementen, verschillende formats en talloze integraties. Prijs: gratis - € 42/maand.
 • Typeform: online software voor het maken van interactieve formulieren, surveys en quizzen. Typeform wordt geroemd omwille van het prachtige design en de gebruiksvriendelijkheid. Typeform heeft een gratis abonnement waarin voldoende functionaliteiten zitten om korte surveys te maken. Wil je meer functionaliteiten en langere surveys? Dan moet je overschakelen naar de betalende abonnementen die beginnen vanaf 30 dollar per maand.
 • Google Forms: hou je het graag quick, dirty, maar vooral gratis? Ga dan voor een simpele Google Form. Dit ziet er nog redelijk clean uit en is eenvoudig op te zetten.


3. Trendrapporten

Eigenlijk is een trendrapport een soort e-book, maar wel één van de sterkste. Bovendien zetten niet veel bedrijven dit in.

Nadat je een survey hebt gehouden bij al dan niet onbekende mensen, zit je op een berg data. Maar wat moet je nu met die data doen?

Wel... Analyseer deze informatie doordacht en giet ze in een mooie, waardevolle pdf. Toon de resultaten op een aantrekkelijke manier en zet dit af tegen socio-demografische gegevens zoals leeftijd, B2B/B2C, sector,...

Het resultaat? Een trendrapport over een specifieke sector of onderwerp. Dat wil iedereen die actief is in die sector zéker lezen.

Wij zagen ook de beste resultaten bij een trendrapport dat we in een ver verleden hebben ingezet als lead generator. Check de cijfers hieronder 👇

trendrapport

Om dit trendrapport te boosten, kun je de deelnemers van de survey een persoonlijke mail sturen met het rapport in preview en met de vraag om dit te delen op hun kanalen. Mensen pochen graag met deelnames aan onderzoeken. Dat staat goed op LinkedIn ;)

Andere voorbeelden:

 • State of Inbound: HubSpot doet ieder jaar een onderzoek bij inbound marketeers en bundelt dit in een trendrapport genaamd 'The State of Inbound 2019'. Dat is slim, want deze statistieken worden door anderen ook gebruikt op blogs en social media.
 • Eventrapport van Eventbrite: ze bundelden de meest opvallende trends en uitdagingen van 2018 & kansen voor 2019. In dit rapport vind je de resultaten die voortkomen uit data van meer dan 300 Nederlandse en Belgische eventprofessionals.

Tools:

Hier zijn geen tools voor buiten opmaaktools zoals InDesign of Canva (gratis). Haal de data uit de survey-tool en laat je designer de grafieken ontwerpen. Schrijf hier goede context en conclusies bij en online gooien, die handel!

4. Facebook Lead Ads

Adverteren op Facebook kende een enorme revolutie sinds het Lead Ads ontwikkelde. In plaats van geld uit te geven aan bereik en clicks, kan je nu binnen Facebook betalen per lead. Yes, je leest het goed. Per e-mailadres.

Waarom zou je dit doen in plaats van Link Ads naar je Landingspagina? Wel, dankzij dit format heb je géén landingspagina meer nodig. De persoon hoeft Facebook zelfs niet meer te verlaten. Bovendien vult Facebook de gegevens van gebruikers automatisch in. Die gebruikers moeten dus enkel klikken.

Kies een waardevolle lead generator die je wilt promoten. Vergeet niet: hoe waardevoller of laagdrempeliger, hoe lager de kost per lead. Vervolgens maak je voor jezelf uit hoeveel een lead voor je waard is (onderschat dit niet). Tot slot zet je de lead ad op en optimaliseer je tot je in de buurt van je gewenste CPL (Cost Per Lead) zit.

lead ads Facebook

Voorbeelden:

 • Nimbuz Case: Hier boden we een case study aan via Lead Ads.

  leadad nimbuz

 • Dagmar Buysse: Hier vroegen we om gegevens te ruilen voor een afspraak waar je een 3D-tekening van je toekomstige badkamer kreeg. Dit is hoogdrempeliger, waarbij je met een hogere CPL zit dan met een e-book, maar met kwalitatievere leads. Choose your battles dus!

  dagmar leadads

Tools:

Ook hier zijn geen tools voor. In de creative hub van Facebook kan je wel mock-ups maken.


