Mensen zijn het zat om al die ongevraagde marketing over zich heen te krijgen. Het gevolg? Nagenoeg totale banner-blindheid en welig tierende adBlockers. Bovendien gaan steeds meer en meer mensen zelf actief op zoek naar informatie over producten of diensten.
Precies daarom groeiden zoekmachines uit tot een onontbeerlijk deel van elk digitaal marketingplan. Zoekmachines brengen immers bezoekers aan. Vaak zeer veel. Daarom moeten marketeers inzetten op SEO en SEA. Twee termen die je vast en zeker bekend in de oren klinken. Maar durf je zonder aarzelen te zeggen dat je de verschillen kent?
Neen? Geen nood. In dit artikel leggen we het verschil rustig voor je uit.
Wat is SEO?
SEO (ook: zoekmachine-optimalisatie of Search Engine Optimization) is een marketingstrategie waarmee je de online vindbaarheid van je website in zoekmachines probeert te verbeteren. Zonder dat je ook maar één cent uitgeeft aan media.
Het volstaat dus niet om keywords te zoeken en daar content rond te creëren. Het is ook belangrijk om bijvoorbeeld je website te structureren zodat zoekmachines snappen hoe één en ander in elkaar steekt. Dat noemen we ook wel on-page SEO. Met off-page SEO worden zoekmachine-optimalisaties bedoeld die buiten je site gebeuren. Die heb je niet zomaar in handen.
SEO-expert en Inbound Marketing Consultant Dominique geeft zijn definitie van SEO:
"SEO is een marketingtactiek die niet enkel geduld en toewijding vereist, maar ook heel wat vaardigheden zoals content-creatie, community outreach,
social media management en technische website skills."
- Dominique, Inbound Expert
Inzetten op SEO is gratis. Maar vergis je niet: het kost heel wat tijd en energie. Je moet uiteraard ook de nodige kennis van zaken hebben. Zo moet je een vlotte pen hebben, in een CMS (Content Management Systeem) kunnen werken en de SEO-regels kennen. Bovendien willen Google en consorten graag dat je je content regelmatig vernieuwt. Wanneer je dat niet doet, zink je weg in de zoekresultaten.
Vergeet ook niet dat je van SEO grijze haren kunt krijgen. Het is geen garantie op resultaat en er is veel concurrentie. Bovendien weet niemand welke algoritmen er achter de zoekresultaten zitten. Geef toe: spannend is het wel. Via een SEO-audit, kan je wel vrij accuraat blootleggen waar je je site nog onder handen moet nemen.
Wat is SEA?
SEA (ook: zoekmachine-adverteren of ‘Search Engine Advertising’) is een vorm van betaalde reclame waarbij je advertentieruimte koopt binnen zoekmachines. Je promoot dus je website, producten of diensten in de zoekresultaten van zoekmachines.
Bij een zoekopdracht kun je in Google kunnen twee soorten advertenties zien: AdWords en Google Shopping. AdWords zijn de betalende zoekopdrachten die je herkent aan het groene ‘Adv.’ label.
Google Shopping is een betalende zoekopdracht waarbij je meteen het product, de prijs en de leverancier ziet.
Wanneer je googelt naar ‘nieuwe voetbalschoenen kopen’ zul je dus zowel AdWords als Google Shopping zien.
Hoe gaat dat in z'n werk?
Na een zoekwoorden-onderzoek kies je een aantal specifieke zoekwoorden waarvoor je betaalt om op te ranken. Hoeveel je betaalt, beslis je zelf. De hoogste bieder krijgt hierbij de hoogste plaats binnen zoekmachines. Betalen doe je enkel wanneer iemand op je advertentie klikt.
SEO en SEA: de grootste verschillen
Het grote verschil hebben we hierboven al uitgelegd maar we vatten nog eens samen:
- SEO is het optimaliseren van je website om zo organisch zoekverkeer te genereren (gratis, als je je tijd niet rekent).
- SEA is een vorm van betaalde reclame waarbij je advertentieruimte koopt binnen zoekmachines (sowieso betalend).
Een ander verschil is de tijdspanne waarin je resultaat ziet. Bij SEO moet je continu optimaliseren om een hoge positie in de organische zoekresultaten te verkrijgen. Dat kan weken of zelfs maanden duren. De resultaten van SEA zijn meteen zichtbaar. Nadat je advertentie is geboekt, weet je meteen op welke positie je staat.
Een volgend verschil is het inzicht in de resultaten. Zet je in op SEO? Dan krijg je veel minder inzichten te zien. Je ziet in 99% van de gevallen niet via welke zoekwoorden een gebruiker op je site terechtkomt. Bij SEA zijn deze gegevens wel transparant.
Tip: neem de inzichten uit je SEA-campagne mee naar je SEO-campagne. Als je ziet dat er veel betalende klikken op het zoekwoord ‘Zelf zonnewering plaatsen’ zijn, kun je beslissen om er een blog-artikel rond te schrijven zodat je organische zoekresultaten genereert.
Het laatste verschil is de positie in de zoekresultaten. Deze zien er in Google –na een update in het voorjaar van 2016– helemaal anders uit. De rechterkolom werd begraven, maar er is extra plaats gemaakt voor betalende zoekresultaten.
SEA of betaalde zoekresultaten bevinden zich bovenaan de pagina en dus boven de page fold. SEO of organische zoekresultaten bevinden zich onder de advertenties en zijn meestal niet zichtbaar als je niet dieper scrolt. Dat is trouwens geen ramp voor SEO-campagnes. Hoewel SEA meer aandacht krijgt dan SEO, gaan 85% van de klikken naar organische zoekresultaten.
Gaan SEO en SEA hand in hand?
Hoewel ze in elkaars vaarwater zitten, zijn SEO en SEA geen vijanden. Marketeers moeten er wel slim mee omgaan en er hun campagnes op afstellen. Investeer in beide en gebruik de kennis en inzichten die je krijgt bij SEA om je SEO-campagnes te optimaliseren. En omgekeerd.