Zonder software geen marketing automation. We kunnen het niet genoeg herhalen. Heb je enig idee hoeveel verschillende soorten marketing automation software er op de markt zijn? Wel, volgens Capterra zijn er 294 dergelijke software platformen.
Eentje daaruit kiezen is dus niet evident. Bovendien wil je meteen de beste keuze maken. Best vervelend. Zeker niet evident als je weet dat marketing automation vandaag één van de snelst groeiende segmenten is. Online vind je heel wat reviews van de verschillende platformen, maar daar kun je niet altijd op verder gaan. Gevolg: niet iedereen kiest meteen de juiste marketing automation software voor zijn organisatie.
Dat willen we natuurlijk vermijden. Daarom stelden we een lijst van de belangrijkste spelers in België op mét hun sterktes en zwaktes. Ontdek ze in deze blog vóór je je finale keuze maakt.
Vooraleer je een platform kiest...
… som je je behoeftes en doelstellingen op. Neem de tijd om je team veel vragen te stellen en alles wat je nodig hebt in kaart te brengen. Pas wanneer je dit hebt gedaan, mag je de zoektocht naar de ideale marketing automation software openen.
… knoop in je oren dat je je niet mag blindstaren op de mogelijkheden van het platform. Kijk verder dan je neus lang is. Ga op zoek naar de visie van de verdeler, het ecosysteem van de partners en de ondersteuning die ze aanbieden.
Hubspot: de alles-in-één marketing automation software
Je kunt er niet omheen: HubSpot is marktleider in marketing automation. Het eist zelfs de term ‘inbound marketing’ op. Het is zo populair dat quasi iedereen HubSpot in één adem met marketing automation noemt. Betekent dit dat HubSpot de beste oplossing voor jouw bedrijf is? Vaak. Maar niet altijd.
HubSpot is wat we noemen een ‘alles-in-één marketing automation platform’. Alle verschillende tools en kanalen zijn dus geïntegreerd in één marketingtool. Wanneer je kiest voor HubSpot, mag je andere tools zoals MailChimp, HootSuite en Buffer aan de kant schuiven.
Met dit platform heb je alle nodige marketinginstrumenten bij de hand. Je kunt dus onder andere bloggen, mails versturen, leads opvolgen, social media berichten posten en opvolgen vanuit één plaats. Alsof dat nog niet genoeg is, biedt het ook een uitgebreid CMS (COS), geïntegreerd CRM en diepgaande analytics aan.
We snappen dat dit allemaal overweldigend en technisch kan klinken. Gelukkig denkt HubSpot aan de gemiddelde marketeer. Het is zo laagdrempelig gemaakt dat quasi iedereen ermee kan werken. Iedereen kan een flow automatiseren, tekst en afbeeldingen op de homepagina vervangen of diepgaande analytics opvragen: de interface is enorm gebruiksvriendelijk. Bovendien staan ze je bij HubSpot graag bij voor rondleidingen, vragen en de nodige support.
Enkele belangrijke weetjes vooraleer je kiest voor Hubspot:
- De prijs varieert van 200 euro tot 2.000 euro per maand. Dit wordt bepaald door het aantal contacten dat je maakt. Ga er alvast maar vanuit dat je met 200 euro niet toekomt.
- Je sluit minstens een contract van twaalf maanden. Je hangt dus minstens een jaar ‘vast’ aan HubSpot.
- Geen gigantisch marketingbudget? Geen probleem. Je kunt alsnog een succesvolle marketingstrategie op punt zetten.
- De interface en tools van HubSpot zijn gebruiksvriendelijk. CEO’s, CMO’s en marketeers zijn er snel mee weg.
- De rapportage is heel transparant. Je ziet meteen wat werkt, wat je moet bijsturen of in de prullenbak gooien. Leuk om weten: de analytics en rapportage zitten verwerkt in de tool zelf. Zo zie je in de blogtool meteen welke blogs goed scoren.
- HubSpot heeft een eigen CMS (COS). Je kunt dus websites bouwen in HubSpot. Dit laat je toe om dynamische content tonen.
- De setup van HubSpot is simpel. Er komt weinig tot geen technische complexiteit bij te pas. Zo kun je snel starten.
Klinkt dit allemaal veelbelovend? Wil je met je eigen ogen zien dat we geen praatjes maken? Neem contact op met een van onze experten.
Eloqua: voor grote bedrijven die houden van big data
HubSpot heeft verschillende tegenhangers. De bekendste uitdager is wellicht Eloqua. Deze marketing automation software zag het levenslicht toen softwaregigant Oracle de kracht van marketing automation erkende.
Is je organisatie op zoek naar een marketing automation platform met enorm veel integratie-, API- en analytics-mogelijkheden? Dan kan Eloqua iets voor jou zijn. Doordat het zoveel integraties aanbiedt, wordt het bestempeld als een redelijk technisch platform. Dus zorg voor technische kennis indien je voor Eloqua als marketing automation software kiest. Dit heeft als absoluut voordeel dat je er quasi alles mee kunt doen.
Vooral B2B-marketeers van middelgrote tot grote, globale organisaties maken gebruik van Eloqua. Hun main focus ligt op het automatiseren van het lead generation proces. Eloqua wordt ook vaak gekozen omdat je eenvoudig tientallen campagnes vanuit één plek kunt aansturen en analyseren.
ENKELE BELANGRIJKE WEETJES VOORALEER JE KIEST VOOR ELOQUA:
- De prijs varieert van 2.000 euro tot 4.000 euro per maand tot 10.000 contacten.