5. E-mailreeksen & cursussen

Een andere echte lead-magneet zijn e-mailcursussen: mensen specifieke dingen aanleren én gratis veel waarde geven zijn zaken waarvoor mensen met plezier opt-innen.

Zet een (korte of lange) e-mailcursus op die gedurende X aantal weken je doelgroep stap voor stap iets bijleert over een specifiek onderwerp. Liefst één dat direct verband houdt met je product of dienst.

Dus...

Schrijf de e-mails (bedankingsmail + opvolgmails), bouw hiervoor een landingspagina waar personen zich kunnen inschrijven en stel de geautomatiseerde e-mails die volgen op.

Voorbeelden:

 • Partena Ziekenfonds: Wat houdt zwangere vrouwen wakker? De start van alles werd een grondig keyword-onderzoek. Vervolgens stippelden we een geautomatiseerde lead nurturing-campagne in HubSpot uit, gespreid over 39 maanden. Zwangere vrouwen kregen dus gedurende 2,5 jaar e-mails met allerlei tips & tricks waarbij de diensten van Partena uiteraard werden gepusht.
 • Buffer: Buffer gaf in 25 dagen 25 socialmedia-strategieën weg in ruil voor een opt-in. Ze gebruikten bestaande blogposts om de e-mailcursus te voeden. Een slimme manier om content anders te verpakken en te hergebruiken.

Buffer

Tools:

Om de e-mails te automatiseren heb je allerlei tools.

 • Mailchimp: Mailchimp kun je niet alleen inzetten om newsletters uit te sturen, maar ook voor automatische e-mails. Het enige wat je nodig hebt om met geautomatiseerde e-mailcampagnes van MailChimp aan de slag te gaan is een betalend account. Prijzen worden bepaald op basis van het aantal contacten en starten vanaf € 13,59/maand, maar kunnen snel oplopen tot € 271.
 • HubSpot: Hét all-in-one marketing automation-platform. Met HubSpot verbind je alle puntjes van je online marketing. Denk maar aan tools voor SEO, lead generation, Conversational Marketing, blogging, Paid Advertising, maar vooral e-mail marketing, met focus op automatische mailings. Dit pakket start vanaf 740 euro per maand.
 • Active Campaign: marketing automation-software die zich grotendeels beperkt tot e-mail automatisering. Hiermee kun je volledige funnels creëren, inspelen op het gedrag van jouw doelgroep en A/B-tests uitvoeren. Prijzen worden bepaald op het aantal contacten en starten vanaf 49 dollar per maand.


6. Eenvoudige, verteerbare checklists

Downloadbare checklists zijn geweldig interessant omdat ze actionable en snackable zijn (buzzwords voor: actiegericht & behapbaar). Sommige doelgroepen verwerken lange e-books niet goed en zien informatie liever heel compact en eenvoudig te consumeren.

Checklists zijn dan perfect.

Waarover kun je een checklist schrijven? Wel... in principe over alles wat je in stappen kunt verdelen, zoals:

 • Waaraan moet je denken als je bouwgrond gaat kopen?
 • Waarop moet je letten als je van bank verandert?
 • Hoe begin je aan inbound marketing?
 • Wat moet je in orde maken voor je begint met werken?
 • Hoe bepaal je de kost van een lead?
 • ...

Denk aan je eigen sector en de pijnpunten van je doelgroep, vind 8-10 stappen, schrijf ze op en maak hiervan pdf's. Opnieuw: denk altijd aan zaken die stapsgewijs kunnen worden aangepakt. Dat zijn er heel wat.

Dit soort lead generators zijn relatief eenvoudig aan te maken en heel succesvol. Zorg ervoor dat ze printbaar en offline bruikbaar zijn zodat je leads er ook écht iets mee kunnen doen.


