Skip to content
Dallas_mail_facebook_1200x628
Sven Van Herck 9 mei 2019 5 min read

Waarom long-form content niet mag ontbreken in jouw strategie

Long-form content vereist uiteraard véél werk, maar na het lezen van dit blogbericht snap je waarom het loont om hier tijd in te steken.

Aandacht, aandacht!

Het is onwaarschijnlijk moeilijk om aandacht te krijgen tegenwoordig. We hebben allemaal zo’n korte attentiespanne en zijn met tien dingen tegelijk bezig.

Stop. Hier, op dit moment hebben sowieso al lezers afgehaakt. Of ze nu een Snap, Whatsapp-berichtje of een like op Instagram kregen: hun aandacht zijn we kwijt. Moeten we ons stilaan neerleggen bij het feit dat korte, maar krachtige berichten de beste manier zijn om een boodschap over te brengen? Helemaal niet. Ja, er is een grote vraag naar korte, snackable content zoals korte blogs, video’s, infographics …

Toch weegt dat niet op tegen de vele voordelen die long-form content met zich meebrengt.

Hebben we jouw aandacht nog? Lees dan nog een beetje verder en ontdek waarom het de moeite is om te investeren in content met meer lengte en diepgang.

Wanneer krijgt een blog de stempel ‘long-form content’?

Enkele jaren geleden waren content marketing en SEO eenvoudiger. Je koos een keyword, schreef een blog tussen de 500 en 750 woorden en je boekte meestal resultaat. Toen dat ter ore kwam van grotere bedrijven, zijn zij beginnen investeren in content en SEO. 

Zoekmachines raakten zo gevuld met korte blogberichten van organisaties die dachten te ranken voor elk zoekwoord dat relevant is voor hun business. Eerlijk? De meeste van die artikels voldeden niet en raakten in de vergeetput. Of op pagina 2 in Google, waar je een lijk kan begraven dat niemand ooit zal vinden. Daarop besloot Google de kwaliteit van de content als een rankfactor te behandelen. Hoe doet Google dit? Het RankBrain-algoritme kijkt naar het gedrag van je bezoekers. Want er is bijvoorbeeld een groot verschil of ze 5 seconden, of 5 minuten op je blogpagina blijven. Niemand kan zó snel lezen.

En hoe lang is 'long form content' dan wel? In theorie krijgen blogberichten met meer dan 1.500 woorden die stempel. Toch zien we in de praktijk dat het aantal woorden tegenwoordig richting 3.000 à 10.000 gaat. Dit is een goede manier om de lengte van je blog te bepalen:

  • Zoek jouw keyword op in Google.
  • Bekijk de lengte van de blogs in de top 10. Dat geeft je een beter beeld van de lengte die jouw blog moet hebben om de concurrentie te kloppen.
  • Zorg ervoor dat jouw blog beter, relevanter én uitgebreider is dan die van je concurrenten.

Wat zijn de voordelen van long-form content?

“Wie leest nu zo’n lange blogs?” vraag je je waarschijnlijk luidop af. In alle eerlijkheid? Niet veel mensen. Maar de meesten scannen en scrollen doorheen het artikel.  Dit soort blogs toont aan dat je als merk je tijd hebt genomen om iemand zijn probleem op te lossen. Hierdoor kweek je vertrouwen en bepaalde lezers zullen terugkomen naar je website als ze een specifiek probleem hebben. Maar dat zijn lang niet alle voordelen, hier volgen er nog vier. 

1. Long-form content bevordert je Google-rankings

Langere teksten krijgen betere rankings in Google. Google beloont bedrijven die de tijd nemen om gebruikers écht te helpen. Daarom zullen langere blogs (die ook echt kwalitatief zijn) eerder ranken dan kortere blogs.

In lange blogartikels kun je ook LSI-keywords integreren zodat je op nog meer woorden rond het keyword kunt ranken. Als je keyword bijvoorbeeld ‘private lease’ is, kun je LSI-keywords zoals ‘private lease prijs’, ‘private lease Opel’ en ‘private lease verzekering’ gebruiken. Zo grabbel je mogelijk ook het verkeer van enkele long-tail keywords mee.

Naast de lengte, aantal shares en de kwaliteit is ‘Time on Page’ een rankfactor. Ook dat speelt in het voordeel van long-form. Hoe meer tijd ze op je blog doorbrengen, hoe beter je zal ranken.

Verschillende studies tonen aan dat langere content betere posities scoort dan kortere content.

Long-form content in zoekmachines


2. Long-form blogs worden vaker gedeeld

Eenvoudig gezegd: long-form content biedt de lezer een meerwaarde. Het draait helemaal niet om een bepaald aantal woorden bereiken, maar om zoveel mogelijk informatie en waarde te geven. Met long-form content, zelfs met één blogartikel, maak je van de lezer een expert.

Door de lezer effectief te helpen en zoveel waarde te bieden, zal hij sneller jouw blogbericht delen. Dit kan je organisatie positioneren als een autoriteit in je sector. Een onderzoek van BuzzSumo toonde aan dat “hoe langer het blogartikel, hoe meer het gedeeld wordt”. Blogs met 3000 tot 10000 woorden kregen opvallend meer shares dan blogs onder de 3000 woorden.

Long form content shares


3. Long-Form Content toont je autoriteit aan

Wie zijn vertrouwde namen in jouw sector? Welke blog of website bezoeken mensen als ze advies van een expert in je sector nodig hebben? Voor de inbound marketing wereld is dat globaal gezien HubSpot, maar er zijn anderen die ook hun strepen hebben verdiend zoals Jeff Bullas & The Sales Lion. Eén ding dat ze gemeen hebben? Je raadt het al: lange blogposts.

Die lange blogberichten, gecreëerd door autoriteiten in de sector, zijn meestal heel uitgebreid en zeer hands-on. Na het lezen ervan zijn meestal al je vragen beantwoord. Als je zoveel kennis binnen je vakgebied deelt, zien velen je na verloop van tijd als een betrouwbare expert.


4. MET LANGERE BLOGS BEVORDER JE CONVERSIE

Als je dacht dat het niet beter kon: lange blogartikels zorgen voor meer conversie tegenover short-form content. Dat blijkt uit een onderzoek gepost op  Search Engine Journal. Een bedrijf wou meer opt-ins op zijn website. Daarom besloten ze een A/B test te doen: één met heel veel content en één met minder content. Na de test zagen ze dat de conversieratio van de long-form pagina met 37% steeg.

Ook wij zien een opvallende tendens. Onze langere blogposts (meer dan 1.000 woorden) hebben een hogere CTR én genereren meer leads dan kortere blogs (minder dan 1.000 woorden). In onze strategie voor Planet Talent speelt een indrukwekkende pillar page bijvoorbeeld een centrale rol. Het was een van de belangrijke elementen die ermee voor zorgden dat het websiteverkeer steeg met maar liefst 226 procent en het aantal leads van 2 naar 70 per maand ging!

Lees ook zeker deze case waarbij CrazyEgg zijn conversieratio zag stijgen met 30% dankzij langere content met meer diepgang. In dit geval was de content soms 20 keer langer dan de oudere, short-form content. 

Conclusie en actiepunten

Het laatste wat we met dit blogartikel willen doen is short-form content dood verklaren. Short-form content is ook écht nodig, maar vergeet zijn grote broer niet in je content strategie.

Een snelle recap? Long-form content krijgt betere rankings in Google omdat deze content langer en kwalitatiever is, meer gedeeld wordt en een langere 'Time on Page' veroorzaakt. Bovendien bevestigt dit soort content jouw autoriteit in je sector én zorgt hij voor meer conversie.