Header 49

Spermadonatie ontploft in het gezicht van creatieven.

Annelien Boens
Geschreven door Annelien Boens
16 augustus 2018
witvlak1

Het was ergens midden december.

Iets té warm voor de tijd van het jaar. Toch zat ik binnen door mijn Facebookfeed te scrollen.

Tot ik op een post van Creative Belgium stuitte. “We are there to support and discover the next generation of creative talents. And you can help us! Watch the amazing movie.” kopte het bericht.

Als jonge, ambitieuze creatief voelde ik mij aangesproken en dus klikte ik enthousiast door. Voor wie niet weet waarover ik het heb: check het hier.

Heb je geen zin om het filmpje te bekijken? Creative Belgium, de organisatie die de belangen van de creatieven in de reclamesector behartigt, trok in december aan de alarmbel omdat er te weinig creatief talent voor een carrière in de reklam kiest. Daarop doneerden enkele ervaren creatieven hun sperma.

Waarom? Creativiteit zou genetisch bepaald zijn en dus erfelijk. De voorgestelde oplossing om de Belgische reclamesector te vrijwaren van een creatieve braindrain deed wél enige wenkbrauwen fronsen. 

Er is wel degelijk talent mét goesting

Neen, er is geen gebrek aan goesting. Genoeg jong volk dat staat te popelen om de reclamesector te vervoegen. Jongeren met de juiste drive en goesting. Voor mij schort er wat aan de overgang van de schoolbanken naar de werkvloer. Dat is trouwens een van de bestaansredenen van Belgian Advertising School. BAS laat deze overgang vlotter en soepeler verlopen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat Creative Belgium en de huidige creatieve directies daarin een nog actievere rol kunnen spelen.

Vorige week dinsdag waren er op de eerste Young Dogs-briefing maar liefst 90 creatieven aanwezig. Dan is het moeilijk om over een tekort te spreken. Initiatieven zoals ReviewRoulette* in Nederland, verkleinen de afstand tussen ervaren reclamelieden en jonge veulens. Dergelijke initiatieven doen hopelijk weldra hun intrede in ons Belgenland.

(*een platform waar je online concepten kunt indienen en gratis en voor niets de feedback krijgt van creatief directeurs die zich vrijwillig kandidaat stellen.)

Adbabies


Als jonge, creatieve richting vonden wij dat Creative Belgium en de creatieven in de sector wel een betere manier konden vinden. Onze richting levert elk jaar 25 volgroeide kinderen. Bevrucht in een mengsel van workshops met mensen uit het werkveld en een vijf maand durende stage. Dus veel verder moeten onze – hopelijk – toekomstige werkgevers niet zoeken.

En om dan gewoon je sperma te doneren? Neen, er moet een betere oplossing zijn. Hun zaad bevruchtte dan misschien geen gestoorde dames, maar onze geesten, en wel met een tegenreactie. En dus werd een Facebook-comment op een veel te warme, winterse avond in december de start van een campagne


En zo geschiedde

Samen met Nicolas Van Gucht, collega-BAS’er en stagiair creatie bij AIR, staken we de koppen bij elkaar om een zinvolle en gepaste reactie te verzinnen. Tal van ideeën passeerden de revue, het ene al wat beter dan het andere. Ideeën als: laten wij stront doneren (omdat hun campagne bullshit is) om hen via een stoelgangtransplantatie (ja, dat bestaat wel degelijk) weer jeugdige creativiteit te schenken. Of een ADpocalypse. Waar wij BAS’ers als laatst overblijvende jonge creatieve zielen proberen te overleven in een demotiverende wereld van indoctrinerende advertenties zoals die van LensOnline. Maar deze haalden het dus duidelijk niet, misschien maar best ook.  

Dallas Antwerp en Denzzo in de bres voor BAS

Tijdens dit proces kregen we natuurlijk ook een helpende hand. Van onze begeleiders Flup en Koen. Maar vooral ook de hulp en het advies van Stijn, Creative Director Dallas Antwerp. Hij stond ons met raad en daad bij.

Bij de productie van deze campagne mag ik uiteraard Denzzo niet vergeten te bedanken. Zonder de gulle geste van Bea Catteeuw, de tonnen ervaring van de crew en de kans om ons als jonge creatieven te bewijzen, hadden we dit project nooit kunnen realiseren. Onder meer door de connectie van een andere BAS’er, Ken Boucquiaux die er stage loopt, konden we Denzzo strikken.

En nog een laatste bedankje aan Matthias De Bondt, de regisseur die een ontzettend nerveuze en stressvolle zaterdag in uitstekende banen heeft geleid.

Tabula rasa

Het was interessant om te zien hoe een Facebook-comment evolueerde naar een echte campagne. Het hele proces van A tot Z meemaken en bepalen, neen, dat mag je niet zo vaak als creatief. Vaak lever je gewoon het idee af en wordt het uit je handen genomen. Het gaat een eigen leven leiden en je weet niet wat ermee gebeurt.

Wanneer je het dan eens terugziet, heeft het tal van transformaties ondergaan. Maar nu waren we bij elke stap betrokken. Zelf de briefing schrijven, doelen voor ogen stellen, het concept bedenken, tabula rasa, nieuwe ideeën voorleggen om tenslotte weer alles te schrappen. Maar dan heb je je marmeren blok vol ideeën ineens tot de kern, een standbeeld, gehouwen. En blijft er een idee over waarvan je lichtjes misselijk en nerveus wordt.

Vervolgens gingen we op zoek naar een productiehuis, mensen die wilden meehelpen én baby’s! Je hebt er geen idee van hoe moeilijk het is om jonge ouders te overtuigen om even hun, vaak slechts enkele weken oude, bengel in bruikleen te geven. Stel je maar even de openingszin voor: “Hey, mogen wij je baby gebruiken? Het is om te reageren op een spotje waar een paar mannen hun sperma doneren.” Klinkt op zijn minst raar. Op onze beurt kregen ook wij heel wat fronsende wenkbrauwen.

blogthomas2.jpg

En nu?

Wat wilden wij nu bereiken met deze campagne? Enerzijds wilden we buzz creëren om het bestaan van Belgian Advertising School te beklemtonen. Zo hopen we meer bureaus warm te krijgen om de samenwerking tussen BAS en de sector nog verder te optimaliseren. Maar onze campagne is ook een warme oproep aan de sector om verder te kijken dan zijn neus lang is, en die robuuste reclamediamanten van BAS en andere scholen te omarmen.

Als we in dat opzet slagen, is dit voor mij een succesvolle campagne. En een job, ja, die zou ook welkom zijn. 

cta-vacature

Je ziet: er is creatief talent in België. Dat bewijst Thomas en BAS. Hou deze kleppers dus zeker in het oog. Wil je met Thomas of zijn 24 andere collega's samenwerken? Vanaf eind mei starten ze hun eigen pop-up bureau: Goodcha. Neem al zeker een kijkje op hun website!

Ook interessant

Deze verhalen over Creatie