Een blauwe burgemeester in 4 centrumsteden?
Gewoon doen.

 

 

WeareDaniel meets Dallas.

Hoe moet je een centrumpartij succesvol herpositioneren in een steeds meer gepolariseerd politiek landschap? WeareDaniel en Dallas Antwerp dachten: dat gaan we ‘gewoon doen’. Koen Thewissen (founder & strategic lead WeareDaniel) en Stijn Gansemans (founder & creative lead Dallas Antwerp) vormden een onuitgegeven duo en bewezen dat je met een sterk strategisch-creatief partnership een merk als Open Vld kan begeleiden in 2 cruciale verkiezingsrondes (2018 gemeente/provincies en 2019 Vlaams/nationaal/Europees). Eerste opdracht in 2018: 4 stadhuizen veroveren in 4 Vlaamse centrumsteden en een ‘blauwe’ golf door Vlaanderen laten gaan…

75 op 300burgemeesters zijn van Open VLD

1 op 2
gemeentebesturen met Open Vld
4
centrumsteden, 4 blauwe burgemeesters
1
geïntegreerd verhaal, lokaal vertaald

OpenVLD_moodboards_launch

De briefing

Open Vld kwam versterkt uit de verkiezingen in 2014 en zat stevig in gemeente-en provincieraden. Met 70 blauwe burgemeesters (2e grootste na CD&V) en aanwezigheid in 136 meerderheden  konden ze dus mee het lokale beleid uitstippelen, net zoals op Vlaams en federaal niveau.Maar gaandeweg werden een aantal kopstukken niet meer spontaan aan de partij geattribueerd en had Open Vld het als bestuurspartij het niet gemakkelijk om zich duidelijk te onderscheiden in het politieke landschap. Waar stonden ze voor? Hoe uniek waren ze nog? Hadden ze een bekende slogan, een visie, een vlag? Er was nood aan een nieuw en helder narratief en een unieke herkenbare stijl van communicatie. Het blauwe DNA van Open Vld moest opnieuw het verschil kunnen maken.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werden duidelijke doelen gesteld: zoveel mogelijk van de 70 blauwe burgemeesters herbevestigen én bovendien 2 extra centrumsteden -Oostende en Gent- veroveren. Ook Aarschot, de thuisstad van voorzitter Rutten moest een blauwe burgemeester krijgen.

Heb jij voor ons ook zo'n uitdaging?

Strategie

Met z’n allen opnieuw gewoon doen, daar begint het mee. De wereld verandert. Mensen geloven steeds minder dat politici een antwoord kunnen en willen bieden op de problemen waar ze écht van wakker liggen. We spreken niet meer dezelfde taal. En terwijl politici opgehitst door likes en clicks steeds harder roepen, is een heel grote groep kiezers gestopt met luisteren. Ze willen geen tijd verliezen en werken gewoon verder en proberen elke dag om hun eigen leven en dat van anderen beter te maken. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het geloof dat de politiek hen kan helpen zijn ze stilaan aan het verliezen.


We hadden dus geen nood aan een klassieke campagne voor een partij die Open Vld heet. Maar aan een oproep aan iedereen die dingen wil doen om ons land nog beter te maken voor iedereen. Een constructief en positief verhaal in een gepolariseerd politiek landschap waarin iedereen uit elkaar drijft. Onze helden zijn alle mensen die dingen doen, onze vijanden zijn mensen die anderen tegenhouden om dingen te doen. Open Vld wil vechten voor iedereen die ons land beter wil maken, voor alle doeners.

video

Idee

Gewoon doen. Dat is de baseline, het grondframe, het platform van waaruit alles vertrekt. Gewoon is het vormelijke element en staat voor hoe we dingen doen, hoe we ons gedragen en hoe we boodschappen verpakken. Doen is het inhoudelijke element en staat voor wat we belangrijk vinden, vertellen en waar we steeds de nadruk op leggen. Eén van de eerste posters vat het creatief platform mooi samen: ‘Handen uit de mouwen, voeten op de grond.’

De baseline werd de signatuur onder elk campagne-element, van 20m2 tot social post, van t-shirt tot tv-interview. De uitdaging lag erin om de achterban en àlle lokale kandidaten achter ons idee te scharen. Niks zo moeilijk als een top-down idee toch bottom-up te laten gebruiken in een lokale verkiezingscampagne, van De Panne tot Riemst. Vroeger deden vele lokale kandidaten zo’n beetje waar zij zin in hadden (in een liberale partij wordt de facto niks opgelegd maar enkel aangeboden). Maar al van bij de launch werd duidelijk dat we met gewoon doen en de terugkeer van het blauwe DNA de juiste snaar raakten. Méér dan 150 lokale partijafdelingen tekenden op voorhand in op het campagnemateriaal. Vanaf dag 1 verspreidde de herkenbare blauwe kleur zich over heel Vlaanderen.

Want de blauwe kleur was een tweede creatief element dat voor een snelle en efficiënte rebranding moest zorgen. Grote blauwe vlakken, sterke witte copy. Een herkenbare en laagdrempelige stijl die enkel door de liberale partij Open Vld geclaimed kon worden. Back to basics. Een geslaagde rebranding is er eentje die geen uitleg behoeft. En dat is de blauwe gewoon doen campagne wel degelijk geworden....

