Header 105

Zo krijg je meer marketingbudget in 2018.

Olivier De Laet
Geschreven door Olivier De Laet
20 augustus 2018
witvlak1

“En… wat heeft jouw laatste campagne opgeleverd?”
Hoe reageer jij als marketeer wanneer iemand je die vraag stelt?

Kun jij meteen antwoorden welke impact je werk heeft opgeleverd? Met andere woorden, kun jij - zwart op wit - aantonen dat jouw marketingstrategie bijdraagt tot het succes van de onderneming?

Het management, of eender wie die over jouw marketingbudgetten beslist, hoopt wellicht van wel.

Of ben jij zo iemand die begint te mompelen over vage KPI’s en holle doelstellingen?

Op die manier campagnes lanceren is mogelijk leuk en creatief. Maar zonder te meten of de actie succesvol is en te weten wat de actie succesvol maakt, zal het bij die ene keer blijven. Dat meten en weten is nog steeds de grote uitdaging voor veel bedrijven volgens State of Inbound 2017.

STATE OF INBOUND 2017: VINGER AAN DE POLS BIJ 6.400 INBOUND MARKETEERS

Voor de negende keer op rij heeft HubSpot duizenden marketeers op de rooster gelegd.

Bij ongeveer 6.400 HubSpot klanten en niet-klanten in B2B, B2C én non-profit werd gepeild naar de belangrijkste uitdagingen en prioriteiten. HubSpot onderzoekt de media en de strategieën die worden gebruikt om succesvol in te spelen op deze uitdagingen.

Daardoor is dit onderzoek niet gewoon een leuke enquête om inbound marketing in het uitstalraam te zetten. Het is een serieuze vinger aan de pols. Tegelijk levert dit ook een heldere inkijk in hoe 6.400 marketing en sales professionals wereldwijd hun strategie zullen bijsturen. Met andere woorden: hoe onze sector in 2018 zal evolueren.

De respondenten in een notendop:

 • 6.399 respondenten
 • uit 1410 verschillende landen
 • actief in B2B, B2C en non-profit
 • van kmo tot werkgever van meer dan 1.000 werknemers
 • van start-up tot bedrijf met een omzet van minstens 10 cijfers
 • respondenten uit sales en marketing
 • waarvan één derde een uitvoerende functie heeft
 • één derde een C-level functie uitoefent
 • en één derde onafhankelijk of consultant is.
 • slechts 15% van de respondenten heeft een link met HubSpot (als partner of als communicatiebureau)

De antwoorden van deze respondenten vormen het uitgebreide rapport ‘State of Inbound 2017’. Met belangrijke trends, uitdagingen én lessen voor 2018.

Als HubSpot Platinum Partner hebben wij uiteraard dit rapport al helemaal uitgespit. De belangrijkste lessen en hoe jij ze kunt inzetten voor jouw bedrijf, lees je binnenkort op onze blog.

HET METEN VAN ROI LEIDT TOT MEER MARKETINGBUDGET

Al enkele jaren op rij prijkt dezelfde bezorgdheid hoog in het prioriteitenlijstje. Ook dit jaar blijft de vraag “Hoe kan ik de impact van mijn werk bewijzen?” hoog scoren. Bijna 40% van de ondervraagden geeft aan dit als prioriteit te zien. 

state of inbound.jpg

Cijfers komen uit State of Inbound 2017 I HubSpot

Dit is uiteraard geen spectaculaire onthulling. Het is al langer dan vandaag bekend dat marketeers moeite hebben om het effect van hun inspanningen te meten. Toch zouden ze het beter wel doen…

Wil je meer marketingbudget? Toon dan simpelweg aan dat jouw werk ook effectief iets oplevert. Dat aantonen begint met meten. Als je niets meet, kun je geen ‘return on investment’ bewijzen. En geen ROI betekent meestal ook geen nieuw budget.

