<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 95

De manier waarop we vandaag websites bouwen is aan verbetering toe.

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
20 augustus 2018
witvlak1

Jouw website is je grootste marketingtroef. Jouw website is het middelpunt van al je marketingactiviteiten. Jouw website is het digitale hart van je marketingstrategie.

Het is trouwens ook de plek die mensen vaak het eerst opzoeken als ze meer informatie over je diensten of producten willen.

Jouw website is ook je krachtigste salespersoon. Wist je dat een potentiële klant al 70% van het salesproces heeft doorzwommen vooraleer hij überhaupt contact met je opneemt? En waar vindt hij informatie? Juist ja, op jouw website!

Een recent onderzoek van HubSpot toont aan dat 85% van de potentiële klanten hun website belangrijk tot extreem belangrijk vindt. Toch is de traditionele manier waarop we een website bouwen aan vervanging toe.

Website bouwen: cijfers

Wat er misloopt en wat de oplossing is, vertel ik je hieronder.

Het traditionele proces van webdesign

De blikken die ik krijg als ik aan organisaties vraag wanneer ze voor het laatst hun website hebben geredesigned, zijn goud waard. Ze rollen met hun ogen, draaien hun hoofd weg en krimpen in elkaar als ze terugdenken aan de slapeloze nachten van hun vorig websiteproject.

Zou je reactie dezelfde zijn? Denk even terug aan de laatste keer dat je de website van je organisatie hebt geredesigned en antwoord op de vragen hieronder.

 • Hoe beschrijf je de ervaring in één woord?
 • Wat ging goed én fout in het proces?
 • Hoeveel tijd, energie én geld kostte het tot de livegang?
 • Is het binnen het budget en voor de deadline live gegaan?
 • Hoe vaak heb je je website na de lancering geoptimaliseerd?
 • Kijk je uit naar het volgende redesign project?

Als je ooit betrokken bent geweest bij zo’n website redesign project, is de kans groot dat je er weinig genot aan hebt beleefd. De reden is eigenlijk simpel: het traditionele proces van een website bouwen werkt niet meer. Het bezorgt je hoofdpijn en er zijn talloze risico’s aan verbonden.

Het traditionele webdesign proces wordt hieronder schematisch voorgesteld. Herkenbaar?

Websites bouwen op de traditionele manier

De risico’s van een website bouwen vandaag

 • Hoge kost op voorhand: de prijs van een gemiddelde website van kleine tot middelgrote organisaties schommelt tussen € 10.000 en € 75.000. De meeste organisaties betalen die hele som trouwens op voorhand. Dat is niet alleen een aanslag op het budget, maar je weet ook niet eens wat voor een impact de website op je organisatie zal hebben. Als de website achteraf niet voldoet, moet het hele proces opnieuw doorlopen worden. De kans is dan groot dat dit met een andere partner gebeurt.

 • Veel mankracht die veel uren spendeert: de bouw van een gemiddelde website van een kleine tot middelgrote organisatie duurt gemiddeld drie maanden. Hieraan komen veel soorten profielen aan te pas

 • Over het budget & niet op tijd: Iedereen met ervaring in websiteprojecten weet dat een website opleveren binnen budget en voor de deadline eerder zeldzaam is. Ook al zijn het budget en de deadline bepaald, het blijft onwaarschijnlijk moeilijk om accuraat de kost en de tijdspanne te bepalen. Dat komt omdat er zoveel bij komt kijken. Denk maar aan alle noodzakelijke profielen en stappen zoals het design en de wireframes.

  Het is dus enigszins ‘normaal’ dat een website bouwen vertraging oploopt en/of over het budget gaat. Toch heeft dit nefaste gevolgen. Zo blijven niet alleen de resultaten uit, maar maak je geen goede beurt bij je baas en de klant.

 • Geen verzekerd resultaat: Aan het eind van de rit word je verantwoordelijk gehouden voor het mogelijk meetbare succes. Dus de vraag is: Hoe weet jij (of het agentschap dat je hebt ingehuurd), na al die gespendeerde mankracht, tijd én energie, dat je de best mogelijke website hebt gelanceerd?

Simpel: onmogelijk.

Een nieuwe website staat niet garant voor meer resultaten. Het enige dat je kunt doen, is in je analytics duiken, je doelgroep nóg beter leren kennen en een hypothese formuleren over wat volgens jou nodig is om je website succesvol te maken. Op basis daarvan moet je blijven optimaliseren, optimaliseren en optimaliseren.

"Na de lancering krijgt een website geen grote optimalisaties gedurende anderhalf tot twee jaar"

Is de website gelanceerd? Dan wordt vaak - terecht - de champagne uit de koelkast gehaald. Helaas laten veel organisaties daarna de nieuwe website in de vriezer liggen. Na de lancering worden er gedurende anderhalf tot twee jaar geen grote veranderingen doorgevoerd.

Het krijgt natuurlijk kleine veranderingen zoals een andere hoofdafbeelding, een blog of een landingspagina. Maar de kern van de website blijft onveranderd.

De meest gebruikte excuses hiervoor zijn: ‘Geen tijd’, ‘Geen budget’ en ‘Focus op andere zaken’. We laten onze website, onze grootste marketingtroef én beste salespersoon nota bene, links liggen. Ik moet je niet vertellen dat dit niet ideaal is. Toch blijven we het doen.

Het is tijd om een stap terug te zetten en de manier waarop we vandaag websites bouwen in vraag te stellen. We hebben nood aan een nieuw, superieur proces dat al deze bovenstaande risico’s uitsluit en betere resultaten en een positief ROI genereert. Gelukkig moeten we niet ver zoeken. Er is recent zo’n nieuwe, superieure methode opgestaan: Growth-Driven Design.

Growth-Driven Design: korte introductie

Growth-Driven Design is een compleet nieuwe aanpak en een nieuwe manier van denken over het bouwen én groeien van je website.  

In plaats van drie maanden aan een website te bouwen, hem op te leveren en hopen dat hij een resultaat oplevert, sleutel je met Growth-Driven Design continu aan je website op basis van een analyse. Door alles te gaan analyseren en in kaart brengen, geef je prioriteit aan de essentiële zaken. Zo bouw je stap voor stap aan een succesvolle website.

 

Growth Driven design vs Traditioneel webdesign
Bron: An introduction to Growth-Driven Design

Kortom: in plaats van een volledig nieuwe website om de twee jaar, focust het zich dus op een continue groei op basis van een continue analyse. Bovendien moet je niets op voorhand betalen, want Growth-Driven Design werkt op basis van fees.

*Dit is een gastblog van Luke Summerfield. Luke was één van de sprekers op Inbound Marketing Day. 

Wil je dus meer weten over Growth-Driven Design? Wil je eindelijk af van die stressvolle websiteprojecten? Wil je je organisatie helpen groeien door een nieuwe, leuke methode te implementeren?

Download dan hieronder de gids waar we je introduceren met GDD én het proces piekfijn uitleggen.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over HubSpot