Header 32

Waarom niemand jouw content offer downloadt.

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
27 augustus 2018
witvlak1

Je hebt een content offer ontwikkeld uit het boekje. Je hebt met je sales team gepraat, klanten ondervraagd en bergen CRM data bestudeerd om je buyer personas te identificeren. Je hebt hun cruciale pijnpunten en grootste doelstellingen blootgelegd. Je hebt geanalyseerd hoe jouw producten of diensten een directe impact hebben op de doelstellingen van deze personas en deze vervolgens op de buyer’s journey gemapt.

Je hebt een specifiek onderwerp uitgekozen waarvan je wist dat het jouw publiek zou fascineren. Vervolgens ben je aan de slag gegaan en heb je bloed, zweet en tranen in het stuk gestoken dat zo uitzonderlijk en intrigerend is dat je bijna huilde van trots. Dit content offer zou je sales team laten verdrinken in de leads. Na het schrijven gaf je je designers de opdracht er een mooi jasje voor te breien dat zelfs de grootste kunstcriticus van zijn sokken zou blazen…

Het content offer was klaar. Klaar om het internet te veroveren. Jij en je marketingteam strooiden alvast met complimentjes naar elkaar. Records gingen sneuvelen. Je was er zo zeker van.

En toen…

Niets …. 

Er is nog geen reden tot paniek. Je bent zeker niet de enige die met dit probleem kampt. Zelfs al zijn inhoud en design quasi perfect, er zijn veel factoren die ervoor zorgen dat weinig mensen je content offer downloaden. Kijk je even mee naar de meest voorkomende fouten die een golf aan leads tegenhouden?

DE TITEL VAN JE CONTENT OFFER IS SAAI EN NIETSZEGGEND

Thierry zweert bij het volgende statement als je content creëert: ‘Begin niet met je titel’. En gelijk heeft hij.

Toch gebeurt het vaak dat al je energie naar het ontwikkelen van het stuk content gaat. Wanneer je dan een pakkende titel moet verzinnen, is de creativiteit vaak op. Je dacht ongetwijfeld dat de titel van je content offer wel ‘ça va’ zou zijn, maar helaas: het is misschien wel het meest belangrijke van je eBook, presentatie, checklist,…

Een duffe titel kan - net zoals een saaie blogtitel of onderwerpregel van een mail - je content al doden vooraleer het überhaupt gelezen wordt.

Actiepunt: geef je titel de nodige aandacht. Schrijf minimaal tien verschillende titels en doe een steekproef binnen je organisatie. Daaruit kies je de beste. Ontdek welke soorten headlines die converteren.

JE PROMOOT JE CONTENT OFFER NIET OP DE JUISTE WIJZE

Het maakt niet uit hoe briljant, fantastisch of ongezien je content offer is als niemand weet heeft van het bestaan ervan. Je hebt het ongetwijfeld met je Facebookfans gedeeld, maar dat is niet voldoende. Als je je doelgroep fatsoenlijk hebt bestudeerd, weet je waar ze online hun tijd doorbrengen. Zorg er dus voor dat je daar bent en dat je het creatief aanbiedt.

Voorbeeld: stel het grafisch voor in een Facebookcanvas.

Maar ook dat is vaak niet voldoende. Verzin dus leuke manieren om je content offer aan de man te brengen. Enkele creatieve manieren?

  • Schrijf blogs over het content offer. Of zoek naar oude blogs die naar het content offer zouden kunnen leiden.

  • Stel het visueel voor in een korte video.

  • Doe een Q & A op Facebook live met de persoon die het heeft geschreven (of een externe expert).

  • Zoek relevante personen die het op hun sociale kanalen willen delen.

  • Deel het op relevante LinkedIn-groepen en fora.

DE LANDINGSPAGINA BRENGT VERWARRING

Stel je even voor: je hebt een date en spreekt af in het centrum aan de kerk. Maar een kerk is groot. Dus wat gebeurt er denk je?

De persoon met wie je hebt afgesproken, staat sowieso op een andere plaats dan jij. Je vindt elkaar niet. Op dat moment begint al een kleine irritatie op te komen. Je date stuurt dan waarschijnlijk een bericht of drie, maar als je niet reageert, vertrekt de date.

Een tweede date zit er daarna waarschijnlijk niet meer in.

Had je maar een exact adres opgegeven…

Dat is op je landingspagina niet anders. Als de navigatie verwarrend is en bovendien ook onduidelijke instructies geeft, mag je een tegenvallende conversie verwachten.

Hoe kan je dat verhelpen? Zorg ervoor dat de landingspage eenvoudig is opgezet en een beknopte beschrijving over het aanbod bevat.

Hier lees je wat een goede landingspagina moet bevatten.

JE VRAAGT TE VEEL INFORMATIE VOOR EEN CONTENT OFFER

Als iemand je vraagt om een vijf-minuten-durende survey in te vullen voor een bon van € 20 bij Amazon, zou je ‘ja’ zeggen. Als iemand jou vraagt om een 60-minuten-durende survey in te vullen voor een bon van € 20 bij Amazon, zou je ‘nee’ zeggen.

Simpel.

Overschat de waarde van je content offer niet. Ja, je hebt er bloed, zweet & tranen ingestoken, maar de gegevens van mensen hebben ook een prijs. Voorzie dus geen formulier van 10 velden voor bijvoorbeeld een content calendar template. De waarde van je content offer moet in verhouding zijn met de gevraagde informatie (het juiste aantal velden).

Schermafbeelding 2017-01-06 om 00.27.32.png
Dit is een fictieve landingspagina. 

JE RICHT JE NIET OP DE JUISTE DOELGROEP

Ooit heb je je buyer personas in kaart gebracht. Maar zijn deze personen bereid om een eBook van 20 pagina’s te downloaden én te lezen? Misschien leg je de lat te hoog en zijn jouw ideale klanten geen lezers…

Stel: je content offer mikt op drukbezette bestuurders van een middelgrote tot grote organisatie. Geen denken aan dat zij de tijd hebben om een eBook van 20 pagina’s te lezen. In dit geval zou je kunnen overwegen om je format te veranderen naar infographic of een podcast…

Als de conclusie is dat je doelgroep nooit de tijd zal nemen om je content offer te lezen, moet je ofwel je buyer personas opnieuw in kaart brengen ofwel het format herdenken.

EN WAT NU?

Ja, je hebt met hart en ziel aan je content offer gewerkt. Ja, de resultaten vallen tegen. Maar laat je hoofd niet hangen én gooi de handdoek niet in de ring. Je hebt nog tijd om het recht te trekken. Dat is het mooie aan online marketing, toch? Doe de nodige aanpassingen om eindelijk de resultaten te behalen waar je van bij het begin al op hoopte.

Kunnen we je ergens mee helpen? Of wil je eens kijken naar onze content offersOntdek dan onze verzameling gidsen, presentaties en eBooks om jouw marketingstrategie beter te laten renderen.

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie