Als supervisor van een marketingteam heb je nu heel waarschijnlijk een vage definitie van online vindbaarheid of SEO in je hoofd. Wat zeg je ervan als we je verlossen van die vage definitie en je eens écht vertellen wat SEO is en waarom het belangrijk is om ermee te starten?
Wat is SEO?
SEO is een Angelsaksisch acroniem voor 'Search Engine Optimization'. In het Nederlands beter bekend als zoekmachine-optimalisatie. Een gegeven dat iedereen bezighoudt. Van CMO tot copywriter naar CEO. Iedereen weet er iets van, maar weinigen weten nu echt wat het allemaal inhoudt.
SEO is een verzameling van technieken die gericht zijn op het verbeteren van je website zodat hij makkelijker vindbaar wordt voor zoekmachines. SEO is dus niet enkel blogs schrijven op keywords, maar ook je website structureren zodat zoekmachines hem snappen.
Door in te zetten op zoekmachine-optimalisatie genereer je dus in de eerste plaats meer trafiek.
Waarom moet je OP SEO inzetten?
Heb je een antwoord op de vraag: ‘Wat is SEO?’ gekregen? Of moeten we je nog een duwtje in de rug geven?
Wist je dat:
- ongeveer 60% van alle B2B-marketeers SEO de grootste impact op lead generation vindt?
- slechts 25% van alle internetgebruikers voorbij de eerste pagina zoekresultaten scrollt?
- meer dan 80% van alle B2B-aankopen start met een generieke zoekopdracht?
- 85% van alle kliks naar organische zoekresultaten gaat?
SEO is dus niet belangrijk voor je organisatie. Het is cruciaal!
Enkele redenen op een rij:
- Door voluit voor SEO te gaan, heb je meer kans om hoge rankings in Google te verkrijgen. Zo genereer je een continue, organische instroom van trafiek naar je website.
- Als je website niet op de kaart staat, zullen mensen je niet vinden. Zo mis je gigantische opportuniteiten om trafiek naar je website te begeleiden.
- Vergeleken met paid social advertising, e-mailmarketing of andere marketinginstrumenten is SEO budgetvriendelijker. Je steekt in het begin veel tijd en energie in het creëren van content en het optimaliseren van je website, maar op het einde van de rit zie je een positieve ROI. Dit komt omdat je een duurzaam effect ontwikkelt.
- Meer en meer mensen zoeken via hun smartphone of tablet. De voorbije jaren is trafiek vanuit mobiele zoekopdrachten enorm gestegen. Dit heeft natuurlijk invloed op SEO. Er komen nieuwe technieken aan te pas en lokale SEO werd geboren. Zorg er dus voor dat je website mobielvriendelijk is.
- Door content te creëren en mensen te helpen met tips uit eigen expertise, straal je autoriteit uit en zal je aangezien worden als een maatstaf in de sector.
Fundamenten van SEO
SEO rust grofweg op drie pijlers:
- Zoekwoordanalyse
- On-page SEO
- Off-page SEO
1. ZOEKWOORDANALYSE
SEO blijft transformeren. Toch blijven de principes van zoekwoordanalyse relatief stabiel.
Iedereen zoekt nog steeds naar relevante zoektermen die potentiële klanten gebruiken om diensten en producten te vinden. Met de zoekwoordenplanner van Google en via een filmpje kom je heel eenvoudig achter de relevante zoekwoorden.
Nog enkele tips:
- Duik in je analytics en ga op zoek naar welke contentpagina’s op dit moment organische trafiek genereren. Gebruik deze data om nieuwe, gerelateerde zoektermen te ontdekken en daarrond bijhorende content te creëren.
- Er is niets mis mee de SEO-inspanningen van je ranking-concurrenten te analyseren. Zoek naar hun toprankings om erachter te komen op welke zoektermen ze richten. Kijk ook naar hun interne linkstructuur en hoe ze hun website hebben opgebouwd.
2. ON-PAGE SEO
Wanneer je de juiste zoekwoorden hebt verzameld, moet je kijken naar de technische kant. Gebruik je ALT-tags? Heb je een deftige interne linkstructuur? Respecteer je de HTML-syntax? Je moet je contentpagina’s als het ware SEO-optimaliseren. Maar welke strategieën en tactieken zijn relevant in 2016?
We bundelden alle zaken die je moet optimaliseren om goed te ranken in een uitgebreid eBook. Ziehier enkele van de belangrijkste puntjes.
- Google heeft een voorkeur voor langere contentpagina’s. Volgens onderzoek is de gemiddelde pagina van toprankings tussen 1,140 en 1,285 woorden.
- Gebruik headings en meta-tags: volgens hetzelfde onderzoek had 99% van de onderzochte top 10 resultaten een mooie meta-description en 80% een H1.
- Denk aan je interne linkstructuur: schrijf je over iets waar je al relevante pagina’s voor hebt? Link dan door naar die pagina.
3. OFF-PAGE SEO
Je On-page SEO optimaliseren heb je zelf in de hand, off-page SEO helemaal niet. Off-page SEO zijn zoekmachine-optimalisaties die buiten je site gebeuren en die je dus niet kunt sturen. Laten we kortweg stellen dat off-page SEO ervoor moet zorgen dat je content zoveel mogelijk gedeeld wordt online. Ook hier zorgen bepaalde factoren ervoor dat je goed rankt in zoekmachines - of niet.
Hoe meer mensen naar je website of contentpagina linken, hoe hoger zoekmachines je gaan inschatten. Ze geven je website meer autoriteit.
- Linkbuilding, dat is: links naar je website vanuit andere domeinen verdienen. Zoekmachines gebruiken hyperlinks om door het web te ‘crawlen’. In feite is het niet meer dan een verwijzing naar een andere site (ofwel een backlink). Als websites met hoge autoriteit naar jouw blogartikel linken, zal Google je hoger inschatten en belonen met een topranking.
- Social media: de contentpagina’s moeten gedeeld worden op sociale media. Zo lok je in de eerste plaats mensen naar je website, maar vergroot je ook de kans dat je posts gedeeld worden. Wanneer anderen op social media een link naar je website plaatsen, zal dit je hoger doen ranken.
Wat is SEO samengevat?
We laten SEO-expert en Inbound Marketing Consultant Dominique afsluiten met zijn definitie van SEO:
SEO is een marketingtactiek die niet enkel geduld en toewijding vereist
maar ook heel wat vaardigheden zoals content creatie, community outreach,
social media management en technische website skills.
- Dominique Verniers, Inbound Marketing Consultant
Zelf beginnen aan SEO?
Het SEO-landschap kan complex zijn. Toch verstaan de meeste mensen wel ‘een beetje’ van de basis. Zelf een kleine kennis van SEO kan een groot verschil maken. Toch mag je niet vergeten dat SEO vooral arbeidsintensief is. Er zijn verschillende fundamenten die je moet kennen, regels die je moet respecteren én voorbereidingen die je moet treffen. Zorg er ook voor dat je SEO kpi's vastlegt en dat je weet hoe je deze moet opvolgen.
Succesvol zijn met SEO hangt dus van veel factoren af. Je inzet, bijvoorbeeld, je bereidheid om te leren én de complexiteit van je website.
Zelfs als je zelf aan de slag wilt, dan raden we je toch aan om eerst een SEO-audit te laten doen. Zo weet je perfect waar je prioriteiten liggen.