7. Quizzen voor leads

Een Lead Quiz is een nieuwe tactiek voor het genereren van kwalitatieve B2B & B2C-leads. Bovendien is dit concept nog lang niet uitgemolken. Dus als je boeiende en relevante quizzen maakt, kan het een goudmijn aan leads voor je bedrijf worden.

Mensen testen hun vaardigheden graag en wij marketeers kunnen daar eenvoudig gebruik van maken. (Hèhè.)

Boeiende quizzen maken waarvoor mensen hun gegevens willen inleveren is minder makkelijk dan het lijkt. Je moet niet alleen goed nadenken over de vragen, maar ook over het moment waarop je de contactgegevens vraagt. Doe je dat helemaal in het begin? In het midden? Of moet je je gegevens invullen vooraleer je je score te zien krijgt?

Je hebt verschillende formats:

 1. Personality quiz: "Wat voor type persoon ben jij?"
 2. Outcome quiz: "Welke formule past bij jou?"
 3. Chrono quiz: "Hoeveel eventjargon kan jij binnen de minuut opsommen?"
 4. Rebus quiz: "Wat zegt onze CEO Dirk Cassiers hier?"
 5. ...

Voorbeelden:

Planet Talent Soft Skills quiz: Planet Talent gelooft sterk in de meerwaarde van jong talent voor ondernemingen. Ze doen starters in ICT, sales en management groeien dankzij persoonlijke coaching, workshops en bootcamps. Met hun traineeships voor jonge potentials ontzorgen ze bedrijven op het vlak van coaching en rekrutering. 

Maar de ‘war for talent’ is een serieuze uitdaging. Daarom ontwikkelden we drie soft skill quizzes. Op basis van zijn/haar resultaat belandt elke deelnemer in een gepersonaliseerde flow.

Planet Talent lead quiz
Deze quizzen staan op een overzichtspagina maar worden ook ingebed op de blog. Je krijgt 8-10 vragen en op basis van je antwoorden krijg je een percentage. Je krijgt je percentage te zien als je je e-mailadres achterlaat.

Bovendien krijg je andere mails op basis van je score.

quiz

De resultaten zijn redelijk verbluffend. Kijk zelf maar. En doe de quiz eens zelf!

resultaten lead quiz

Tools:

 • Try Interact: een web-based tool om lead quizzen te genereren. Deze tool biedt heel wat templates en een handige drag & drop builder. Zo wordt het wel heel eenvoudig om interactieve quizzen te creëren. Prijzen starten vanaf 53 dollar per maand.
 • Qualifio: een SaaS-platform (Software as a Service) dat klanten toelaat om hun online publiek te entertainen met allerlei soorten campagnes, gaande van quizzen, wedstrijden en formulieren tot videogalerijen en animated games. Ze hebben ongeveer 30 verschillende formats en templates die je kant-en-klaar kunt gebruiken. Gedaan met saaie marketingcampagnes.


8. Hergebruik je presentaties

Hoeveel presentaties geef je per jaar? 10? 20? Méér?

Ik moet jullie dan ook niet vertellen dat dit vaak tot nachtwerk leidt. En na je presentatie verdwijnt die keynote voor eeuwig ergens tussen je bestanden.

Vind je dat niet jammer dat enkel de aanwezigen jouw nachtwerk hebben gezien?

Waarom niet een héél klein beetje extra moeite doen en die presentatie downloadbaar aanbieden als e-book op je website? Of uploaden op Slideshare en die URL sharen?

Voorbeelden:

Hubspot User Group: De 'HUG' brengt marketing & sales professionals samen om beter te worden in inbound marketing en HubSpot. Deze User Group komt 4 keer per jaar samen en wordt georganiseerd door Dallas Antwerp. Wij steken veel tijd in deze presentaties die nogal wat nuttige info bevatten. Daarom bieden we ze ook downloadbaar aan na het event.

Download presa als lead gen


9. Genereer leads met video's

Videomarketing is behoorlijk actueel en hot. Het maakt content visueler en eenvoudiger te bevatten. Bovendien kun je hierin ook je creatief ei sneller kwijt. Geen wonder dat het eveneens voor méér leads kan zorgen.

Hoe exact?

