Hoe knap, functioneel of creatief je website ook is, zonder bezoekers bestaat hij eigenlijk niet. Dat is de harde waarheid. We voeren regelmatig SEO audits uit op de sites van onze klanten. Om de meeste voorkomende fouten te vermijden, verzamelden we enkele belangrijke SEO tips voor jou.
Je kunt de URL van je website op een pen of je kasticket laten zetten, maar denk je eerlijk dat het ook maar iets opbrengt? Uiteraard niet.
Een betere oplossing is inzetten op zoekmachine-optimalisatie. Een hele mond vol. Laten we het daarom SEO noemen. Een methode die je online vindbaarder maakt. Wist je trouwens dat personen die via een zoekopdracht op je website belanden een close rate van maar liefst 14.6% hebben?
Inzetten op SEO doe je dus beter vandaag nog dan morgen. Toch moet je de kneepjes van het vak kennen én ze correct toepassen.
Gebruik een zoekmachinevriendelijke URL
Wil je een continue, organische instroom van bezoekers over de webvloer krijgen? Dan moet je ieder stuk content dat je creëert optimaliseren. Een eerste tip is: hanteer een zoekmachinevriendelijke URL. Hieraan hecht Google veel waarde.
Laten we het zo stellen: als je URL niet zoekmachinevriendelijk is, zal je nooit hoog ranken op zoekwoorden met wat concurrentie. Wist je trouwens dat ongeveer 60% van alle organische clicks naar de drie eerste zoekresultaten gaan? Het Olympisch minimum is dus ervoor te zorgen dat je focus keyword in je URL voorkomt.
Idealiter volg je het volgende format:
http://www.voorbeeld.be/generiek-keyword/subcategorie-keyword/focus-keyword.html
http://www.dallas.be/zoekmachineoptimalisatie/online-vindbaarheid/seo-tips.html
Haal overbodige woorden uit de URL en scheid je woorden met een ‘-’. Gebruik alsjeblieft geen underscore, dit komt écht niet professioneel over.
Respecteer de HTML syntax
Een volgende SEO tip is: zorg voor een optimale leesbaarheid. Niet alleen de tekst moet duidelijk zijn, maar ook de leeservaring.
Door de juiste headings toe te passen, verbeter je de ervaring van je lezers. Zo help je ook Google en andere zoekmachines een handje. Wanneer zij je pagina komen indexeren, moet de pagina leesbaar zijn voor hen. Als je titels van paragrafen onderscheidt, belonen zoekmachines je met een betere ranking.
SEO-expert Dominique waarschuwt je wel:
Een voorbeeld waar ik vaak op bots is dat de H2 en H3 té groot gedesigned worden en daarom gebruiken ze na een H1 een H4,... Dit is enorm verwarrend voor Google en straft hij af
De headings gaan van h1 tot h6 en zien er dus als volgt uit:
<h1>AARDE</h1>
<h2>EUROPA</h2>
<h3>België</h3>
<h4>Vlaanderen</h4>
<h5>Antwerpen</h5>
<h6>Lier</h6>
Maak gebruik van LSI keywords
De volgende SEO tip is eigenlijk een goed bewaard geheim: Latent Semantic Indexing of kortweg LSI. Dit zijn keywords die logisch samenhangen met je primair keyword. Het is belangrijk om LSI keywords in je contentpagina op te nemen en de juiste context te bieden. Anders kan Google zich vergissen.
Een praktisch voorbeeld:
Wanneer Google een site ‘leest’ over ‘Cars’, kan dit over verschillende zaken gaan. Dit kan over auto’s, de film ‘Cars’ of de Canadian Aviation Regulations gaan. Google analyseert LSI keywords zodat ze weten waarover je website gaat.
Je vindt LSI keywords via:
- de Google Keyword Planner;
- de Google Auto Suggest functie;
- related searches onderaan de zoekresultatenpagina.
Tweet: ALT-tags van afbeeldingen zijn ideaal om LSI keywords in te steken.
Focus op één keyword per pagina.
Probeer niet met één artikel op meerdere keywords te mikken. Dit is water naar de zee dragen. Een pagina kun je dus maar voor één keyword optimaliseren. Wanneer je wilt scoren voor meerdere zoekwoorden, maak je per keyword een aparte pagina.
Optimaliseer je title tag
Neen, de title tag is niet de titel van een contentpagina. Het is de titel die zichtbaar is in de zoekresultaten. Beperk deze tot 55 tekens. Anders breken zoekmachines de titel af met puntjes en dit komt amateuristisch over.
We moeten je niet vertellen dat enorm veel mensen een zoekopdracht mobiel starten. Wanneer ze dit doen, zitten ze op een kleiner scherm. Dit heeft ook gevolgen voor je title tag. Zorg dus voor een korte, toch omvattende title tag.
Maak gebruik van lazy tweets.
Internetgebruikers worden overspoeld met content. Daarom lezen ze online minder grondig. Toch steken ze veel tijd in hun personal brand. Daarom willen ze leuke, relevante content delen om te laten zien dat bezig zijn met hun vak. Een rake blogtitel, weetje of quote scoort altijd op social media.
Anderzijds wil jij dat je content zoveel mogelijk geshared wordt. Wel, daar hebben we de lazy Tweet voor. Bij elke tip, quote of weetje in je artikel kun je een lazy Tweet plaatsen. Deze tweet schrijf je op voorhand en maak je met één klik tweetable. Zo kan de lezer met één klik je content delen. Je maakt dit aan met Click To Tweet.
Plaats je keywords in de eerste paragraaf.
Google zal je artikel relevanter vinden als je je zoekwoord in de eerste paragraaf of de eerste 100 woorden plaatst. Opgelet: dit betekent niet dat je je keyword zoveel mogelijk in je intro moet proppen.