Header 113

Marketing automation tips vóór de start.

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
20 augustus 2018
witvlak1

Is de kogel door de kerk? Start je organisatie met marketing automation?

Fan-tas-tisch! Je kiest voor een methode die je veel tijd en kosten bespaart én bovendien nog eens flink opbrengt. Tenminste, op voorwaarde dat jouw organisatie baat heeft bij marketing automation… 

Maar nu komt het: ben je er wel klaar voor? Weet je wat je organisatie te wachten staat? Wist je dat je eerst enkele elementen op orde moet hebben vooraleer je echt de vruchten kunt plukken van marketing automation? Bezint eer ge begint, dus.

Om te voorkomen dat marketing automation na enkele maanden in de vuilnisbak belandt, sommen we in dit blogartikel op wat je moet doen vooraleer je start. Klaar voor de marketing automation tips?

Geen tijd om alles hieronder te lezen? Download onze beginnersgids over marketing automation hier en ontvang hem rechtstreeks in je mailbox. Zo lees je hem waar en wanneer je wilt.

FORMULEER DE JUISTE BEHOEFTES EN DOELSTELLINGEN.

De allereerste marketing automation tip is: formuleer je behoeftes en doelstellingen. Neem hiervoor je tijd. Ga niet over één nacht ijs, want dan kun je snel op je gezicht gaan. Breng al je noden in kaart en stel het hele team veel vragen zoals:

Wat willen we bereiken met marketing automation? Moet marketing automation zorgen voor meer trafiek, leads of verkoop? Wat gaat nu niet vlot, maar moet dankzij marketing automatisering als een geoliede machine werken? Welke activiteiten kosten nu te veel tijd?

De blog die je hier aan het lezen bent, kan véél in beweging zetten. Hierna breng je wellicht zo snel mogelijk je marketing- en salesteam samen, organiseer je een brainstormsessie en peil je naar ieders noden en wensen. Wanneer je deze allemaal in kaart hebt gebracht, ga je op zoek naar de juiste software. Niet andersom!

nodeninkaart

KIES DE JUISTE SOFTWARE.

Marketing automation zonder software? Onmogelijk. Dat is als een café zonder bier. Kies die software die een antwoord biedt op alles wat je nodig hebt, de lijst die je samen met je marketing- en salesteam hebt opgesteld.

Daarom geven we je de gouden raad: wees selectief en blijf gefocust. Er zijn om en bij de 300 platformen. Kies niet de eerste de beste software, maar ga op zoek naar het platform dat het best bij je past. Anders bestaat de kans dat je voor een tool met de mooiste woorden kiest, maar waarvan je slechts 10% kunt gebruiken. Zo zijn er all-in-one platformen, maar ook goedkopere platformen die minder integratiemogelijkheden aanbieden.

Ga gericht op zoek en schuif op basis van je eerder genomen beslissingen enkele platformen naar voor. Wanneer je team een shortlist heeft opgemaakt, kun je contact opnemen met een softwareleverancier of een demo aanvragen.

Wil je je verdiepen in alle mogelijke platformen? In het eBook over marketing automation wijden we hier een heel hoofdstuk aan. Download het hier en ontdek welk platform bij je past. 

ZORG VOOR DE JUISTE SKILLS.

Een volgende noodzakelijke stap om te starten met marketing automation is je team evalueren. Is jouw team klaar voor marketing automation? De eerste vraag die je je moet stellen is: ‘Heb ik technische skills in huis of een technische partner?We zijn er heilig van overtuigd dat marketing automation je leven vereenvoudigt, maar de setup moet wel fatsoenlijk gebeuren.

Hierbij komt wel wat technische kennis kijken. Klinken HTML, API en CMS als Chinees voor jou en je team? Dan ga je best op zoek naar een nieuw profiel, een technische partner of een gekwalificeerd bureau.

Vervolgens moet je ook nagaan of je het maximale uit de software kunt halen. Heeft de software een blogplatform? Dan moet je nagaan of je een profiel hebt dat wervende, SEO-geoptimaliseerde blogs én social media posts kan schrijven.

Hetzelfde geldt ook voor reporting, analytics, CMS-input, e-mailmarketing,… Dit kan je natuurlijk oplossen door in zee te gaan met een gekwalificeerd bureau.

marketing automation tips 

WEES NIET BANG VOOR EEN KLEINE INVESTERING

Neen, marketing automation is niet gratis. Maar het kost geen stukken van mensen. Je moet wel durven te investeren in de software en mogelijke skills. Bij de meeste platformen heb je trouwens verschillende pakketten naargelang van de grootte en behoeftes van je organisatie. Zo betaal je slechts voor de integraties die je nodig hebt.

Is je team tevreden over MailChimp of Hootsuite? Dan hoef je deze niet per se aan de kant te schuiven. Je kunt marketing automation software dan inzetten voor andere zaken.

Neen, voor het geld moet je je marketing automation-plannen niet overboord gooien. Een extra positief punt van marketing automation: je weet exact wat elke euro opbrengt.

HEB EEN GEZONDE PORTIE GEDULD

De laatste marketing automation tip: heb geduld en blijf geloven in de kracht ervan. Zet marketing automation niet in om het 'maar eens enkele weken te proberen’. Want dan kom je van een kale reis terug en kun je het beter nú in de vuilnisbak gooien Waarom?

De opstart van marketing automation is redelijk technisch en intensief, maar daar pluk je achteraf de vruchten van. Als je zonder kennis aan de opstart begint, kan het een tijdje duren vooraleer je up & running bent. Bovendien bestaat de kans dat het niet helemaal juist is opgezet. Kies daarom voor een gekwalificeerde partner zodat je juist en snel kunt starten met marketing automation.

Bovendien duurt het ook een tijdje voor je content genoeg hebt. Je hebt niet op één, twee, drie tientallen blogs, content offers, landingspagina’s….

Besef ook dat marketing automation een proces is van analyseren en bijsturen. Gelukkig heb je software die hierop is afgestemd waardoor het eenvoudig wordt.

marketingautomation

Ziezo. Heb je alle bovenstaande punten al geregeld? Dan kun je starten met marketing automation. Wil je graag meer uitleg over deze stappen of marketing automation in het algemeen? Contacteer ons dan vrijblijvend of download onze online gids hieronder.

 

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Marketing automation