Schermafbeelding_2016-03-07_om_17.55.28.png

Marketing en technologie: vrienden of vijanden?

Olivier De Laet
Geschreven door Olivier De Laet
8 augustus 2018
witvlak1

Hoe vaak zit jij te vloeken op je smartphone of laptop?

Ik doe dat veel te vaak. Ik ga zelfs nog een stapje verder, ik heb een regelrechte rotweek achter de rug op het gebied van technologie. Mijn Android telefoon heeft het begeven doordat het OS crashte bij een ‘update’. Dan maar een splinternieuwe iPhone 6, die het na 36 uren begeeft na een ‘update’. Outlook van Microsoft dat, je raadt het al, na een update niet meer naar behoren werkt en zelf beslist om onbestaande e-mails te versturen en bestaande e-mails te verwijderen, buiten mijn weten om.

En dan heb ik het nog niet gehad over lege batterijen, software die crasht en databases die plots niet meer toegankelijk zijn door een ’tijdelijk onderhoud’.

Klinkt vertrouwd?

 

Marketing trends worden gedomineerd door technologie

Dat is natuurlijk vooral heel lastig voor mezelf en daar heb jij als lezer niet direct een boodschap aan. Wat mij vooral aan het denken zet is het feit dat ik op marketing evenementen de laatste tijd alleen maar buzzwords hoor die gerelateerd zijn aan technologie. Je kent ze zelf ook: 'programmatic buying', 'marketing automation' en 'internet of thingsom er maar drie te noemen.


Google Trends: interesse in marketing automation (blauwe lijn) en programmatic buying (rode lijn) sinds 2005.

 interesse in marketing automation en programmatic buying

Ook op de UBA Trends Day zal de link tussen marketing en technologie veelvuldig aan bod komen. Met o.a. de keynotes van Peter Hinssen en Nick Manning. En dat is op zich goed. Wij kijken daar zelfs enorm naar uit.

Maar waarom piekt die interesse in technologie zo hard?

Technologie kan ons tijd opleveren.

Dat deze trends steeds meer aan populariteit winnen is niet geheel verwonderlijk in een tijd waarin iedereen de vraag 'Hoe is het?' beantwoordt met 'druk druk druk.' Technologie kan ons helpen om sneller en efficiënter te werken.

Neem nu marketing automation. Dat zijn platformen die je helpen om een deel van het marketingtraject automatisch te laten verlopen. Wil je iemand een e-mail sturen als hij een bepaalde actie op je website heeft afgerond? Dat kan volledig automatisch. Maar wat als duizend mensen tegelijk die actie afronden? Wat als ze dat doen op zondagavond of wanneer je net met iets anders bezig bent?

Marketing automation is daar een oplossing. Met deze technologie kan je namelijk individuele interacties op grote schaal gaan uitvoeren, zonder dat je elke keer opnieuw die e-mail moet schrijven en op verzenden moet klikken. Die repetitieve taken kunnen volledig worden overgenomen, waardoor jij als marketeer je kostbare tijd kunt steken in zaken die écht een verschil kunnen betekenen voor jouw bedrijf. Een luxe voor marketeers dus en een technologische evolutie die onze sector grondig aan het veranderen is.

Vintage Ads

Niet voor het eerst trouwens. De link tussen marketing en technologie gaat al bijzonder lang mee. Het is net door alle technologische evoluties dat ons vak zich keer op keer heeft heruitgevonden. Met de komst van bijvoorbeeld radio, tv, het internet, de smartphone en binnenkort virtual reality is onze manier van werken mee geëvolueerd. Dat heeft veel voordelen, maar brengt ook een enorm gevaar met zich mee. Want wat als we al onze eieren in dat ene technologie-mandje leggen, en de spreekwoordelijke batterij doet het plots niet meer… waar staan we dan?

Een tool in plaats van het doel

Net zoals Stijn een tijd geleden al schreef dat creativiteit geen doel op zich mag zijn, geldt hetzelfde voor technologie. Hoe gemakkelijk het ons leven ook kan maken, het blijft technologie. Een hulpmiddel om heel specifieke doelen te bereiken. Die nuance is essentieel, want al te veel bedrijven worden een slaaf van de technologie die ze in huis hebben. We zien het vaak in de opstart van marketing automation trajecten.

Zoals gezegd kan marketing automation helpen om het werk van je marketing team te optimaliseren. Het creëert meer tijd en ruimte om na te denken en het verschil te maken. Maar al te vaak worden deze tools en de voordelen die ze met zich meebrengen, tegengehouden. Ze worden tegengehouden omdat bedrijven gegijzeld worden door de technologie die ze reeds in huis hebben. Dan wordt het appelen en peren vergelijken en verzanden marketingoplossingen in IT problemen. Bedrijven die in dergelijke mate de slaaf worden van hun eigen technologie, kunnen nooit succesvol zijn in een tijd die gekenmerkt wordt door continue innovatie en technologische vooruitgang.

Dat kan nefast zijn voor de groei van je bedrijf op zeer korte termijn. Zorg er dus voor dat je bedrijf geen slaaf wordt van de technologie die je gebruikt. Het doel is namelijk groter. Elke actie die marketing en sales samen nemen, moet de omzet van het bedrijf ten goede komen. Elke investering moet op zo kort mogelijke termijn renderen. Daarom moet je focus liggen op de kennis die je in die technologie steekt. Op de mensen die aan de knoppen draaien. Want vergis je niet, al die tools hebben wel degelijk iemand nodig die aan het stuur zit. Iemand met de juiste skills, de juiste mentaliteit en voldoende tijd om met technologie te werken.

giphy-3.gif

Wat moet je onthouden?

Wel heel eenvoudig, word geen slaaf van de technologie binnen je bedrijf.

Deze vuistregels kunnen daarbij helpen:

  1. Bepaal de concrete doelstellingen van je bedrijf. Hoe ziet succes eruit?

  2. Alle investeringen en activiteiten die je doet, moeten bijdragen tot deze doelstellingen.

  3. Plaats de klant in het hart van je organisatie. Customer-centricity primeert op elke technologie of op elk creatief idee.

  4. Alles moet leiden tot een betere ervaring van de consument. Alles wat dat blokkeert, moet eruit.

  5. Breek de muren af. Laat niet één departement de plak zwaaien maar breng IT, marketing, sales en customer care samen en laat ze samen problemen oplossen en analytics bestuderen.

  6. Investeer in de juiste mensen. Digitale voeling en een analytisch en creatief denkvermogen zijn vandaag cruciaal in marketing, sales én IT, ongeacht de functie.

  7. Informeer je voldoende, voor je met een technologische partij in zee gaat. Hoe 'custom' is het platform? Hoe gemakkelijk kan het met andere systemen praten? Dat moeten basisvoorwaarden zijn om een technologie te omarmen

En begrijp ons niet verkeerd, wij zijn enorme technologie-liefhebbers bij Dallas Antwerp, getuige onze sterke partnerships met HubSpot en Oracle.

Wil je meer weten over marketing automation? Of wil je met onze experts bekijken hoe technologie kan helpen om jouw bedrijf te doen groeien? Contacteer ons dan vrijblijvend hier.

Ook interessant

Deze verhalen over Marketing automation