<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=357436&amp;fmt=gif">
Header 55

Hoe zoekmachine optimalisatie ervoor zorgt dat jouw webpagina's  beter scoren in Google

Jasper Wouters
Geschreven door Jasper Wouters
27 augustus 2018
witvlak1

Gisteren breiden we een vervolg aan het HubSpot User Group Antwerp-avontuur. Na een succesvolle eerste bijeenkomst keken we enorm uit naar het vervolg. Opnieuw zakten zo’n 50 leergierigen af naar ons hoofdkwartier om ondergedompeld te worden in de wereld van HubSpot. Op het menu: de relatie tussen HubSpot en SEO. Een straf thema gebracht door straffe sprekers. Om al die straffe learnings te verwerken zorgden we voor liters straffe koffie. Benieuwd hoe de tweede HubSpot User Group Antwerp verliep? Scroll dan even door.
 

Haal het maximale uit je webpagina’s.

SEO is een actueel thema. Vorige week kondigde Google aan dat het zijn advertentieplatform, Adwords, helemaal zou omgooien. Dat heeft ook gevolgen voor SEO. Volgens openingspreker Herman Maes is het de grootste shift ooit. Maar meer daarover hier. De HUG kwam gisteren samen om te bespreken hoe je met HubSpot je SEO kunt boosten.

Want zorgen dat je webpagina’s gevonden worden, blijft een onderschatte bezigheid. Velen doen maar wat en behalen uiteraard geen resultaten. Dat is jammer. Zeker als je weet dat leads die via zoekmachineoptimalisatie komen een close rate van maar liefst 14.6% hebbenDat klinkt als de hemel, toch? Daar speelde spreekster en HubSpotter Lisa helemaal op in. Zo kreeg ze de handjes in de lucht met de vragen: ‘Wie wil meer bezoekers op zijn webpagina’s?’ en ‘Wie wil meer leads uit zijn blogberichten?’.

Vervolgens leerde ze ons hoe je de resultaten van je webpagina’s kunt verbeteren. Ten eerste: stem je content strategie af op je buyer personas en hun situatie. Vooraleer je nog maar één letter schrijft, moet je jouw ideale klanten en hun doelstellingen door en door kennen. Pas dan schrijf je relevante content waarin je buyer personas zich zullen herkennen. Vervolgens gaf Lisa nog enkele tips:

 • Ga op zoek naar keyword opportuniteiten: schrijf je webpagina’s rond een specifiek keyword zodat er een continue stroming van organisch verkeer is. Richt je niet naar keywords zoals ‘vrachtwagens’, maar ga op zoek naar long-tail versies ervan. Vind je het moeilijk om een keyword te kiezen? Gebruik dan tools zoals de HubSpot Get Suggestions, Uber Suggest, Google Keyword Planner of BuzzSumo.
 • Optimaliseer bestaande pagina’s: ‘92% van HubSpot’s maandelijkse blogleads komen uit blogs die minstens een maand oud zijn’. Dit statement van Lisa verbaasde de zaal. Ze gaf de aanwezigen in de zaal de raad om oude blogs die niet goed scoren te analyseren en te tweaken met nieuwe keywords, designaanpassingen,…

Dit is nog maar het begin. Om een perfect geoptimaliseerde webpagina te creëren, moet je rekening houden met 200 aspecten. Nietwaar Dominique? 

bloghug21.jpg

Maak je webpagina’s vindbaar in zoekmachines.

Search Engine Optimization. Een item waarop menig marketeer zijn tanden stukbijt. Langs de ene kant ben je afhankelijk van Google's grillen, maar aan de andere kant zijn er zoveel tweaks die je zelf kunt toepassen om je webpagina te doen ranken. Hard werk wordt altijd beloond, toch? Volgens Dominique zou je minstens vijf uur per week met SEO-optimalisatie moeten bezig zijn. Maar wat valt nu onder on-page optimalisatie? We overlopen even de belangrijkste tips die Dominique ons gaf:

