“Time is money.” En dat is in 2017 niet anders.
Toch stijgt de populariteit van content marketing naar ongekende hoogten. Bijna elk bedrijf is op één of andere manier bezig met content creatie. Al gauw maken ze kennis met de keerzijde van de medaille.
Ze onderschatten de tijd en discipline die nodig is om elke maand opnieuw het gewenste aantal Facebookposts, blogs en eBooks te publiceren.
Moeten die bedrijven nu stoppen met content te creëren wegens tijdsgebrek? Uiteraard niet. Ja, content marketing is een enorm tijdrovende bezigheid, maar er bestaan oplossingen zoals content repurposing. Ofwel: bestaande blogberichten verfrissen, promoten, eventueel in een nieuw jasje stoppen en behandelen als een nieuw stuk content.
In dit blogartikel bekijken we de praktijk daarvan en tonen we acht handige voorbeelden.
Voordelen van bestaande content hergebruiken
Content repurposing. Eerlijk? Het klinkt als muziek in de oren. Toch begrijpen we je scepticisme richting nieuwe, Engels-klinkende buzzwords. Daarom overlopen we even een aantal voordelen:
- Je spaart heel wat tijd uit. Door verder te bouwen op bestaande content spaar je flink wat tijd uit. Zo kun je tijdens minder drukke periodes, zoals de zomervakantie, grote contentstukken schrijven zodat je in drukke periodes heel snel kunt schakelen en bijna geen content meer moet schrijven. Bovendien kun je dit met marketing automation of een andere tool inplannen. Zo blijf je je volgers voeden met content terwijl je er weinig tot niets voor hoeft te doen.
- Je kunt een breder publiek bereiken. Valt het aantal views van een bepaalde blog tegen? Of zie je dat de ‘time on site’ enorm laag is? Dan kun je de inhoud of het format veranderen. Zo kan de inhoud van een blogbericht voor velen interessant zijn, maar verkiezen je volgers eerder visuele content zoals een infographic. Praktisch voorbeeld: als we zien dat de blog over marketing automation statistieken niet converteert, kunnen we er een infographic van maken.
Tip: Verlies hier je buyer personas niet uit het oog. Zie je dat blogs op een bepaalde persona niet meer effectief zijn, is het tijd om je persona’s opnieuw uit te tekenen. Dit kost uiteraard meer tijd, maar het brengt op lange termijn wel meer op. - Alles uit je inspanningen halen. Eerlijk: bestaat er een heerlijker gevoel dan het afwerken van een eBook of blog? Jammer genoeg staat dat niet garant voor succes. Er zijn allerlei andere, soms onzichtbare factoren die invloed hebben op hoe goed een stuk content presteert. En soms heb je het geluk niet aan je zijde. Door je content te repurposen, zorg je ervoor dat je episch blogbericht een tweede kans tot succes krijgt. Bovendien krijg je zo een hogere ROI per blogbericht.
Tijd dus om je bestaande content af te stoffen en boven te halen.
Acht handige voorbeelden van content repurposing
Ben je benieuwd naar de praktische kant van content repurposing? Bekijk dan de acht voorbeelden hieronder. We gebruiken zowel voorbeelden van onszelf als van andere organisaties.
1.Content offer --> Blogreeks
Op het einde van ieder jaar leggen we de grote contentthema’s van het komende jaar vast. Dit doen we op basis van een uitgebreide analyse van al onze kanalen, zoekgedrag en noden in de sector. Samen met het management kloppen we dus ieder jaar deze thema’s af. Zo kreeg je dit jaar al trends in de sector, resultaten halen met je Facebookpagina, marketing automation, on-page SEO, Growth-Driven Design en nu ook content recycling.
De basis van zo’n thema is een content offer. Een mogelijke vorm van een content offer is een eBook. In eerste instantie ontwikkelen we een uitgebreid eBook op basis van research en onze expertise. Hier kruipt veel tijd in, maar die winnen we achteraf altijd terug.
Dit komt omdat we de volgende vuistregel hanteren: ‘Eén content offer zorgt voor minstens vijf kant-en-klare blogs’. Begin dus altijd met het schrijven van je content offer. Eens dat geschreven is, win je veel tijd met de doorvertaling naar blogs.
2. Blogberichten --> Content offer
Omgekeerd kan het ook. Het is mogelijk dat je vroeger rond een bepaald thema zoals adverteren op Facebook hebt geblogd. Je hebt bijvoorbeeld blogs zoals ‘Welke advertentievormen zijn er op Facebook?', ‘De regels rond adverteren op Facebook’ en ‘Wat is een conversiepixel en waarom is het belangrijk?’ geschreven.
Gooi al deze blogs bij elkaar, steek ze in een mooi, nieuw jasje en noem het ‘De ultieme gids rond adverteren op Facebook’. Vervolgens bied je dit ‘pakketje’ aan als content offer zodat je leads kunt genereren. Op die manier haal je resultaat uit oude blogberichten zonder dat het je veel tijd kost.
