Header 31

Is marketing automation interessant voor jouw organisatie?

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
27 augustus 2018
witvlak1

Hoe ziet je to-dolijstje van de laatste weken van het jaar eruit?

Eindeloos, met overdreven veel meetings? Wel, dan ben je niet alleen. De gemiddelde marketeer heeft het ‘druk, druk, druk’. Bovendien is er niet echt licht aan het einde van de tunnel te bespeuren. Zeker nu de jaarwisseling in zicht is.

Maar…

Wist je dat er een manier bestaat om 30% van je tijd te besparen? Een aanpak die de repetitieve taken van een marketeer automatiseert én op elkaar afstemt? Die simpelweg je to-dolijstje korter maakt?

Die aanpak heet marketing automation en kwam al meermaals aan bod op onze blog. Je vind daar enkele artikels over de voordelen en nadelen ervan. De écht nieuwsgierige marketeers downloaden best de uitgebreide gids.

Is marketing automation interessant voor jouw organisatie? Of is dit enkel weggelegd voor multinationals met een marketingbudget van jewelste? Je ontdekt het hieronder.

Geen tijd om alles hieronder te lezen? Download onze beginnersgids over marketing automation hier en ontvang hem rechtstreeks in je mailbox. Zo lees je hem waar en wanneer je wilt. 

JOUW DIENSTEN OF PRODUCTEN HEBBEN EEN LANG AANKOOPPROCES.

Hoe lang duurt het vooraleer potentiële klanten je product of dienst effectief aankopen? Gaat daar veel tijd overheen? Of worden ze in een oogwenk effectief klant?

De algemene regel is: hoe langer het geconsolideerde aankoopproces, hoe meer voordelen marketing automation je bedrijf kan bieden.

Dus: informeren je prospects zich grondig vooraleer ze beslissen om te kopen? Zijn er verschillende soorten contactpunten in dat beslissingsproces?

Volop ‘ja’ aan het knikken? Dan is marketing automation iets voor jou. Waarom? De opvolging tussen al die contactpunten door de tijd heen vergt veel budget en energie. Met marketing automation kun je dat proces grotendeels automatiseren zodat je to-dolijstje er iets mooier uitziet.

 

NAAR JOUW DIENSTEN OF PRODUCTEN  WORDEN ONLINE GEZOCHT.

Op ‘beste wc-papier’ zit geen zoekvolume. Op ‘badkamer renoveren’ wel. Biedt je organisatie producten of diensten aan waar een informatiezoektocht aan voorafgaat? Dan haal je profijt uit marketing automation.

zoekvolumeee

Waarom? Als er een soort van informatiezoektocht aan voorafgaat, zijn je producten en diensten waardevol voor de eindgebruiker. Anders zou hij er niet zo lang over nadenken. Wanneer iemand op zoek is naar melk, loopt hij geen dagen te dubben over welk merk hij gaat kopen. Neen, hij loopt naar de winkel, gooit een pak melk in de winkelkar en gaat dan naar de kassa om af te rekenen.

Bij waardevolle zaken zoals een wagen duurt dit wel wat langer. De klant wikt en weegt en zal dagen, weken of soms zelfs maanden twijfelen en informatie opzoeken.

Het is dus verkeerd om te zeggen dat marketing automation voor grote bedrijven is, want zelfs start-ups kunnen er hun voordeel uithalen.

Geen idee of er zoekvolume op je producten of diensten zit? Met de keyword planner van Google kom je erachter. 

JOUW TO-DOLIJSTJE STAAT BOL VAN REPETITIEVE TAKEN.

Plaats je geregeld een Tweet, Facebookpost of LinkedIn-bericht? Stuur je regelmatig nieuwsbrieven uit? Volg je vaak leads op en stuur je even vaak opvolgingsmails uit? Dan weet je als geen ander dat dit veel tijd in beslag neemt. Vaak schieten deze taken er dan ook over. Jammer…

Staat je to-dolijstje vol met repetitieve taken zoals nieuwsbrieven uitsturen en Facebookposts plaatsen? Ook dan kan marketing automation je helpen om efficiënter te werk te gaan.

blogwiema.jpg

JE WILT ALLES OP ELKAAR AFSTEMMEN.

Hoe vaak worden volgende vragen binnen je bedrijf gesteld: “Wat was het wachtwoord van Google Analytics weer?”, “Op welk mailadres staat onze Mailchimp?” en “Kun je mij eens toegang geven tot de Facebook Insights?”

Vaak? Dan vereenvoudigt marketing automation je leven enorm.

Zo heb je al je marketinginstrumenten (social publishing, e-mailmarketing, analytics, blogging,…) op één plek en hoef je maar één wachtwoord te onthouden.

DE LEADS STROMEN AL BINNEN.

Stromen er dagelijks veel leads binnen? Geweldig!

Kun je ze niet optimaal kwalificeren? Dat is minder…

Met marketing automation kun je je leads beter, sneller en efficiënter opvolgen. Dit proces kun je helemaal automatiseren. Zo kun je leads closen zonder dat er menselijk contact is geweest.

Marketing automation ondersteunt ook bedrijven die problemen hebben met lead management. Je kunt automatisch bepalen wanneer een lead ‘marketing qualified’ of ‘sales qualified’ zal zijn.

Je ziet: marketing automation heeft zeker zijn nut. Maar eerlijk is eerlijk: het is zeker niet voor iedereen. Het spreekt voor zich dat de krantenwinkel aan het dorpsplein geen marketing automation nodig heeft. Een organisatie uit de bouwsector daarentegen wél.

Nog niet zeker of marketing automation iets voor jou is? Kom dan eens met ons praten of download de uitgebreide gids hieronder.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Marketing automation