 
 • Schrijf eerst voor de mensen en pas dan voor de zoekmachines: Je webpagina’s moeten natuurlijk aanvoelen. Je focus keyword moet aanwezig zijn, maar schrijf nooit vanuit keyword densiteit, want Google straft spam. Focus je ook maar op één keyword. Het is redelijk nutteloos om twee blogs op hetzelfde keyword te laten ranken.
 • Optimaliseer je title tag: Dit is niet de titel van je webpagina, maar de titel die zichtbaar is in de zoekresultaten van Google. Beperk dit tot 55 tekens, anders breekt Google je titel af met puntjes. Wanneer je veel concurrentie hebt, is het aangewezen om het keyword vooraan in de title tag te plaatsen.
 • Respecteer de ‘HTML Syntax’: met andere woorden: de headings die zorgen voor leesbaarheid. Wanneer Google zijn spiders op je webpagina afstuurt, moet je blog leesbaar zijn voor de lieve huisdiertjes van Google. Dit doe je door h-tags aan titels toe te voegen. Volgens Dominique worden hier nog te veel fouten rond gemaakt. Een praktisch voorbeeld: de H2 en H3 worden té groot gedesigned en daarom gebruiken ze na een H1 een H4,… Dit is enorm verwarrend voor Google en zal hij niet leuk vinden. Hieronder krijg je een voorbeeld van hoe het wél moet.

<h1>Aarde</h1>

<h2>Europa</h2>

<h3>Verenigd Koninkrijk</h3>

<h4>Wales</h4>

<h5>Ceredigion</h5>

<h6>Aberystwyth</h6>

 

 • Laat je focus keyword in de eerste 100 woorden terugkomen.
 • Gebruik LSI keywords: Dit zijn keywords die Google aan je focus keyword relateert. Dominique gebruikte het voorbeeld ‘Cars’. Dit kan over de animatiefilm én over auto’s gaan. Door LSI’s als Cars hoofdpersonage te gebruiken, weet Google waarover het gaat. De autosuggest van Google is samen met de voorbeelden van Lisa een uitstekende tool om dit te onderzoeken. 
 • Interne links in eerste paragraaf: Dominique gaf ons ook nog mee om in je eerste paragraaf een relevante interne link te plaatsen. Als de bezoeker de blog niet relevant vindt, kan hij nog altijd weg door op de interne link te klikken. Zo verlaag je de bouncerate, wat trouwens ook een rankfactor is.
 • Externe links: Raar maar waar: plaats ook minstens twee externe links in je blog. Door te linken naar goede bronnen met een hoge autoriteit, zal Google je blog automatisch ook hoger inschatten. Wil je de waarde van externe links weten? Dat kan via de tools AhrefsMOZ en Majestic die Robbert van FairEtail ons gaf.
 • Optimaliseer je afbeeldingen: dit is belangrijk voor de laadtijd van je webpagina, wat ook een rankfactor is. Maak je afbeeldingen dus niet onnodig groot. Geef je afbeelding ook een alt-tag. Deze tag is een omschrijving voor de afbeelding als deze niet goed inlaadt. Gebruik ook hier je keyword of een LSI-versie ervan als je meerdere keywords hebt.
 • Gebruik multimedia en lijsten: lijsten, foto’s, audio en video’s verhogen de waarde en leesbaarheid van je blog. Wanneer de waarde stijgt, scoor je eenvoudiger een backlink. Multimedia hebben als extra voordeel dat je de bezoeker langer op je pagina houdt. Time-on-site is ook een rankfactor. Twee vliegen in één klap dus. 
 • Optimaliseer voor Dwell time: Dwell time? Dat is de tijd dat de zoeker op je pagina blijft vooraleer hij wegklikt om een ander zoekresultaat uit Google te kiezen. Schrijf daarom lange content met een hoge leesbaarheid. Volgens onderzoek scoren lange blogs ook beter in zoekmachines. 
 • Check je laadtijd: Ben jij de slak of de haas in het SEO-verhaaltje? Sinds twee jaar telt de paginasnelheid ook als ranking factor voor Google. Duurt het langer dan twee seconden vooraleer je pagina is ingeladen? Ga dan snel aan de slag. Check je paginasnelheid met Google PageSpeed Insights en verwerk de opmerkingen. 
 • Optimaliseer je meta description voor een hogere Google CTR. Wanneer je een top 10-positie te pakken hebt, maar er wordt zelden doorgeklikt naar je blog wilt dat zeggen dat je meta desciption niet triggerend genoeg is. Zorg ervoor dat je title tag overeenkomt met je meta description. Hou ook rekening met mobiele zoekopdrachten. Dus: websitepagina’s 120 karakters en blogpagina's 100 karakters.
 • Maak sharen eenvoudig: mensen tonen graag aan andere mensen met wat ze bezigzijn. Dat is zowat de basis van social media. Dus wanneer ze je blog aan het lezen zijn, willen ze die wijsheid graag delen. Zorg er dus voor dat er social sharing buttons aanwezig zijn zodat je blogs het wereldwijde web rondgaan.

