Header 86

Waarom SEO meer dan ooit leeft

Dominique Verniers
Geschreven door Dominique Verniers
28 augustus 2018
witvlak1

In een lang vervlogen tijdperk was SEO écht eenvoudig. Links aanmelden, je website overstelpen met een overvloed aan keywords en some good old reciprocity: link naar mij, dan link ik naar jou. Moeilijker dan dit werd het haast nooit, toch? Tot Google een tijdje terug besloot zijn gevreesde, vernieuwde algoritmen op de zoekmachinewereld los te laten. Sindsdien is content king. Maar is SEO daarom dood? Helemaal niet. Wie zijn strategie op de juiste manier afstemt, kan die vervelende Google regeltjes écht in zijn voordeel uitspelen. In deze blogpost vertellen we je precies hoe! 

Beestige algoritmen

Al in 2011 liet Google ons kennis maken met twee gloednieuwe algoritmen, die het publiek warm moesten maken voor een relevante en content-driven aanpak. Zo streden de Panda- en Penguin-algoritmen samen tegen zogenaamde black-hat SEO-technieken om de indexering in Google op onrechtmatige wijze te manipuleren. Hierdoor resulteren enkel kwaliteitsvolle backlinks nog in een hogere ranking. Heel veel moeilijke termen om te zeggen dat Google de verwijzing van Delhaize Group naar jouw website veel interessanter vindt dan die van kruidenier Maria uit Oelegem. En terecht. Ook het recente Hummingbird-algoritme prijst precieze en doelgerichte content en brandmerkte zo het belang van kwaliteitsvolle content. Zo zijn backlinks op relevante websites mooi, maar met een hoge bounce rate niets waard, toch? Of het nu om de Panda, Penguin, Hummingbird of een ander dier in de levensloop van Google gaat: eerlijkheid duurt het langst. Vermijd daarom achterpoortjes of trucs en speel het spel zoals Google het spelen wil. 

Goede content, wat is dat?

Talloze online marketing-blogs benadrukken steeds opnieuw dat er maar één sleutel is tot een hogere indexering: steengoede content. Maar wanneer is content nu steengoed? En is dit ook echt genoeg? Tijd voor een reality check. De woorden die je schrijft, zijn niets waard zonder het juiste publiek om ze te lezen. Targeting is dus minstens even belangrijk. Verder kreeg je zeker en vast en zeker ook te horen dat content uniek moet zijn. Juiste redenering, maar helaas zien te veel marketeers hun content onterecht als 'one of a kind'. Unieke topics pik je er pas tussenuit nadat je hebt ontdekt wat je doelgroep graag wil lezen, wat écht leeft en hoe je verschil kan maken door dit alles in rekening te brengen. Hoe kom je hier nu achter? Keep on reading!

 
Provide the 'not provided'

Sinds kort laat Google zijn gebruikers op het web zoeken via een beveiligde verbinding. Een uitgebreid overzicht van de zoektermen die men gebruikt om op jouw pagina terecht te komen, kan je wel vergeten. Maar hoe kan je nu unieke content schrijven als je niet weet waarnaar je doelgroep op zoek is? Geen paniek. Er zijn nog een heleboel andere manieren om meer inzicht te krijgen in de traffic naar je website.

Zo kan je via Google Analytics perfect nagaan welke van je landingspagina's het beste scoren om in te schatten wat je potentiële leads het liefste lezen. Lukt het je niet goed om deze resultaten te interpreteren? Integreer dan een zoekfunctie in je website. Hierdoor krijg je geen Google-zoektermen voorgeschoteld, maar wél een accurate indruk over de topics die jouw bezoekers interesseren. Een laatste hulpmiddeltje is Google Webmaster Tools. Hiermee ga je max. 90 dagen terug in de tijd, maar de zoektermen die je kan opvragen geven je wel meer informatie over het zoekverkeer naar je website.

Verder kan je gebruik maken van allerlei tools om de populariteit van bepaalde zoekwoorden te analyseren. Ook wij beschikken over enkele van die tools in ons Dallas-arsenaal en kunnen jou daar gerust bij helpen.

 
Be social!

Wie aan SEO denkt, denkt aan cijfers, ingewikkelde algoritmen en heel veel data. Toch worden ook andere skills steeds belangrijker. Zo gebruikt Google sinds een tijdje ook ‘social’ als één van de belangrijkste indicatoren om websites te ranken. Zo zullen links naar je content via Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ en Youtube zoekmachines overtuigen dat je website écht wel interessant is en een hoge ranking verdient. Toch moet ook hier een kleine kanttekening gemaakt worden. Het is haast niet mogelijk – en ook niet wenselijk – om op elk social media-platform aanwezig te zijn. Wees dus selectief en ga na op welk platform je fans je écht niet kunnen missen. In deze blogpost vind je alvast een handig overzicht. Voor een hogere indexering door Google, raden we je verder zeker aan te linken via YouTube en Google+. Beide platformen zijn eigendom van Google en dit zal je SEO-gewijs zeker een handje helpen.

Na het lezen van deze blogpost, staat je slechts één ding te doen: be the first to adapt, or be left behind!
Download deze interessante handleiding boordevol tips & tricks:

New call-to-action

 

Ook interessant

Deze verhalen over SEO