Skip to content
Header 17
Jasper Wouters 27 augustus 2018 5 min read

Met deze schrijftips ontwikkel je betere online marketingteksten.

Met alle content die ons om de oren vliegt, is het enorm moeilijk om boven de massa uit te steken. Is een beetje aandacht dan zoveel gevraagd? Ja. Enorm.

Zelfs grootouders die de bewegingen van hun kleinkinderen willen volgen, worden continu gestoord. Wist je dat er per minuut zo’n 347,222 Tweets en 300 uren video het online levenslicht zien?  Zin in nog meer sensationele statistieken?

Globaal gezien consumeren we dus overdreven veel content. Volgens HubSpot ziet één persoon gemiddeld 54,000 woorden per dag. Absurd. Daarom is het enorm belangrijk dat je ‘content creatie skills’ de grens van middelmaat overschrijden en dat je lezers kunt engageren met je content.

Met onderstaande schrijftips raak je al een heel eind verder. Klaar?

Snelle schrijftips die je schrijfvaardigheid boosten

Voor we naar de échte schrijftips gaan, krijg je extra… schrijftips. Want content creatie vergt kwaliteit, aandacht en solide schrijfvaardigheid. Hieronder sommen we enkele zaken op die je schrijfskills naar een hoger niveau tillen.

      1. Kies voor een duidelijke ‘tone of voice’ en blijf die aanhouden. De bedoeling is dat je content geconsumeerd wordt door je personas en sector. Toch is het verstandig om zoveel mogelijk jargon te vermijden. Indien mogelijk, vermijd complexe zinnen en overbodige woorden om het tempo erin te houden én het leesbaar te houden.
      2. Mensen lezen niet meer, ze scannen. Ze zoeken naar leuke feiten, quotes en informatie. Zorg dat je tekst volgende zaken bevat:

        - Leuke, korte opsommingen
        - Opvallende statistieken en quotes (die ze met één klik kunnen tweeten)
        - Vette tekst
        - Koppen en onderverdelingen
      3. Laat je content nalezen door een levend groen boekje én een expert. Slechts één fout - inhoudelijk of grammaticaal - kan je geloofwaardigheid beschadigen en ervoor zorgen dat lezers afhaken.

9 nuttige schrijftips die je boeiende online content laten schrijven

Met bovenstaande schrijftips weet je hoe je moet schrijven. Met onderstaande schrijftips weet je wat je moet schrijven. Houd deze negen tips in je achterhoofd als je aan het schrijven gaat.

1. Neem je tijd voor de headlines

Een kop die de aandacht trekt, kan het succes van het stuk content maken of kraken. De meeste mensen beslissen trouwens op basis van de headline of ze verder gaan lezen. Steek er daarom genoeg tijd in. Hanteer tijdens het schrijven een werktitel, maar wees je ervan bewust dat je deze op het einde nog moet aanpassen.

Wil je graag wat inspiratie om goede headlines te schrijven?

 

2. Verlies je persona niet uit het oog

Om effectieve content te creëren die afgestemd is op je buyer personas moet je al hun uitdagingen écht begrijpen. Zorg ervoor dat je een pijnpunt benadrukt, los het op in het stuk content, spreek hem aan op de juiste toon en distribueer het stuk content in de digitale omgeving van de potentiële koper.

3. Zorg voor een meerwaarde

Zorg ervoor dat je de grens van ‘middelmatig’ doorbreekt. De inhoud van je content moet van waarde zijn voor de lezer. Zo word je in zijn hoofd een betrouwbare bron en leider in het thema.

4. Kijk bij de concurrentie

Je concurrenten maken waarschijnlijk vergelijkbare content. Ga daarom eens een kijkje nemen op hun website en/of blog. Hoe bieden ze hun content aan? Hoe diep gaan ze? Waar distribueren ze hun content? Doe er vervolgens alles aan om de kwaliteit van de content van je concurrenten te kloppen.

5. Schrijf niet alleen lange paragrafen

Niemand leest online graag lange paragrafen na elkaar. Daarmee jaag je mensen weg van je website en dat kan sowieso niet de bedoeling zijn. Dat betekent niet dat je je verhaal moet inkorten. Deze blog telt intussen ook al 633 woorden om precies te zijn, maar zolang het interessant en relevant is, is dat geen probleem.

Maak het geheel verteerbaar door tussentitels toe te voegen, met witruimte en korte paragrafen te werken, of met opsommingen en afbeeldingen. Dit prikkelt de zintuigen en zorgt ervoor dat je de aandacht vasthoudt.

6. Stel je lezer vragen

Een slimme truc om je blog actiever te maken? Stel je lezer vragen. Vooral in het begin en op het einde van de blog. Dit stimuleert je lezers om na te denken en aan de slag te gaan met wat je aan het vertellen bent. Het maakt ze actiever, want ze krijgen het gevoel dat je ze begrijpt. Ideaal voor wanneer je die call-to-action in beeld brengt, toch?

7. Focus je op één onderwerp

Verlies je focus niet tijdens het schrijven. Je hebt vaak de reflex om alles met hand en tand uit te willen leggen. Zo zou je een blog schrijven over ‘online schrijftips’, maar 700 woorden verder over de definitie van long-tail keywords aan het vertellen zijn. Dat is niet de bedoeling.

Beter: voeg links en referenties naar andere gerelateerde content toe, maar blijf geconcentreerd op het hoofdonderwerp. Anders verliezen lezers de aandacht en los je hun problemen niet op.

8. Wees consistent in je stijl

Hanteer een consistente stijl doorheen al je communicatie. Een consistente huisstijl draagt bij tot autoriteit, geloofwaardigheid en herkenning van je content doorheen meerdere platformen.

9.Verkoop geen producten in je teksten

Vergeet niet: je bent/gaat beginnen bloggen om je personas te helpen. Niet om je producten, acties en kortingen in hun gezicht te gooien. Bewaar je sales pitch dus voor een ander moment. Voor Awareness en Consideration content raden we aan om je content zo neutraal mogelijk te houden.

De allerlaatste (beloofd!) schrijftip van de dag

Nadat iemand je content heeft gelezen, wil je hem of haar niet ergens laten bengelen. Zorg ervoor dat ze op het einde een stap verder kunnen zetten. Plaats daarom altijd een relevante call-to-action op het einde van de blog.  

Met al deze bovenstaande tips doorbreek je de grens van middelmaat en creëer je boeiende online teksten die je buyer personas effectief helpen. Nu je content binnenkort piekfijn geoptimaliseerd is, mag je gerust al wat verder nadenken. Wil je graag weten hoe je meer leads en traffic uit je content haalt? Download dan onze content distributie checklist en ontdek 22 slimme manieren om je content bij je doelgroep te krijgen.