Header 9

Liefde voor taal, passie voor communicatie

Annelien Boens
Geschreven door Annelien Boens
20 augustus 2018
witvlak1

Wanneer we het spoor bijster zijn qua taal, roepen we in koor: ‘Maritaaaaaa’. Ook wanneer we even willen ontspannen, roepen we in koor: ‘Maritaaaaa’, want ze is altijd in voor wat leut. Of voor het presenteren van een Gents gezegde als ‘‘t Steekt op gîen andzjuunpelle.’ Kortom: Marita brengt zon in ons leven. Hoog tijd om deze taalcollega met de loep en de nagelschaar even voor het voetlicht te halen. 

Marita Daenekindt

Wie is Marita?

Marita: “Gewoon Marita. Meestal hoef ik daar mijn familienaam niet bij te vermelden. Maar goed ook, want die moet ik altijd spellen. Daenekindt. Met -dt!”

“Schrijven zegt veel over wie ik ben. Wist je dat ik volgend jaar al dertig jaar in het communicatievak zit? Met evenveel plezier als de eerste dag, mag ik wel zeggen. Net als mijn vader die kok was, voel ik me thuis in de keuken. Net als mijn moeder kan ik niet zonder humor en ook niet zonder muziek. En net zoals mezelf heb ik al van kindsbeen af een ‘grote hof’ zoals een goede vriend het ooit noemde. Hij had het dan over mijn verbeelding. In elk geval zijn zowel Gent als Antwerpen hashtags om ‘the essential Marita’ te situeren.”  

Wat doe je bij Dallas Antwerp?

Marita: “Daar ben ik tekstschrijver, voornamelijk long copy. Vandaag help ik ook de Content Creators bij het online gedeelte. Geen enkele blog, Tweet of Instagrampost gaat live voor ik hem heb gezien. Ik ga er nog eens door en haal er de laatste ongerechtigheden uit. Voor dt-fouten haal ik mijn zweepje boven.”  

“Eigenlijk ben ik van nature een journalist. Ik schrijf dan wel voor en over bedrijven en merken, maar vanuit dezelfde nieuwsgierigheid en met dezelfde technieken als een journalist. Op reportage, oog in oog met de geïnterviewde, ben ik in mijn sas. Of dat nu een chef of bakker is, een marketing manager of de CEO van een multinational.”

“Verder beleef ik ook veel plezier aan het maken van magazines en e-zines, kranten en nieuwsbrieven, blogs enz. Het hoeven zeker niet altijd mijn schrijfsels te zijn. Ik doe ook graag eindredactie op teksten van anderen. Met de loep en de nagelschaar. Ze noemen me weleens een wandelend groen boekje, maar het is geen purisme maar liefde voor de taal die me drijft. Zuiver Nederlands, puur Gents, Antwaarps: als het maar proper is, goed loopt en wérkt. Op dat vlak ben ik ook wel een loodgieter. 

Welke tips wil je aan beginnende copywriters geven?

Marita: “Overal zijn er goede opleidingen en cursussen, maar verwacht daar vooral niet te veel van. Lees alles wat je onder de ogen komt, van de Streekkrant en reclamecopy tot wereldliteratuur. Bewaar die stukken die je raken en ga na waarom ze je raken.”

“Schrijf ook veel. Als je de drang in jou hebt, grijp je best elke kans aan om het te doen. Zelfs uit de simpelste schrijfklussen kan je veel leren. Laat anderen je schrijfsels lezen en sta open voor hun opmerkingen: haast alles wat gezegd kan worden, kan nog beter gezegd worden. Maar als je het niet helder geschreven krijgt, is het wellicht niet helder gedacht. Blijf niet te lang sleutelen aan een tekst. Niet tevreden? Ga wandelen en begin opnieuw.”

“Houd het effect van je teksten in de gaten. Snappen mensen meteen wat je bedoelt, doen ze waartoe je oproept, gaan ze in op je uitnodiging? Ook uit respons kan je gigantisch veel leren. Als je nog met vragen rond copywriting zit of je wilt gewoon ijzersterke tips, aarzel niet om me een mailtje te sturen.  