Volgens een onderzoek van HubSpot krijgt 86% van de ondervraagde marketingteams die enkel al de juiste parameters meten minstens een even groot marketingbudget als vorig jaar.

calculateroi.jpg

Oké, ROI bewijzen dus. Helaas is dat geen kinderspel. Het is niet voor niets de op één na grootste uitdaging. Veel marketingteams maken vaak twee kapitale fouten:

 • Geen eensgezindheid over KPI’s en doelstellingen
 • Overrapporteren

HET PROBLEEM MET KPI’S EN MARKETINGDOELSTELLINGEN

Het mag gezegd: veel bedrijven hebben geen duidelijke KPI’s en marketingdoelstellingen. Bij de start van een project zit ik vaak samen met het volledige team van de klant. Het voltallige marketingteam, de sales afgevaardigde(n), het management. En altijd stel ik dezelfde vraag: ‘Wat wil je precies bereiken?’ Ook in gesprekken met prospects kan ik het niet laten die hamvraag op tafel te gooien.

Jammer genoeg is het antwoord vaak hetzelfde:

“Meer verkopen.”

“Zo veel mogelijk bezoekers op onze website.”

“Meer engagement op onze Facebookpagina”Hoéveel meer?

Zoveel mogelijk ten opzichte van wát?

Het is hallucinant. We hebben niet zo heel lang geleden een economische crisis gehad, maar veel bedrijven geven honderdduizenden euro’s uit aan een marketingstrategie zonder op voorhand af te spreken hoe succes er concreet moet uitzien.

Veel bedrijven hebben uiteraard hierover wel interne meetings. Maar omdat niemand zijn hand in het vuur durft te steken en omdat er te veel verschillende meningen zijn, eindigen die vergaderingen vaak zonder actiepunten.

OVERRAPPORTEREN: TE VEEL IS OOK NIET GOED

Zonder duidelijke doelstellingen weet je uiteraard niet wat je moet meten. Dat is een probleem. Want de mensen die over jouw marketingbudget beslissen, verwachten na elk kwartaal een mooie PowerPointpresentatie met enkele leuke grafieken.

Sommige marketeers maken dan de fout om over te veel parameters te rapporteren. Alle mogelijke informatie die ze uit Google Analytics, Facebook Insights, de e-mail tool en het CRM systeem kunnen halen, wordt opgelijst.

Gevolg? Een enorme reeks cijfers die eigenlijk niets zeggen. Want welke van die parameters beïnvloed je nu écht, rechtstreeks met jouw marketinginspanningen? Je presenteert dus een veel te lijvig rapport dat niemand begrijpt. En ook een rapport dat niemand achteraf nog bekijkt.

Focus enkel op de parameters die ertoe doén. Als je met jouw marketingstrategie geen directe impact hebt op een bepaalde parameter, laat je hem beter weg uit je rapportage. De parameter zal alleen maar voor extra vragen, verduidelijkingen en voetnoten zorgen. Die verwarring leidt niét tot meer budget, maar wel tot vraagtekens.

WAT MOET JE NU ONTHOUDEN?

De impact van het geleverde werk bewijzen, is de belangrijkste uitdaging van marketeers over de hele wereld. Een grote uitdaging, want veel bedrijven formuleren geen duidelijke doelstellingen en meten/rapporteren niet met de juiste focus.

Toch hoeft deze uitdaging niet onoverkomelijk te zijn als je volgende vier tips toepast:

 1. Formuleer duidelijke, meetbare doelstellingen (hier vind je een tool die je kan helpen)
 2. Meet hoe je het doet in functie van die doelstellingen;
 3. Rapporteer enkel op de parameters die écht relevant zijn voor jouw doelstellingen;
 4. Optimaliseer je marketingstrategie op basis van de resultaten.

Klinkt allemaal heel eenvoudig?

Dat is het ook.

Maar nog te weinig bedrijven passen dit consequent toe. Nochtans is het belang hiervan niet te onderschatten. 86% van de bedrijven die dit toepassen, krijgen in 2018 minstens hetzelfde marketingbudget als afgelopen jaar. 49% van de bedrijven krijgt zelfs meer budget.

Dus…. “Wat heeft jouw laatste campagne opgeleverd?”

Is jouw grootste uitdaging ook ROI aantonen? Download dan het eBook over inbound marketing en ontdek een marketingstroming waarbij je meteen de impact van je marketingstromingen ziet.

New call-to-action

Ook interessant

Deze verhalen over Strategie