Een enorme waslijst hé? En dit waren ze nog niet allemaal. Wil je alles rond on-page SEO weten? Contacteer Dominique.

Dacht je dat je nu een perfecte webpagina had die vlotjes werd gevonden? Dat had je gedacht! Er spelen een heleboel andere factoren mee waaronder backlinking. Daarover kwam Robbert Bremer van FairEtail spreken.

bloghug22.jpg 

De waarde van backlinks VOOR JE WEBPAGINA'S. 

Wanneer je pagina perfect SEO-geoptimaliseerd is, moet je ervoor zorgen dat je content wordt opgepikt door relevante bronnen. Met andere woorden: backlinks scoren. Robbert van FairEtail nam ons mee in de wondere wereld ervan. Hij startte zijn sessie met het volgend statement: ‘Als er niet naar je pagina wordt gelinkt, ben je niet interessant.’ 

Moet je dan als een gek zoveel mogelijk backlinks verzamelen op korte tijd? Neen. Dat zou te gemakkelijk zijn. Er zijn duizenden platformen waar je linkjes naar je pagina kunt kopen. Helaas zijn die links van erbarmelijke kwaliteit. Wil je dat een illegale Viagra-webshop naar je pagina’s linkt? Dat dacht ik al… Trouwens: Google straft je genadeloos af als niet-relevante sites naar je linken.

Robert gaf bovendien ook enkele tools om je backlinks te tracken. Ahrefs, MOZ en Majestic zijn drie tools die je backlinks en die van concurrenten analyseren. Het laat je zien welke sites naar je linken en wat hun pagina autoriteit is. Zo weet je meteen of je backlinks relevant zijn of schadelijk. Wanneer je met schadelijke backlinks zit, raden we je aan om alles te laten vallen en deze te verwijderen met de Disavow tool in Google Webmasters Tool.

Opgelet: ga er nooit vanuit dat je content zomaar wordt opgepikt. Je moet blijven distribueren en proberen zoals Robbert en Lisa zeggen.

Tot slot gaf Robbert ons nog een gouden tip voor diegenen die op de hoogte willen blijven van backlinking. Via Backlinko ontvang je geregeld updates en tips & tricks. Inschrijven maar!

Wil je een echte SEO-kampioen worden? Dat moet je de technische kant van het verhaal ook optimaliseren. Geen idee hoe je hieraan begint? Scroll dan even verder.

 hugblog23.jpg

Maak je gehele website SEO-proof

Een betere ranking in Google gaat verder dan enkel je webpagina optimaliseren. Er zit ook een technisch kantje aan het verhaal. Daarover kwam Herman Maes, Marketing Technologist bij Intracto en bloggend als Daily Bits, spreken. Hij zit al jaar en dag in het SEO-wereldje en maakte de tijden nog mee dat je met keywordstuffing topposities behaalde. Hij kwam toelichten hoe je de Google Search Console moet inzetten voor SEO.