Wat vind je leuk aan Dallas Antwerp?

Marita: “Waar zal ik beginnen? Het zijn stuk voor stuk getalenteerde en toffe mensen. Mannen en vrouwen met wie ik het ook buiten de jobcontext spontaan zou kunnen vinden. Dallas Antwerp is een biotoop waar creativiteit gewaardeerd wordt, maar ook concrete resultaten, ROI voor onze klant. Geen ministerie, maar een ondernemende, beweeglijke omgeving die niet bang is om zichzelf heruit te vinden.”

Persoonlijk houd ik ook van de mix jonge wolven - rijpe(re) knarren, we leren van elkaar. Je krijgt hier veel ruimte om je eigen ding te doen, samen met anderen. Als Dallasiaan ben je empowered. Dat vind ik heerlijk. Net zoals de Melo Cakes van Anthony. Of het bananenbrood van Katleen & Annelien. 

Is Dallas Antwerp de liefde van je leven of ben je ook bezig met andere zaken?

Marita: “‘t Is liefde, zeker. Maar om dat zo te houden, moeten er ook genoeg andere dingen zijn. Anders slokt zo’n creatieve job die je doodgraag doet, je helemaal op. Ik heb enkele goede vrienden en vriendinnen die ik genoeg probeer te zien. Eén groep is uniek: de klasvriendinnen uit de humaniora, allemaal uitgezwermd en met totaal andere dingen bezig: psychologie, pedagogie, HR, PR, mode, geneeskunde, blindenzorg, etc. Eén keer per jaar vinden we elkaar terug ergens in Vlaanderen of Parijs, om bij te praten aan een goede tafel. De tetterdecibels bereiken dan ondraaglijke hoogten. Na meer dan dertig keren levert dit een unieke bundel levensverhalen op waarmee ik misschien ooit iets wil doen.” 

Ik kook graag en ontdek geregeld nieuwe restaurantjes die ik dan nooit meer uit mijn geheugen wis. Boven trek ik er vaak tussenuit, het liefst naar Zeeland, de Côte Opale of de Baai van de Somme. Ook trek ik om de zoveel jaar naar de Biënnale van Venetië. Dat is een soort traditie geworden.”

 “Kunst is zuurstof voor mijn ziel, lezen doe ik elke dag en ik ben nog één van de fervente tv-liefhebbers (zeker niet alleen Canvas). Ook shoppen vind ik fantastisch. In outlets, dan. Onlangs nog Nike Free 5.0 TR Fit 5 BRTHE loopschoenen op de kop getikt voor 25 euro terwijl ze 120 euro kosten bij Zalando. Zo’n koopje maakt mijn dag.”

Waar ligt jouw bodemloze put met inspiratie?

Marita: “Overal, echt. Moeten er nog clichés zijn? Op straat, op het internet, op café en op tv, in chique magazines en reclamebladen, moet ik nog doorgaan? Inspiratie is een kwestie van ervoor open staan, en: nieuwsgierigheid. Vreemd genoeg is ook de steeds langere wordende, vreselijke ochtendfile van Ledeberg naar Antwerpen soms een bijzonder inspirerend (anderhalf) uur.” 

Zijn er series/films die je graag bekijkt? Boeken die je leest?

Marita: “Natuurlijk, zoals gezegd kijk ik graag tv, hoewel het aanbod zichtbaar schraler wordt en ik almaar meer op Netflix zit. Als je dan toch titels wilt: Downton Abbey, Pride and Prejudice, Luther, Whitechapel, Last Tango in Halifax, Californication, The Sky is the Limit, Million Dollar Listing New York, Project Runway.

"Sinds meer dan de helft van mijn astronomische verhuiskosten enkele jaren geleden naar het verplaatsen van boeken ging, koop ik er (veel) minder. Maar aan biografieën (Leopold III, Prinses Liliane, Colette, Andy Warhol, Peggy Guggenheim) kan ik nog steeds niet weerstaan. De biografie van Gabriel Garcia Marquez is nog straffer dan zijn strafste roman, en dát wil wat zeggen.”

cta-vacature

 

Ook interessant

Deze verhalen over People