 • Toon enkele seconden van een video en vraag dan het e-mailadres om verder te kijken.
 • Maak een langere video die je downloadbaar zal aanbieden. Maak vervolgens een korte afgeleide video waarin je uitlegt waarom je de lange moet downloaden.

 • Laat je video stoppen voordat er iets interessants zal gebeuren. Een soort cliffhanger. Mensen houden van afgewerkte verhalen en gaan tot het uiterste om het eindresultaat te zien. Bijvoorbeeld: de stappen van een succesvolle inbound-campagne. De eerste 8 krijg je gratis, voor de laatste 2 moet je je e-mailadres achterlaten.
 • Je kunt ook een reeks educatieve videocursussen opnemen waarbij je de eerste gratis weggeeft. Voor de overige moeten geïnteresseerden hun mailadres achterlaten (check puntje 5)

Tools:

 • Wistia: een videohostingplatform voor B2B. Je kan bij Wistia je video’s uploaden hosten en op je eigen website laten afspelen. Hier kan je ook formulieren op je video laten zetten. Wistia heeft een gratis versie waarmee je maximaal 3 video’s kunt opladen. Abonnementen beginnen vanaf 88 euro per maand.
 • Vidyard: een andere tool die het mogelijk maakt om formulieren op je video's te zetten. Abonnementen voor marketingvideo's starten vanaf 150 dollar per maand.
 • HubSpot Video: alle Pro- en Enterprise-licenties hebben een native integratie met Vidyard. Dit wil zeggen dat je videohosting binnen HubSpot kunt doen. Met andere woorden: je kunt in de video's CTA's en HubSpot-formulieren embedden.


10. MP3-files

Audio content is ook een belangrijke Lead Generator. Er zijn veel momenten waarop mensen behoefte hebben aan educatieve content in de vorm van een MP3-file. Denk maar aan de file, het vliegtuig, aan het strand,... Op deze momenten zijn audio-files dus enorm handig.

Hoe speel je hier nu op in?

 • Spreek blogposts & e-books in en biedt ze aan in MP3-vorm. Als mensen geen tijd hebben om het hele artikel te lezen, bied je ze zo een uitweg. Kijk maar naar SmartBug Media.

  SmartBug Media

 • Podcasts: als je iets meer tijd en middelen hebt, kun je een podcast opstarten. Koop een goede micro, zoek een thema dat bij je diensten of producten aansluit en edit alles een beetje zodat het professioneel overkomt. Vervolgens laad je je podcast op via BuzzSprout, Spotify of andere tools.

Tools:

 • BuzzSprout: een gratis tool om je podcast te hosten. In de gratis versie kun je 2 uur per maand uploaden, maar de podcasts verdwijnen na 90 dagen. Betalende abonnementen starten vanaf 12 dollar per maand en bieden een eeuwige levensduur voor je podcasts.


11. Creatieve zij-projecten

Wil je stevig uit de hoek komen? Lanceer dan een side project. Iets dat los van je merk staat, maar wel een link heeft. Dit klinkt wellicht vaag, maar lees even het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld:

The World’s Longest Invoice is een enorm slim zij-project van Freelancers Union. Zij wilden meer aandacht bieden aan het feit dat 71% van de freelancers problemen hebben om hun facturen betaald te krijgen door hun opdrachtgevers.

Freelancers moesten naar de website gaan en hun onbetaalde facturen hierop ingeven. Vervolgens werd het totaal aangedikt en in een mum van tijd werd dit een miljoenenbedrag.

Het gevolg? Media-aandacht. Veel media-aandacht. En dit bracht op zijn beurt leads op. Veel Leads voor Freelancers Union. Want om je onbetaalde facturen hierop in te geven, moest je je e-mailadres achterlaten.

Freelancers Union

'Side projects' kunnen dus verschillende vormen aannemen.

