Skip to content
Header 3
Jasper Wouters 27 augustus 2018 5 min read

Snelle tips om je website te optimaliseren voor conversie

Laten we meteen met de deur in huis vallen: hoeveel leads genereert je website per maand?

Veegt hij alle benchmarks van tafel? Of blijf je een beetje op je honger zitten?

De meeste organisaties geven vaak het tweede aan. Spijtig, want je website is het allerbelangrijkste en krachtigste kanaal voor lead generation. Thierry noemt het niet voor niets het kloppend hart van je digitale strategie. Toch loopt het juist daar mis.

Veel organisaties zien hun website als een soort online productportfolio. Daarom is hun website vaak niét gebouwd voor conversie. Wat je nu vooral niet moet doen is je website helemaal overhoop gooien, maar verder lezen omdat er tal van snelle optimalisaties zijn die ervoor zorgen dat je meer leads via je website krijgt.

1. Hanteer een boeiende, begrijpelijke navigatie

Je website-navigatie is één van de eerste zaken die je bezoeker ziet als hij op je website belandt. Zorg er daarom voor dat hij niet meteen rechtsomkeer maakt en gaat kijken bij je concurrenten. Daarvoor heb je een begrijpelijke navigatie nodig. Hoe begin je daaraan?

  • Zoek de ideale balans tussen SEO en vakjargon. Baseer je navigatie op keyword-onderzoek, maar zorg ervoor dat de bezoeker het nog begrijpt. Raadpleeg hiervoor het zoekvolume in Keyword Planner. Als er veel gezocht wordt op een woord, betekent dat meestal ook dat het merendeel van de mensen het begrijpt.
  • Maak gebruik van een consistent geïntegreerd navigatiedesign. Zorg ervoor dat bezoekers de weg niet kwijtraken door de navigatie overal hetzelfde weer te geven. Enkel op landingspagina’s mag je de navigatie weglaten.
  • Geef de bezoeker zin om te klikken. Vermijd droge eenheidsworst zoals ‘Onze diensten’ en ‘Contact’ in je navigatie. Schrijf overtuigende linkteksten zoals ‘Oplossingen voor jou’ en ‘Een vraag voor ons?’ zodat bezoekers doorklikken.
  • Probeer langere linkteksten in je navigatie te integreren. Deze converteren beter dan korte linkteksten. Ook hier kun je ‘Onze diensten’ en ‘Contact’ vervangen door ‘Oplossingen op maat’ en ‘Stel je vraag’.

2. Kieper je carrousel in de vuilnisbak

Heeft jouw website een carrousel? Dan ben je niet de enige, want op bijna elke website staat er tegenwoordig zo eentje. Maar wist je dat een carrousel dodelijk is voor conversie?

Het probleem met een carrousel is dat het te véél boodschappen tegelijk wil brengen. Je bezoekers zullen de kernboodschap niet onthouden. Volgens een uitgebreid onderzoek zou 90% van alle kliks naar het eerste item gaan. Bovendien lijken sliders meer en meer op banners en zijn mensen hier blind voor geworden.

Nog niet overtuigd? We kieperden de carrousel van Pizza Hut in de vuilnisbak en gingen voor twee duidelijke, vaste call-to-actions. Het resultaat? Een verdubbeling van de conversie.

voornapizzahut


3. Geef bezoekers een duidelijk punt om tot conversie over te gaan

Nadat bezoekers een webpagina of blog hebben gelezen, moet je ze de mogelijkheid geven om te converteren. Dit kan een call-to-action naar het contactform, een opt-in voor een nieuwsbrief of zelfs een formulier onderaan de pagina zijn.

Maak je gebruik van een formulier? Let er dan op dat dit formulier een beperkt aantal velden heeft. Hoe meer waarde je geeft, hoe meer formuliervelden je mag vragen. Vraag dus geen telefoonnummer of adres voor een simpele PDF. Op die manier zul je mensen afschrikken.

Tips om meer ingevulde formulieren te ontvangen:

    • Telt je formulier maar één of twee velden? Integreer het dan volledig.
    • Plaats een duidelijke placeholder in de velden. Zo weet de lezer wat hij moet invullen en zal hij sneller geneigd zijn om zijn gegevens achter te laten.
    • Beargumenteer waarom je iets vraagt. Dit verlaagt de drempel om gegevens achter te laten.

Mijn film 15.gif


4. Optimaliseer de beelden van je website

Niets zo frustrerend als een site die te traag inlaadt. Wist je dat 47% verwacht dat een webpagina binnen de twee seconden is ingeladen? En dat 40% de website verlaat als hij binnen de drie seconden niet is ingeladen?

Zorg er daarom voor dat alle beelden op elke pagina geoptimaliseerd zijn voor het web. Een handige tool hiervoor is TinyPNG. Hiermee kun je je beelden uploaden en zonder kwaliteitsverlies converteren naar een kleiner bestand.

Gebruikt je website een CMS? Bekijk dan of er extra caching mogelijk is zodat je ook hier de laadtijd kunt reduceren.   

Benieuwd of je website te traag inlaadt? Test het hier.

 

5. Zet de belangrijkste info boven de fold

Naast een snelle laadtijd, wil de bezoeker ook binnen de seconde weten wat hij aan je website heeft. Zorg er daarom voor dat je bezoeker direct weet waarover de pagina gaat. Zo is hij getriggerd om verder te lezen.

Laat de belangrijkste informatie en voordelen voor de klant opvallen en zet deze boven de fold. Op die manier wordt de bezoeker niet afgeleid door ‘clutter’.

Vermijd dus enorme headerbeelden die 80% van het scherm innemen en alle relevante content onder de fold duwen.
 

6. Schrijf actieve call-to-actions

Bezoekers converteren naar leads doe je dus met call-to-actions. Sommige organisaties gebruiken call-to-actions, maar schrijven ze niet actief genoeg. Hoe vaak lees je wel niet 'Download', 'Klik hier' of ‘Lees meer’?

Een actieknop vereist actieve, scherpe copy. Logisch. Trigger de lezers om verder te klikken. Enkele goede voorbeelden zijn: ‘Ja, ik wil meer weten over SEO’, ‘Start je demo vandaag nog’ of ‘Klinkt goed, ik wil meer weten’.

Ook nog dit: een call-to-action optimaliseren stopt niet bij actievere tekst. Speel met kleur, vorm en lettertype en test wat het beste converteert. Wij kozen een tijdje terug ook voor een ander format van call-to-actions. We zagen dat meer copy en fellere kleuren voor meer conversie zorgden. Hieronder zie je welke transformatie onze call-to-actions ondergingen.

Call-to-actions op je website optimaliseren


Je website optimaliseren? A/B testing is de sleutel

Hierboven kreeg je zes quick-wins om je website te optimaliseren voor meer leads. Toch willen we je nog een extra, zevende tip geven: maak gebruik van A/B testing. Het geeft je ongelooflijk waardevolle inzichten en zal alleen maar voor nog meer conversie zorgen.

Bij een A/B-test maak je een variant op de originele websitepagina om na te gaan welke het best presteert. Je verdeelt je bezoekers volledig willekeurig over de originele versie en de variant. Zo kun je na een tijdje nagaan welke versie de meeste conversies oplevert. Die versie hou je dan over. 

Opgelet: verander maar één element tegelijkertijd tijdens een A/B-test, anders weet je niet welk element voor meer/minder conversie zorgde.