- Ook met Eloqua moet je minstens een contract van twaalf maanden sluiten. Je hangt dus een jaar ‘vast’ aan Eloqua.
- Er zijn zo goed als geen beperkingen voor gebruikers. Is de functionaliteit niet standaard aanwezig? Dan heb je een goede kans dat een derde partij het kan integreren. Heb je dus een website in een onbekend CMS, is de kans nog groot dat je het aan Eloqua kunt koppelen.
- De analytics van Eloqua zijn enorm diepgaand en duidelijk. Zelfs als je 100 campagnes hebt lopen.
- De implementatie is redelijk complex voor minder technisch geschoolde mensen. Laat dit dus altijd doen door een gekwalificeerde partij.
- De verzamelde data in Eloqua wordt gehost in Europa. Dit geeft grote organisaties een veilig gevoel naar privacy toe.
- Doordat Eloqua de focus legt op grote bedrijven en marketing automation flows, is er enkel een basis SEO-tool.
Marketo: voor bedrijven die kicken op lead management
Doorgewinterde online marketeers kennen Marketo wellicht nog als online tool om nieuwsbrieven uit te sturen. Het groeide uit tot een marketing automationplatform en hoort nu bij de grootste aanbieders, zeker toen het begin juni werd overgenomen door Vista Equity Partners.
Ben je op zoek naar marketing automation software dat zich vooral onderscheidt op het vlak van e-mailmarketing en Lead Management? Dan is Marketo een plausibele kanshebber voor je organisatie. De tool om mailings op te maken en te versturen is echt dik in orde. Zeker met de A/B-testing. Wat Marketo ook tot een interessante tool maakt, is de krachtige ‘Engagement Engine’. Hiermee breng je het gedrag van leads in kaart.
Marketo biedt ook een goede integratie met de meeste CRM-systemen zodat iedereen van het platform kan genieten.
Enkele belangrijke weetjes vooraleer je kiest voor Marketo:
- De prijs varieert van 1.000 euro tot 9.000 euro per maand. Marketo laat je toe om bepaalde pakketten samen te stellen. Zo kun je kiezen tussen volgende pakketten: e-mailmarketing, lead management, mobile marketing, customer based marketing en consumer marketing.
- Met Marketo moet je de keuze maken tussen een jaarcontract of een kwartaalcontract. Je hangt dus minstens een kwartaal ‘vast’ aan Marketo.
- Marketo is geen alles-in-één platform, maar focust zich op bepaalde aspecten zoals e-mailmarketing. Zo bezit Marketo geen content tools omdat het kwaliteit boven kwantiteit zet.
- Het heeft een marktplaats voor apps en plugins. Bekijk ook zeker hun mobiele app: ‘Marketo Moments’.
- De interface is complex en een beetje verouderd.
- Ze bieden een uitstekende support. Zelfs als je geen klant bent. Ook voor samengestelde pakketten en een aangepaste pricing kun je er terecht.
Pardot: marketing automation software van Salesforce
‘s Werelds meest gebruikte CRM, Salesforce, sprong ook op de kar van marketing automation. Het doopte zijn marketing automation software ‘Pardot’.
De focus van Pardot ligt op middelgrote tot grote B2B-organisaties. Daarom zetten ze marketingautomation en het managen van leads centraal. Dat merk je ook aan de uitgebreide mogelijkheden voor je database en opvolging. Volgens de succesverhalen van Pardot heeft het veel aanhangers in de software- en technologiemarkt.
Uiteraard kun je het CRM-systeem Salesforce koppelen, maar ook andere CRM-pakketten kunnen perfect op Pardot worden aangesloten.
Enkele belangrijke weetjes vooraleer je kiest voor Pardot:
- Hoewel de basisvergoeding duidelijk is (van 1.000 euro tot 3.000 euro per maand), hanteert Pardot toch een ondoorzichtig prijsmodel. Als je meer dan 10.000 contacten hebt of meer dan 25.000 e-mails verstuurt, moet je bijbetalen.
- Pardot sluit ook alleen maar jaarcontracten af. Je hangt dus minstens twaalf maanden ‘vast’ aan Pardot.
Oplossingen voor bedrijven zonder marketingbudget
Heb je belangstelling voor marketing automation, maar geen budget voor goede software? Dan bestaan er toch oplossingen voor jou. Er bestaat veel gratis marketing automation software, maar daarmee behaal je nooit dezelfde resultaten als bovenstaande platformen.
We sommen er hieronder enkele op:
Leadsius: een marketing automation platform voor kleine bedrijven die gratis is tot 2.500 contacten. Hiermee kun je enkele analytics bezichtigen, landingspagina’s creëren en inzichten van leads bekijken. Opgelet: hier kan maar één persoon van je organisatie in werken. Upgraden kan vanaf 295 dollar per maand.
Jumplead: een marketing automation platform voor heel kleine bedrijven dat gratis is tot 200 contacten. Hiermee kun je 100 mails sturen. Ook hiermee kan maar één persoon een account aanmaken. Upgraden kan vanaf 49 dollar per maand.
Customer.io: een marketing automation platform voor kleine bedrijven dat gratis is tot 200 contacten. Hiermee kun je 400 mails sturen. Met Customer.io kun je ook maar één account aanmaken. Upgraden kan vanaf 50 dollar per maand.
Heb je een keuze gemaakt? Of twijfel je nog steeds met welk marketing automation software je in zee wilt gaan? Kom dan eens vrijblijvend met ons praten. Wij bundelen onze expertise en gaan samen met jou op zoek naar de ideale oplossing. We houden hierbij rekening met je specifieke situatie, je grootste uitdagingen en de algemene trends en ontwikkelingen.