Nog random ideeën gratis en voor niks:

 • Een bedrijf in Antwerpen dat alternatief transport aanbiedt verzamelt filekilometers.
 • Een sociaal secretariaat verzamelt business-ideeën en steunt het beste idee.
 • Een bank organiseert speeddate sessies tussen koppels. Die delen tips voor het zoeken van de beste leningen.
 • Een reisbureau organiseert een schrijfwedstrijd/videowedstrijd: 'Groetjes uit Japan'. Wie de beste vakantiebrief schrijft of vakantievideo maakt, wint ook effectief een reis. Verder opvolgen met korting is mogelijk.
 • Samen één superidee uitwerken? We hebben nog concepten liggen voor banken, meubelzaken, supermarkten, bouwbedrijven,... :)


12. Verzamel vragen voor een expert

Heb jij een expert of goeroe in je sector? Nodig hem dan uit voor een interview in een format naar keuze (video/podcast/blog,...). Zo laat je zien dat je je sector wilt helpen opleiden. Om het interview te voeden, doe je een oproep om vragen in te sturen. Uiteraard moet je hiervoor je gegevens achterlaten.

Vervolgens worden de ingestuurde vragen beantwoord door de expert. Om dat interview nadien te promoten, kun je de mensen die vragen hebben ingestuurd opnemen in het artikel. Vervolgens kun je ze vragen om het artikel te delen op hun kanalen. Growth-hacking heet dat zeker?


13. Case studies: toon hoe je gelijkgestemden succesvol hebt gemaakt.

Hoe win je het vertrouwen van iemand?

❌Door continu te zeggen hoe goed je wel niet bent.
✅Door te laten zien hoe je mensen met hetzelfde probleem gelukkig hebt gemaakt en deze aan het woord te laten.

Hoe genereer je leads uit je behaalde successen? Simpel. Bundel ze in een pdf. Voor een nuttig en handig stuk content laten mensen graag hun gegevens achter.

Je kunt dit doen voor een specifieke klant of voor een hele sector. In de pdf vertel je wat de uitdaging was, hoe je de uitdaging hebt aangepakt en wat de resultaten waren. Laat de klant veel aan het woord met quotes en/of video's. Pas op: video's werken niet in pdf's. Maak een still, zet een play button erover en link naar YouTube/Vimeo/...

Voorbeelden

Nimbuz: voor een van onze klanten hebben we vroeger een case study gemaakt. Hierin vertelde we hoe ze een 'Dynamic IT-environment in the Azure cloud' hebben gebouwd voor Kinepolis. Dit was het beste content offer qua conversieratio.

nimbuz

Digital22: een inbound agency uit Groot-Brittannië heeft ook een case study voor een klant live gezet. Hier lees je hoe ze sales en marketing met elkaar hebben laten 'praten'.

Digital 22

PRO TIP: Niet alleen successen zijn belangrijk. Waarom vertel je niet over een mislukking en wat je hieruit hebt geleerd? Zo toon je dat je zelf heel menselijk bent én ruimdenkend.


14. Templates

Iedereen houdt van templates. Of je nu in B2B of B2C actief bent. We houden van een vertrekpunt omdat het werk dan al voor een kwart gedaan lijkt. Bedrijven die mensen zo goed op weg helpen, scoren punten.

Zorg er dus voor dat je waardevolle templates maakt die het probleem van je doelgroep oplossen. Vanuit je buyer persona-onderzoek weet je waarvan je doelgroep wakker ligt. Stel hier templates voor op.

Voorbeelden:

Content Calendar Template & Distributieplan: marketeers weten dat content marketing best uitdagend kan zijn. En dan vooral op organisatorisch vlak. Wanneer gaat wat live? En op welk kanaal? Zonder een goed overzicht zal dat parcours hobbelig verlopen. Dat willen we uiteraard vermijden. Daarom maakten we een gebruiksklare content calendar template én een distributieplan.

Content en distributieplan

Draaiboek Template: zonder draaiboek is een event gedoemd om te mislukken. Om ervoor te zorgen dat elk evenement van een leien dakje loopt, heb je een tot in de puntjes uitgewerkt draaiboek nodig. In samenwerking met Kinepolis Business maakten we een draaiboek dat event marketeers kunnen downloaden. Om deze mensen te helpen, natuurlijk, maar in the end vooral om Kinepolis Business 'top of mind' te maken als eventlocatie.

