Header 92

SEO tips die je website vindbaar maken.

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
20 augustus 2018
witvlak1

Hoe knap, functioneel of creatief je website ook is, zonder bezoekers bestaat hij eigenlijk niet. Dat is de harde waarheid. We voeren regelmatig SEO audits uit op de sites van onze klanten. Om de meeste voorkomende fouten te vermijden, verzamelden we enkele belangrijke SEO tips voor jou.

Je kunt de URL van je website op een pen of je kasticket laten zetten, maar denk je eerlijk dat het ook maar iets opbrengt? Uiteraard niet.

Een betere oplossing is inzetten op zoekmachine-optimalisatie. Een hele mond vol. Laten we het daarom SEO noemen. Een methode die je online vindbaarder maakt. Wist je trouwens dat personen die via een zoekopdracht op je website belanden een close rate van maar liefst 14.6% hebben?

Inzetten op SEO doe je dus beter vandaag nog dan morgen. Toch moet je de kneepjes van het vak kennen én ze correct toepassen. 

Geen tijd om de blog te lezen? Download onze on-page SEO-handleiding nu en ontvang rechtstreeks 25 tips in je mailbox. Zo lees je onze tips waar en wanneer je maar wilt.

Gebruik een zoekmachinevriendelijke URL

Wil je een continue, organische instroom van bezoekers over de webvloer krijgen? Dan moet je ieder stuk content dat je creëert optimaliseren. Een eerste tip is: hanteer een zoekmachinevriendelijke URL. Hieraan hecht Google veel waarde. 

Laten we het zo stellen: als je URL niet zoekmachinevriendelijk is, zal je nooit hoog ranken op zoekwoorden met wat concurrentie. Wist je trouwens dat ongeveer 60% van alle organische clicks naar de drie eerste zoekresultaten gaan? Het Olympisch minimum is dus ervoor te zorgen dat je focus keyword in je URL voorkomt.

Idealiter volg je het volgende format:

http://www.voorbeeld.be/generiek-keyword/subcategorie-keyword/focus-keyword.html
http://www.dallas.be/zoekmachineoptimalisatie/online-vindbaarheid/seo-tips.html

Haal overbodige woorden uit de URL en scheid je woorden met een ‘-’. Gebruik alsjeblieft geen underscore, dit komt écht niet professioneel over.

Tweet: Herhaal het keyword niet als het al in de domeinnaam zit of in de rest van de URL.

SEO TIPS URL

Respecteer de HTML syntax

Een volgende SEO tip is: zorg voor een optimale leesbaarheid. Niet alleen de tekst moet duidelijk zijn, maar ook de leeservaring.

Door de juiste headings toe te passen, verbeter je de ervaring van je lezers. Zo help je ook Google en andere zoekmachines een handje. Wanneer zij je pagina komen indexeren, moet de pagina leesbaar zijn voor hen. Als je titels van paragrafen onderscheidt, belonen zoekmachines je met een betere ranking.

SEO-expert Dominique waarschuwt je wel: 


Een voorbeeld waar ik vaak op bots is dat de H2 en H3 té groot gedesigned worden en daarom gebruiken ze na een H1 een H4,... Dit is enorm verwarrend voor Google en straft hij af


De headings gaan van h1 tot h6 en zien er dus als volgt uit:

<h1>AARDE</h1>

<h2>EUROPA</h2>

<h3>België</h3>

<h4>Vlaanderen</h4>

<h5>Antwerpen</h5>

<h6>Lier</h6>

Tweet: Laat je keyword sowieso in h1 en h2 voorkomen. In de overige h-tags is dit niet noodzakelijk nodig.

Maak gebruik van LSI keywords

De volgende SEO tip is eigenlijk een goed bewaard geheim: Latent Semantic Indexing of kortweg LSI. Dit zijn keywords die logisch samenhangen met je primair keyword. Het is belangrijk om LSI keywords in je contentpagina op te nemen en de juiste context te bieden. Anders kan Google zich vergissen.

Een praktisch voorbeeld:

Wanneer Google een site ‘leest’ over ‘Cars’, kan dit over verschillende zaken gaan. Dit kan over auto’s, de film ‘Cars’ of de Canadian Aviation Regulations gaan. Google analyseert LSI keywords zodat ze weten waarover je website gaat.

Je vindt LSI keywords via:

  • de Google Keyword Planner;
  • de Google Auto Suggest functie;
  • related searches onderaan de zoekresultatenpagina.

Tweet: ALT-tags van afbeeldingen zijn ideaal om LSI keywords in te steken.

LSI keywords

SEO tips

Je bent nu in de helft van deze blog. Heb je nog even tijd om de rest te lezen? Of wil je onze on-page SEO-handleiding downloaden? Zo lees je meer dan 20 SEO tips waar en wanneer je maar wilt. 

Focus op één keyword per pagina.

Probeer niet met één artikel op meerdere keywords te mikken. Dit is water naar de zee dragen. Een pagina kun je dus maar voor één keyword optimaliseren. Wanneer je wilt scoren voor meerdere zoekwoorden, maak je per keyword een aparte pagina.

Tweet: Kies één keyword om je op te focussen.

Optimaliseer je title tag

Neen, de title tag is niet de titel van een contentpagina. Het is de titel die zichtbaar is in de zoekresultaten. Beperk deze tot 55 tekens. Anders breken zoekmachines de titel af met puntjes en dit komt amateuristisch over.

SEO tips title tag

We moeten je niet vertellen dat enorm veel mensen een zoekopdracht mobiel starten. Wanneer ze dit doen, zitten ze op een kleiner scherm. Dit heeft ook gevolgen voor je title tag. Zorg dus voor een korte, toch omvattende title tag.

seo tips mobiele zoekopdrachten

Tweet: Is er veel concurrentie op het zoekwoord? Plaats het dan vooraan in de title tag zoals hieronder.

title tag keywords

Maak gebruik van lazy tweets.

Internetgebruikers worden overspoeld met content. Daarom lezen ze online minder grondig. Toch steken ze veel tijd in hun personal brand. Daarom willen ze leuke, relevante content delen om te laten zien dat bezig zijn met hun vak. Een rake blogtitel, weetje of quote scoort altijd op social media. 

Anderzijds wil jij dat je content zoveel mogelijk geshared wordt. Wel, daar hebben we de lazy Tweet voor. Bij elke tip, quote of weetje in je artikel kun je een lazy Tweet plaatsen. Deze tweet schrijf je op voorhand en maak je met één klik tweetable. Zo kan de lezer met één klik je content delen. Je maakt dit aan met Click To Tweet. 

Tweet: Met lazy Tweets genereer je social mentions en dit speelt ook mee voor de ranking van Google.

PLAATS JE KEYWORD IN DE EERSTE PARAGRAAF.

Google zal je artikel relevanter vinden als je je zoekwoord in de eerste paragraaf of de eerste 100 woorden plaatst. Opgelet: dit betekent niet dat je je keyword zoveel mogelijk in je intro moet proppen.

seotips.jpg 
Tweet: Je artikel is relevanter voor Google als het keyword in de eerste paragraaf staat. 

WIL JE MEER SEO TIPS?

Hierboven gaven we zeven gouden tips om je website te optimaliseren. Als je deze toepast, zal je al beter scoren in zoekmachines. Om een continue instroom van organische bezoekers te genereren, hebben we nog meer dan 20 SEO tips voor je gebundeld in onze on-page SEO-handleiding. Download de gids hieronder.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over SEO