Gewoon doen.

OpenVLD_moodboards_lokaal

 

Deliverables

De rebranding was de eerste stap in een geïntegreerd verhaal dat lokaal vertaald moest worden. Tijdens een originele kick-off persconferentie (in een landelijke schuur in Huldenberg) lanceerden onze kopstukken het campagnemateriaal door het letterlijk ter plaatse te maken. Gewoon doen, dus. De lokale militanten hadden het materiaal op voorhand besteld en kwamen het ter plaatse ophalen om nadien in hun eigen gemeente op te zetten. In een goed gestoffeerd campagneboek konden de lokale kandidaten terugvinden hoe ze dat campagnemateriaal het meest efficiënt konden inzetten. Van kleurgebruik over fotografiestijl tot online advies, aan alles was gedacht. Via het online platform kadanza.be kon de Open Vld kandidaat zijn/haar materiaal customizen in beeld en copy. Zo creëerden we doorheen gans Vlaanderen een uniforme campagne die voor een snelle herkenbaarheid van de partij zorgde.

Stap 2: een online doorvertaling op alle bestaande platformen, van landingspage tot social media. Het kick-off event was in no time trending op Twitter en voor-en tegenstanders gingen meteen creatief aan de slag met de nieuwe baseline gewoon doen. Een droomstart die nadien door de nationale pers massaal bevestigd werd in journaals-en duidingsprogramma’s. Gewoon doen gewoon succesvol lanceren? Check.

OpenVLD_moodboards_bewegend_800px

Na de launch op 4 april gingen de lokale eenheden aan de slag met al het materiaal en kregen we in steden en gemeenten een maximale herkenbare blauwe dekking, ondersteund door een social content team dat vanuit het hoofdkwartier in Brussel de campagne koppelde aan de actualiteit. De rebranding was ook duidelijk te zien in de posts, dankzij allerlei templates die we voor het online team aangemaakt hadden.

Tijdens het zomerverlof bleven we aanwezig met een positieve gewoon doen poster-en printcampagne om dan een laatste sprint in te zetten naar verkiezingsdag zondag 14/10. Om de doelstelling van de burgemeesters in de centrumsteden nogmaals duidelijk te stellen organiseerden we een ‘burgemeestertop’ in Mechelen waarop de ‘best cases’ van Mechelen (burgemeester Bart Somers) en Kortrijk (burgemeester Vincent Van Quickenborne) als inspiratie dienden. Het event lokte opnieuw veel PR uit en bevestigde Open Vld als een partij van doeners. In het de laatste dagen vòòr verkiezingszondag pakten we uit met een opvallende coverwrap rond METRO en brachten we een hoopvolle boodschap voor de toekomst van Vlaanderen. Ook deze advertentie kreeg de nodige persaandacht.

video

Brand impact

  • Branding
  • Design
  • Creatieve concepten
  • Productie

Digital marketing Impact

  • Social media marketing

Strategic Impact

  • Merkstrategie
  • Campagnestrategie
video

Resultaten

Zoals verwacht bevestigden de kopstukken-burgemeesters Somers in Mechelen, Van Quickenborne in Kortrijk, Dewael in Tongeren en De Croo in Brakel. Daarnaast haalden we de doelstelling van de burgemeesters Tommelein in Oostende en De Clercq in Gent, dé 2 centrumsteden waar Open Vld haar zinnen op gezet had. Voorzitter Rutten pakte ook de burgemeesterssjerp in Aarschot. Open Vld levert in totaal 75 van de 300 Vlaamse burgemeesters, een stijging +5 tov verkiezingen 2012. Ze hebben de meerderheid in 140 besturen (+4 dan in 2012) en het aantal vrouwelijke Open Vld gemeenteraadsleden gaat van 32% naar 35%. De partij bestuurt mee in 1 op de 2 gemeentes in Vlaanderen en in 1 op de 8 hebben ze de absolute meerderheid. Open Vld kwam als een winnaar uit de lokale verkiezingen en herbevestigde als een sterke bestuurspartij op lokaal niveau. 

Daarnaast is de baseline en visie gewoon doen bij alle lokale kandidaten verspreid en gebruikt en is de rebranding met succes onthaald binnen de partij én de baseline werd zelfs een quizvraag in ‘Blokken’. Het creatief platform heeft de vuurproef doorstaan en vormde ook de basis voor de Vlaamse, nationale en Europese campagne in 2019. 

 

OpenVLD_gewoondoen_geschreven

dirk-1-1

WIL JE EENS PRATEN OVER EEN ACTIVATIE CAMPAGNE?

Boek een call met Dirk

Biddit

Een lanceringscampagne bij millenials van een online platform voor het kopen/verkopen met vastgoed.

Lees meer →

CASS

De lancering van een nieuwe muziekartiest vraagt de juiste marketing, artist branding en support bij de launch.

Lees meer →

Kom op tegen Kanker

Hoe kan je rokende ouders sensibiliseren zonder te stigmatiseren? Door het speelgoed van hun kinderen aan het woord te laten.

Lees meer →