Voorbeeld draaiboek

SMART Goals Template: onze doelgroep zijn CMO's. Waarvan liggen zij wakker? Juist ja, de resultaten van hun marketingcampagnes. Door vooraf wat tijd te investeren in het bepalen van doelstellingen, weten ze later of hun marketingbudget goed is geïnvesteerd.

Dankzij de SMART-methodologie stel je snel duidelijke, afgelijnde én slimme marketingdoelstellingen op. En wij hebben hier een perfecte template voor :)

Smart methodologie

Tools:

 • Google Spreadsheets: ja, je leest het goed. Dit blijft nog steeds de beste manier om templates aan te bieden. Waarom? Dit is gratis en live aanpasbaar. Je kopieert het bronbestand en je bent vertrokken.


15. Wedstrijden

Een niet zo'n inbound manier om leads te genereren, maar wel héél efficiënt. Als mensen iets kunnen winnen, zijn ze er als de kippen bij.

Zet een landingspagina op en zorg ervoor dat personen hun gegevens kunnen achterlaten om kans te maken. Mogelijke wedstrijden zijn:

 • Easy scoring: voorspel X en krijg X. Bv Hoeveel glazen CORNET zie jij hier op de foto?
 • Give-away: maak kans op een Dallas-kersttrui! Vertel ons waarom inbound marketing in 2020 aan populariteit zal winnen.

  uglysweater

 • Predictions: met hoeveel kilometer zal het filerecord op de E17 dit jaar gebroken worden?
 • Photo contest: deel ons je favoriete vakantiekiekje en maak kans op een reischeque.

Je ziet: de mogelijkheden zijn eindeloos. Het belangrijkste is dat je een vangnet voorziet voor diegenen die niet winnen. Hoe converteer je die alsnog tot klant?

Tools:

 • Qualifio: dé marktleider voor lead generation wedstrijden in België. Ze hebben tientallen wedstrijdformats, elk met hun templates. De prijs is variabel. Je moet contact met ze opnemen voor een aangepaste tarief.


16. Los problemen op met een calculator

Calculators zijn fantastische Lead Generators voor de consideration fase. Help je doelgroep met belangrijke zaken. Calculators vertrekken vaak vanuit actieve vragen bij je doelgroep:

 • Hoeveel kost...
 • Hoeveel bespaar ik...
 • Wat is de ROI van...
 • Wat is mijn score...
 • Wat is het risico op...
 • X versus Y...
 • ...

Dit zijn allemaal vragen die personen zich stellen als ze dieper in de funnel zitten. Als jij met een calculator tot op de eurocent kunt berekenen hoeveel iets kost en of wat ze kunnen besparen, is de kans groot dat ze zaken met jou willen doen.

Voorbeelden:

Immotheker Finotheker simulatie: als je wilt gaan lenen voor vastgoed, stel je jezelf enkele vragen waaronder 'Hoeveel kan ik lenen?'. Immotheker Finotheker biedt antwoord op deze vraag via een handige simulatie. Op basis van enkele korte vragen berekenen ze hoeveel je maximaal leenbedrag is en je maximale maandelijkse afbetaling. Handig toch?

Wij zorgen er samen met Immotheker Finotheker voor dat je deze simulatie kunt opslaan om bij de houden of door te sturen.

Simulator Immotheker Finotheker lead generation

Dummy voorbeeld simulator lead generation

Simulator lead generation

HubSpot Website Grader: een calculator van HubSpot die je website checkt op 10 punten waaronder SEO & security. Op basis van die parameters krijg je een score mét aanbevelingen. Als eind call-to-action is hun boodschap 'Verbeter je site score, start een HubSpot trial'.

Schermafbeelding 2019-07-30 om 17.12.37

Tools:

 • Outgrow: een interactief platform waar je onder andere calculators kunt bouwen. Ze hebben fantastische templates om van te starten. Het vereist geen kennis van code. Je hebt 7 dagen gratis trial. De betalende abonnementen starten vanaf 20 dollar per maand.

