<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 98

SEO en SEA: wat is het verschil?

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
24 september 2018
witvlak1

Marketeers hebben jarenlang de grenzen van het internet afgetast. Het gevolg daarvan? Banner blindness en AdBlockers. Bovendien gaan steeds meer en meer mensen zelf op zoek naar informatie over een bepaald product of dienst.  

Om die redenen groeiden zoekmachines uit tot een onmisbaar deel van ieders digitaal marketingplan, want zij geven ieder bedrijf de kans om meer bezoekers te genereren. Marketeers moeten dus inzetten op SEO en SEA. Twee termen waarvan iedere marketeer al gehoord heeft, maar durf je zonder aarzelen te zeggen dat je de verschillen kent?

Indien nee: geen nood. In dit blogartikel leggen we het verschil rustig voor je uit. 

Wat is SEO?

SEO (ook: zoekmachineoptimalisatie of Search Engine Optimization) is een marketingstrategie waarmee je de online vindbaarheid van je website in zoekmachines probeert te verbeteren. Zonder ook maar één cent uit te geven.

Het stopt dus niet bij keywords zoeken en daar content rond creëren. Ook je website structureren zodat zoekmachines hem snappen is een belangrijk onderdeel van SEO. Dit noemen we ook wel on-page SEO. Off-page SEO daarentegen zijn zoekmachine-optimalisaties die buiten je site gebeuren en die je dus niet kunt sturen.

SEO-expert en Inbound Marketing Consultant Dominique zijn definitie van SEO:

SEO is een marketingtactiek die niet enkel geduld en toewijding vereist, maar ook heel wat vaardigheden zoals content creatie, community outreach,
social media management en technische website skills.
- Dominique, Inbound Expert

Inzetten op SEO is gratis. Maar vergis je niet: het kost heel wat tijd en energie. De nodige kennis van zaken hebben is ook een must. Zo moet je een vlotte pen hebben, in een CMS kunnen werken en de SEO-regels kennen. Bovendien willen Google en consoorten graag dat je je content regelmatig vernieuwt. Wanneer je dit niet doet, zak je weg. 

Vergeet ook niet dat je van SEO grijze haren kunt krijgen. Het is geen garantie op resultaat en er is veel concurrentie. Bovendien weet niemand welke algoritmen er achter de zoekresultaten zitten. Geef toe: spannend is het wel. Via een SEO-audit kan je echter wel vrij accuraat bloot leggen waar je nog werk aan je site hebt. 

Wil je weten hoe je je website vindbaarder moet maken? Download dan onze uitgebreide SEO-handleiding en ontdek enkele geheimen.

Wat is SEA?

SEA (ook: zoekmachineadverteren of ‘Search Engine Advertising’) is een vorm van betaalde reclame waarbij je advertentieruimte koopt binnen zoekmachines. Je promoot dus je website, producten of diensten in de zoekresultaten van zoekmachines.

Bij een zoekopdracht in Google kunnen twee soorten advertenties inladen: AdWords en Google Shopping. AdWords zijn de betalende zoekopdrachten die je herkent aan het groene ‘Adv.’ label.

Google Shopping is een betalende zoekopdracht waarbij je meteen het product, de prijs en de leverancier ziet.

Wanneer je googelt naar ‘nieuwe voetbalschoenen kopen’ zul je dus zowel AdWords als Google Shopping zien.

Voorbeeld AdWords en Google Shopping

Hoe gaat dit in zijn werk?

Na een zoekwoordonderzoek kies je een aantal specifieke zoekwoorden waarvoor je betaalt om op te ranken. Hoeveel je betaalt beslis je zelf. De hoogste bieder krijgt hierbij de hoogste plaats binnen zoekmachines. Betalen doe je enkel wanneer iemand op je advertentie klikt. 

SEO en SEA: grootste verschillen

Het grote verschil hebben we hierboven al uitgelegd:

  • SEO is het optimaliseren van je website om zo organisch zoekverkeer te genereren = Gratis
  • SEA is een vorm van betaalde reclame waarbij je advertentieruimte koopt binnen zoekmachines = Betalend

Een ander verschil is de tijdspanne waarin je resultaat ziet. Bij SEO moet je continu optimaliseren om een hoge positie in de organische zoekresultaten te verkrijgen. Dit kan weken of zelfs maanden duren. De resultaten van SEA zijn meteen zichtbaar. Nadat je advertentie is geboekt, weet je meteen op welke positie je staat.

Een volgend verschil is het inzicht in de resultaten. Zet je in op SEO? Dan krijg je veel minder inzichten te zien. Je ziet in 99% van de gevallen niet via welke zoekwoorden een gebruiker op je site terechtkomt. Bij SEA zijn deze gegevens wel transparant.

Tip: neem de inzichten uit je SEA-campagne mee naar je SEO-campagne. Als je ziet dat er veel betalende kliks op het zoekwoord ‘Zelf zonnewering plaatsen’ zijn, kun je beslissen om er een blogartikel rond te schrijven zodat je organische zoekresultaten genereert.

SEA


Het laatste verschil is de positie in de zoekresultaten. Deze zien er - in Google -  na een update in het voorjaar van 2016 helemaal anders uit. De rechterkolom werd begraven, maar er werd extra plaats gemaakt voor betalende zoekresultaten.

SEA of betaalde zoekresultaten bevinden zich dus bovenaan de pagina en dus boven de page fold. SEO of organische zoekresultaten bevinden zich onder de advertenties en zijn meestal niet zichtbaar zonder naar verder te scrollen. Dit is trouwens geen ramp voor SEO-campagnes. Hoewel SEA meer aandacht krijgt dan SEO, gaan 85% van de kliks naar organische zoekresultaten.

SEO en SEA


Gaan SEO en SEA hand in hand?

Hoewel ze in elkaars vaarwater zitten, zijn SEO en SEA geen vijanden. Marketeers moeten er wel slim mee omgaan en hun campagnes erop afstellen. Investeer in beide en gebruik de kennis en inzichten die je krijgt bij SEA om je SEO-campagnes te optimaliseren. En omgekeerd.

Wil je graag meer weten over SEO? Download dan onze on-page SEO-handleiding en ontdek meer dan 20 tips, tricks en geheimen om meer bezoekers op je website te krijgen.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over SEO