Herman begon eerst met enkele weetjes rond de zoekmachines. Wist jij trouwens dat Google pas de 21ste zoekmachine ooit was? Google zag het levenslicht in 1998 en is 18 jaar later niet meer weg te denken uit onze leefwereld. Van peuter tot betovergrootmoeder: iedereen kent en gebruikt Google. Toch moeten we daarmee opletten volgens Herman. We moeten naast Google durven te kijken. Blijkbaar zijn we daar als Belgen heel slecht in. Met 94% zijn we één van de grootste lovers van Google. Ter vergelijking: in Amerika is dit 77%. Daar lopen Bing en Yahoo met de overige percentages weg. Wist je trouwens dat die twee hun zoekmotor delen? Neem dit zeker mee indien je klanten in de Verenigde Staten hebt.

Wanneer je het goud wilt behalen in de categorie SEO moet je gebruik maken van Google Search Console (vroeger gekend als Webmaster Tools). Dit is een enorm onderschatte tool volgens Herman. Ze geven je enorm veel informatie over de goede én slechte aspecten van je website. Je moet wel elk subdomein apart gaan verifiëren. Wanneer je gebruik maakt van HubSpot moet je een metatag in de head-code of de Google Tag Manager gebruiken.

De onderschatte tools maken ook onderscheid tussen www, http en https. Wanneer je meerdere opties gebruikt, moet je deze allemaal apart verifiëren. Heb je een webpagina geschreven over een actueel feit en wil je dat zij snel rankt? Dan kun je via Google Search Console die pagina laten fetchen. Dat betekent dat je de bots van Google kunt uitnodigen om langs te komen om je pagina te indexeren. Dit is handig als je blogt over een nieuwsitem of een event.  

De omgekeerde wereld bestaat ook: pagina’s die je niet wilt indexeren. Dan voeg je ofwel een ‘no-index tag’ toe ofwel verwijder je de pagina in je Google Webmaster Tools. Weet je wanneer dit het best van toepassing is? Als een website in development zit. Google zal de staging indexeren en de content opslaan. Wanneer de echte website online staat zal hij de content herkennen en je website straffen voor duplicated content.

Herman gaf ook volgende tip mee: Koppel je Google Search Console met je Google Analytics als je je zoekwoorden gaat analyseren.

Vervolgens behandelde hij een groot probleem: meertaligheid van websites. Gelukkig is daar een methode voor: HREFlang. Het is geen Chinees, maar een oplossing om te scoren met meertalige content. Bijvoorbeeld een Nederlandse pagina die voor zowel België als Nederland moet dienen. Het zijn dezelfde pagina’s, maar dienen voor een ander publiek. Zonder HREFlang zal Google die pagina’s als duplicated content bezien. Helaas is het enorm lastig om die HREFlang perfect in te stellen. Dit kan manueel door een aparte HREFlang-sitemap te gaan bouwen.   

Kan het nog technischer? Jeppa! Maak kennis met AMP HTML. Dit is een nieuwe vorm van html om mobiele webpagina’s sneller in te laden. Google is dit aan het pushen bij de grote publishers. In Amerika zijn de grote publishers er al mee aan de slag. Je raadt het al: in België ligt nog niemand er echt van wakker.

Een hele brok hé? Zoals je ziet is SEO geen kinderspel. Langs de andere kant: het ook geen rocket science. Soms doen enkele tweaks al wonderen. De boodschap luidt: optimaliseren, optimaliseren en nogmaals optimaliseren. 

Bloghug24.jpg

Onze takeaways:

✓ Stem je content strategie af op je buyer personas en hun situatie. Laat geen inkt vloeien voor je jouw ideale klanten door en door kent.

✓ Contentoptimalisatie betekent niet alleen het schrijven van nieuwe webpagina’s, maar ook je oude pagina’s onder de loep nemen en optimaliseren.

✓ Schrijf je pagina’s eerst voor de mensen en dan pas voor zoekmachines. Een webpagina moet natuurlijk overkomen.

 Gebruik LSI-keywords zodat Google weet waarover je content gaat.  

 Hou rekening met de User Experience van je pagina. Hoe langer mensen op je pagina spenderen, hoe meer Google ervan zal houden. Dit doe je door multimedia te gebruiken.

 Ga er nooit vanuit dat je content zomaar wordt opgepikt. Blijf distribueren en proberen.

 Gebruik de Google Search Console voor meer toegang tot Google Data

Ook interessant

Deze verhalen over SEO