 • uCalc: een zeer gebruiksvriendelijke tool om eenvoudige calculators in te bouwen. Vereist geen technische kennis en je raakt al een eind ver met de bestaande templates. De betalende abonnementen starten vanaf 3,20 dollar per maand.

 • Calculoid: opnieuw een zeer gebruiksvriendelijke tool om calculators in te bouwen. Het heeft een soort Excel-engine waardoor complexe calculators zeer eenvoudig te maken zijn. De betalende abonnementen starten vanaf 19 dollar per maand. Betaal je iets meer, kun je ook online betalingen via de tool laten verrichten. Handy!


17. Wachtlijsten zodat je niet op leads moet wachten

Lanceer je een nieuw product? Of een nieuwe dienst? Of iets anders dat een alleenstaande campagne verdient zoals een nieuwe tool? Dan is het vaak beter om hiervoor een aparte landingspagina te maken.

Op deze pagina geef je meer uitleg en plaats je een formulier waarop mensen zich op een wachtlijst kunnen zetten. Zo bouw je al een publiek vóór de lancering. Vanaf dan kun je deze mensen teasen met aankondigingsmails. Ideaal om wat 'buzz' te creëren.

Bovendien creëert het een VIP-member gevoel. Lanceer je dus binnenkort iets nieuws? Denk dan aan deze tip ;)

Hieronder zie je een goed voorbeeld van spencer.cash.

Schermafbeelding 2019-11-12 om 20.58.59


18. Overige Lead Generation ideeën die je moet gezien hebben.

Ik kan de lijst nog uren aanvullen, maar ik moet van mijn baas ook nog op onze klanten werken. Daarom deel ik kort nog enkele kleine ideeën.

 • Motivational Posters: laat klanten posters afdrukken en ophangen op kantoor om andere mensen te overtuigen. "Met inbound marketing verTIENdubbel je je leads in no time."

 • Offline lead generation. Ontwikkel een folder en vraag online of iemand de folder bij hem thuis/bedrijf wil ontvangen.

 • Events: organiseer unieke events. Hoe beperkter, hoe beter. Wij organiseren 4 keer per jaar een User Group voor HubSpot-gebruikers. Hier zijn ongeveer 35 HubSpot-gebruikers per sessie aanwezig.

 • 'Download deze pagina als PDF'. Niemand heeft tijd om een blog/websitepagina van meer dan 2000 woorden te lezen. (Maar wat heb jij dan net gedaan?) Bied daarom lange, waardevolle pagina's aan als downloadbare PDF. Dit is handig om te hebben. Zo kun je het ook offline raadplegen


19. Bedenk het zo gek maar...

De laatste tip die ik je kan meegeven: bedenk het zo gek maar. Alles kan. Een lead generator moet gewoon waardevol voor je doelgroep zijn. Als hij zijn e-mailadres ervoor wil achterlaten, is het waardevol voor hem.

Dus laat je niet tegenhouden. Organiseer een brainstorm en experimenteer. Wie weet wat valt er uit de bus!


...en wat nu met die leads?

Leads genereren is één ding. Ze converteren tot klant nog een ander paar mouwen. Het stopt dus niet bij het ontfutselen van dat e-mailadres.

Concreet betekent deze definitie dat je alle mensen die je lead generator hebben gedownload, een volgende stap in het beslissingsproces laat nemen.

Hoe je dat doet?

Door bijvoorbeeld een e-mailflow met gepersonaliseerde content op hen los te laten. Of ze rechtstreeks naar sales te sturen. Daarover lees je meer op deze blog over Lead Nurturing.

Wel kan ik je al vertellen dat dit allemaal kinderspel wordt met HubSpot, hét marketing automation platform.

Samen een B2B of B2C Lead Generation-traject uitrollen?

Heb je zin gekregen om samen met ons een Lead Generation-traject uit te stippelen? Ik hoop van wel, want wij staan te popelen om jouw merk te laten groeien.

Wat onze kracht is? We hebben een team van data experts, digitale strategen, social experts, conversie Experts én creatieven. Creatieven die al meer dan 25 jaar in het vak zitten en online en offline perfect weten te koppelen.

Wij gaan niet naar huis tot we van jou een briefing hebben gekregen.