Let wel op: oude blogberichten zijn misschien niet meer up-to-date. Het is sowieso geen slecht idee om een vroegere blog met vroegere inzichten even wat scherper te zetten.
PS. een content offer is meer dan een eBook alleen. Zo zijn presentaties, webinars en checklists ook voorbeelden van content offers.
3. Webinar --> Video tutorial
Organiseer je vaak webinars? Dan weet je dat hier veel tijd in kruipt. Denk maar aan research, voorbereiding en het effectief hosten ervan. Het zou stom zijn om de webinar daarna in de vuilnisbak te gooien.
Gooi daarom de hele webinar (of stukjes ervan) op YouTube of Vimeo en promoot deze video’s op je andere kanalen. Zo genereer je trafiek vanuit je video’s. Stuur ook zeker een linkje van de video naar alle afwezigen van de webinar.
Is de webinar heel waardevol? Dan kun je er een content offer van maken. Laat personen gegevens achterlaten in ruil voor de opname van de webinar.
4. Presentatie --> Content offer
Moet je een presentatie voorbereiden voor een klant? Of wil je je collega’s tijdens de middag iets bijleren? Doe dan iets met je prachtige keynote of PowerPoint. Al die mooie foto’s, grafieken en woordspelingen verdienen toch een tweede leven?
Het is waarschijnlijk dat je hier en daar enkele dingen moet aanpassen zodat de boodschap duidelijk is voor je doelgroep.
Vervolgens kun je je presentatie aanbieden als content offer. Zo heb je een nieuw stuk content waarvoor je amper iets hebt moeten doen. Geweldig, toch?
Hieronder zie je een goed voorbeeld.
Om de drie maanden organiseren we een HubSpot User Group. De vorige samenkomst ging over content recyclen en daarvoor bereidde Thierry een presentatie voor. Deze presentatie had extra toelichting van Thierry nodig.
Na de HubSpot User Group namen we even de tijd om de presentatie aan te vullen. Vervolgens was zij waardevol genoeg om aan te bieden als content offer.
5. Foto’s in blogberichten --> Bord of pin op Pinterest
Heb je één of meerdere leuke, visuele blogs gecreëerd? Hergebruik deze foto’s op Pinterest in de vorm van een pin of een bord.
Zo kan je bijvoorbeeld allerlei leuke quotes rond inbound marketing visualiseren en een link naar je blogs rond inbound marketing leggen. Zo heb je weer een nieuw kanaal dat trafiek naar je website genereert.
6. Grafieken --> Infographic
Ben je frequent bezig met grafieken, statistieken en rapporten? Stel deze dan op een nieuwe, leuke manier voor. Hoe je dit doet? Met een infographic bijvoorbeeld.
Infographics zijn informatief, overzichtelijk en snackable. Daarom zullen veel mensen eerder een infographic ‘lezen’ en delen dan een document met droge grafieken.
Heb je geen designskills en enorm weinig tijd? Geen probleem. Met gratis tools zoals Canva, Piktochart, of Infogram geraak je al een heel eind verder.
7. Statistieken --> Tweets
Zowat iedereen is dol op cijfers, feiten en data. Een blogbericht krijgt trouwens meer waarde toegekend als er een leuke, opvallende statistiek in staat. Een hele blog wijden aan statistieken is trouwens ook een aanrader. Zo scoort onze blog '22 marketing automation cijfers die je gezien moet hebben' enorm goed.
Maar hoe haal je nu alles uit deze statistieken? Wel, maak ze ‘tweetable’ en tweet ze zelf.
Wat moet je doen?
Voeg een ‘click to tweet’ aan het einde van de statistieken toe. Zo zorg je ervoor dat je lezer met één klik een bepaalde statistiek tweet. Mensen steken veel tijd in hun personal branding. Daarom willen ze leuke content delen om te laten zien dat ze professioneel bezig zijn. Hierbij werken statistieken enorm goed.
Vervolgens kun je als vorm van content promotie de tweets apart de wereld insturen.
8. Blogberichten --> Nieuwsbrief
Momenteel is er een content tsunami aan de gang. Op elk kanaal krijg je allerlei stukken content naar je hoofd gegooid. Dat heeft als gevolg dat niet iedereen je blogbericht vanaf de eerste keer heeft gezien. Om alles uit je blogs te halen, moet je deze via andere kanalen promoten.
Een nieuwsbrief is daar ideaal voor. Als je een deftige database hebt natuurlijk.
Verzamel je laatste blogberichten, schrijf een beknopte, triggerende intro die ervoor zorgt dat ze doorklikken naar je website en stop ze in een wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse nieuwsbrief. Zo krijgt je content een nieuwe kans op succes.
Geloof ons: met deze acht voorbeelden haal je meer resultaat uit je bestaande content.