<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 47

Wat gebeurt er als je iedere werkdag een Facebookpost plaatst?

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
16 augustus 2018
witvlak1

Terwijl iedereen begin januari fitnessabonnementen begon te kopen, legde ik mezelf ook een goed voornemen op: een maand lang iedere werkdag een Facebookpost plaatsen. ‘Waarom zou je dat in godsnaam doen’? Tja, mijn nieuwsgierigheid kent geen grenzen. Stijgt het aantal leads? Vliegen de unlikes rond onze oren? Heeft het impact op ons organisch bereik? Dit en nog tientallen andere vragen spookten door mijn hoofd. Net nadat ik 31 januari van De Druivelaar afscheurde, dook ik in de statistieken. De resultaten bundelde ik in dit blogbericht. Spannend!

Twintig updates op 31 dagen

Iedere werkdag een update posten vroeg uiteraard de nodige inspanningen. We zouden het onszelf comfortabel kunnen maken en continu content recyclen, maar dat past niet in ons kraam. Er moest dus nieuwe, diepgaande content geschreven worden. En zo geschiedde. We zwaaiden januari uit met 10 blogs en een trendrapport van 38 pagina’s. Trots!

Maandag vier januari klonk het startschot van de campagne. Het filmpje van de voorgaande week pronkte op onze Facebookpagina. Dagen vlogen voorbij en dag in, dag uit vinkte ik vol enthousiasme post per post af in onze content calendar. Plots waren we 29 januari en 19 posts verder. De laatste dag van de campagne. Met pijn in het hart postte ik het filmpje van de week en tevens de laatste post van mijn campagne.

Goed om te weten: gedurende de campagne werden er 20 Facebookposts mét call-to-action naar onze website geplaatst.

FotorCreated-11.jpg

Cijfers! Wij willen cijfers zien!

*Alle onderstaande cijfers vergeleken we met december. In december plaatsten we 10 updates.

Wat heeft dat nu opgeleverd? Laten we begin met het meest visuele: likes. Deze kenden een fameuze groei gedurende de campagne. Er kwamen maar liefst 83 nieuwe vind-ik-leuks bij. Dat bracht het totaal aantal paginalikes op 1.426. In de maanden december en november kwamen er respectievelijk 38 en 31 bij. Het valt trouwens ook op dat het aantal likes geleidelijk aan groeide.

En spammers, de unlikes swingden de pan uit zeker’? Wel, ik was er bang voor, maar dat bleek onnodig. Amper vijf personen ergerden zich aan onze updates. Jammer. Ze weten niet wat ze missen… In de maanden december en november waren dat er respectievelijk drie en zes. Meer updates staat dus niet gelijk aan meer unlikes.

De sleutel hierin ligt vooral bij het creëren van relevante content. Als je middelmatige content van anderen kopieert, zal je zelf weinig groei merken. Wees uniek en ontwikkel menselijke content. Facebook én je doelgroep zullen je dankbaar zijn.

Totaal aantal vind-ik-leuks 

Trafiek vanuit Facebook

Het aantal bezoeken vanuit Facebook kreeg - logischerwijze - ook een boost, maar een verdubbeling hadden wij niet zien aankomen. Er waren 1.090 personen die op een link uit een Facebookpost klikten. Dit is goed voor een gemiddelde van 55 kliks per Facebookpost. Er was geen enkele update die het opvallend beter deed dan anderen. De blog van stagiair Thomas over zijn visie op onze sector behaalde goud met 65 kliks.

Blog Thomas

Twijfelt er nog iemand aan de kracht van social media? Onze sociale kanalen waren met 37% de grootste bron van trafiek naar onze website in januari. Het aandeel van Facebook hierin bedroeg 17%. Ter vergelijking: in december waren onze sociale media goed voor 29% van het totale trafiek. Het aandeel van Facebook bedroeg toen 11%. PS: de totale trafiek op dallas.be steeg met 51%.

Waren het kwalitatieve bezoekers? Jazeker. 3% van alle bezoeken vanuit Facebook leverde een nieuwe lead op. Het percentage visits-to-leads steeg gevoelig en is nu bovengemiddeld.

Dus ja: meer en relevante updates staan garant voor meer trafiek en leads. 

“Is dat zelfs mogelijk?”

Er zijn al honderden blogs geschreven over de dood van Facebooks organisch bereik. Ook bij ons ligt er ergens zo’n draft. Tot we zagen dat ons organisch bereik eigenlijk bovengemiddeld is. Waar andere pagina’s moeite moeten doen om 20-30% van hun fans te bereiken, halen wij gemakkelijk 80-90%. Vol spanning hield ik de loep op deze evolutie tijdens mijn campagne. Straft Facebook ons gespam af? Of belonen ze ons net?

Het resultaat? Waanzinnig. Hou je vast: in januari haalden we maar liefst 69.667 organische impressies op 20 berichten. Het wordt nóg beter: het totale bereik lag op 132.928. Dit cijfer is een som van de organische impressies inclusief de impressies van gedeelde berichten.

We noteren een verhoging van 286% op ons organisch bereik. Dit cijfer is werkelijk fenomenaal. Het gemiddeld bereik per bericht was 1660. Dit wilt zeggen dat we gemiddeld 117% van onze doelgroep bereikten per Facebookpost. Het organisch bereik van Facebook is dus helemaal niet dood, maar eerder springlevend.

Over het algemeen waren er ook hier geen uitschieters. Toch zien we dat de berichten over ons team en onze filmpjes doorgaans ietsjes meer bereik halen dan gewone statusupdates. Het bericht dat met goud gaat lopen, was de aankondiging van onze nieuwe Digital Project Manager: Eli Hermans. Dit bericht werd zo’n 5.127 keer ingeladen op iemands tijdlijn.

cijfers

Overige leuke cijfers

In totaal kregen onze 20 updates 258 likes. Ook al koop je met likes niets, het is toch leuk om te zien dat onze content gewaardeerd wordt. 53 personen besloten ook om een bericht te delen en 17 personen lieten een comment achter op onze updates.

Conclusie

Ik kijk met veel plezier terug op mijn kleine campagne. Mijn nieuwsgierigheid is bij deze gevoed. Samengevat: de leuze ‘hard works pays off‘ mag je doortrekken voor Facebook. Niet enkel de likes en het engagement kenden een ongeziene boost, maar ook het bereik en trafiek naar de website namen enorm toe. Het meest frappante vond ik de stijging van het organisch bereik met 286%. Dit betekent voor mij dat Facebook actieve merken beloont. Ook de verdubbeling van trafiek vanuit Facebook stemt mij tevreden. Aangezien de resultaten zó verbluffend waren, ga ik de campagne in februari doortrekken. Toch één goed voornemen dat ik blijf volhouden.

Wil je weten hoe je klanten aantrekt via Facebook? Bekijk dan onze hulpgids waarin we stap voor stap uitleggen hoe je jouw fanbase kunt uitbreiden en entertainen.

New call-to-action 

Ook interessant

Deze verhalen over Social media